Tehnološka dodelava telesa? 

101
Picture showing woman applying deodorant on armpit in bathroom

Suhi 72 ur? Siti 72 ur? Budni 72 ur?

Se je stvarstvo res zmotilo, ko nam je dalo pore za znojenje, želodec, ki kruli, oči, ki ne vidijo v temi, telo, ki vsak dan zahteva nekaj počitka?

Industrija se nenehno obnaša, kot da v resnici nujno potrebujemo dodelavo, zato stalno razvija izdelke, ki naj bi odpravljali tovrstne »nepravilnosti«.

Poleti nenehno poslušamo o tem, da nekateri sodobni kozmetični izdelki čudovito preprečujejo znojenje, drugi nastajanje celulita, tretji onemogočajo, da bi koža vsrkavala sončne žarke …

Pred dnevi sem v drogeriji poslušala dialog dveh najstnic, ki sta izbirali dezodorant. Tisti, ki deluje 48 ur, se jima je zdel »prešvoh«. »Vzela bom tega, pa bom imela mir,« se je ena od njiju naposled odločila za dezodorant z 72-urnim delovanjem.

Boste res imeli mir?

Težavo z znojenjem navidezno odpravimo s tem, da za cele tri dni »zacementiramo« pore, toda za telo je to vse prej kot mir. V resnici s tem pod kožo ustvarimo nekaj, kar prej spominja na vojno.

Telo ravna modro, ko se poskuša po bližnjici osvoboditi številnih snovi, in jih zato potiska na površje. Znojenje je obenem odličen način uravnavanja toplote, ki je nujno za harmonično delovanje telesnih procesov. Ste vedeli, da encimi ne morejo opraviti svojih nalog, če se temperatura njihovega okolja poviša le za delček stopinje? Telo z znojenjem rešuje več težav hkrati. Tudi imunski sistem pogosto uporabi to pot, da iz telesa izžene različne patogene.

Kaj se zgodi, ko telesu zapremo glavna izhodna vrata? Snovi, ki jih je limfa pobrala po telesu in jih želi izgnati iz njega, obtičijo pred temi vrati kot ubežniki pred žičnimi ograjami. Telo mora vse to pobrati in dostaviti do ledvic ali pljuč, ki nato opravljajo »nadure«, da počistijo nekaj, kar bi lahko odstranilo že z znojenjem, del umazanije pa obleži v bezgavkah, prav tam pa lahko pride do vnetij in degenerativnih procesov.

Je to v resnici mir?

Ne preprečujte znojenja, ampak njegovo razkrajanje

Znoj je brez vonja. Ta se razvije šele potem, ko ga na površini kože začnejo razkrajati bakterije. Zato je prava in naravna pot do prijetno dišeče kože nega z mili, ki ne motijo njene naravne maščobnokislinske zaščite, saj s tem vplivamo tudi na sestavo bakterij, ki razkrajajo znoj. Agresivna mila stopijo naravno zaščito kože, posledično pa je drugačna tudi sestava bakterij, ki se bodo lotile znoja. Za zakrivanje neprijetnega vonja številni izdelki vsebujejo tudi močne dišave, ki v resnici le zakrivajo slabe vplive poškodovane acido-lipidne zaščite kože. Če uporabljamo močno milo, bo slab vonj težko obvladati z naravnimi dezodoranti.
Za uspeh je treba najprej razumeti potrebe kože in ohranjati koristne mikroorganizme, ki živijo na njej. Naravna pot temelji na nežnih topilih, naravnih maščobah in eteričnih oljih. Naravni dezodoranti na zdravi koži lažje opravljajo svoje delo, zato pomoči »težke kemije« sploh ne bomo potrebovali.

Smrdeča oblačila?

Res ni lepše besede za vonj, ki nastane, ko se preznojimo v oblačilih iz umetnih materialov. Celo bombaž, ki je bil obdelan s kemičnimi snovmi ali pobarvan z nekakovostnimi barvami, ustvarja občutek pregrevanja in znoj, ki zelo hitro razvije moteč vonj. Ko odkrijete, kako prijetno je biti v ohlapnih oblačilih iz ekološkega bombaža, lanu ali bambusa, ugotovite, da gre velik delež neprijetnosti z znojenjem pripisati – oblačilom.

Vrnitev k izvirni kodi

Koža mora dihati ter imeti prijazno floro in favno! Le tako boste zares imeli mir, ki bo trajal veliko dlje kot 72 ur!

Koliko znoja izgubimo vsak dan?

Pri zmernih temperaturah in brez povečane telesne dejavnosti koža čez dan izloči približno dva decilitra znoja. Med ukvarjanjem s športnimi dejavnostmi lahko skozi kožo odteče znatno več znoja, odvisno od intenzivnosti vadbe in zunanjih razmer: med eno uro plavanja izgubimo približno tri decilitre tekočine, med eno uro igranja odbojke na mivki pa celo do dva litra. Zato je pomembno, da ne nadomeščamo le vode, temveč tudi elektrolite!
Prejšnji članek4 koraki, kako si pomagati pri »alergiji na sonce«
Naslednji članekDeset največjih razvojnih zablod
Avtor Uredništvo navajamo povsod, kjer so članki sestavljeni iz več virov ali kjer avtor besedila ni znan oz. ni želel biti izpostavljen.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj