Koprive kot rešiteljice?

1396
koprive nettles

Težko bi našli univerzalno zelišče, ki tako celovito popravlja, dopolnjuje in ureja procese v našem telesu. Če živite v neonesnaženem okolju in če veste, kaj se dogaja na rastišču, kjer nabirate koprive, so vam dosegljive od spomladi do jeseni. Če pa rastejo na gnojnici ali preraščajo deponije odpadkov, jih raje pustite pri miru.

Seveda pa koprive niso ves čas enake. Spomladanske vam bodo dajale zagon, vitamine in encime. Tiste jesenske – pravimo jim tudi Mihelove, saj jih nabiramo okrog 21. septembra – so kompaktnejše, zato pa bolj založene s kalcijem in silicijem, zaradi česar vam bodo krepile kosti in vezna tkiva. Pri koprivah so nadvse uporabna tudi semena, ki so jih naši predniki poznali kot najboljši lokalni afrodiziak. Zaradi beljakovin in celo vitamina B12 je Dario Cortese koprivo poimenoval »žival med rastlinami«. Za učinke na prostato in lasišče uporabljajte izvlečke korenin.

Čeprav so koprive zelo varno zelišče, je dobro vedeti, kdaj, kako in koliko jih uporabiti. Če si jih privoščite kot hrano, bodo na vaša prebavila delovale spodbujevalno in očiščevalno. Za sistemsko delovanje pa je bolj kot količina odločilna kontinuiteta.

Da se telo nauči pravilno ravnati z železom, magnezijem, kalcijem in drugimi dragocenimi snovmi iz kopriv, potrebuje trening in dobrega trenerja. Za tak namen je treba opraviti kuro s kakovostnimi pripravki, ki naj traja vsaj dva do štiri tedne. Ves čas moramo koprive uživati vsaj po dvakrat do trikrat na dan. Za to je najučinkovitejše sočenje, vendar se v tem primeru zaplete pri logistiki. Sočenje kopriv namreč zahteva čas za nabiranje, pripravo in pomivanje. Soka ali čaja pa na zalogo ne boste mogli pripravljati, saj hitro oksidira.

Zato si lahko pri izvajanju kure pomagate z izvlečki, ki vam bodo ves čas pri roki. Najboljši približek sveže stisnjenem soku je liofilizacija svežega soka kopriv. Pri izvlečkih, ki jih pripravljajo na osnovi alkohola ali glicerina, je treba zaužiti tudi topilo.


Koprive so zmagale tudi na natečaju ekoloških šol, zato objavljamo dva od zmagovalnih receptov:

Koprivni polpeti

Koprivne palačinke

Ker so koprive tako zelo dragocene, pa smo za vas pripravili tudi mini delavnico Koprive: nepogrešljive prijateljice imunskega sistema. Sanja Lončar vam v njej razloži vse o močeh kopriv, čakajo pa vas tudi videonapotki, kako vse lahko koprive uporabite. Delavnico si lahko brezplačno ogledate do 15. maja 2024.

Prejšnji članekKoprivne palačinke
Naslednji članekMali kuharji navdušili z zdravimi jedmi!
Sanja Lončar že od leta 2005 vodi največje slovensko nevladno gibanje – projekt Skupaj za zdravje človeka in narave, ki raziskuje številne naravne rešitve za težave sodobnega človeka. Je urednica in soavtorica 23 knjižnih uspešnic, od katerih je 7 prevedenih v nemški jezik: Naravne rešitve za težave z virusi (2021), Samooskrba v praksi (2020), Kako do več energije (2019), Sveža zelenjava 365 dni v letu (2018), Zdravilna moč začimb za otroke (2018), Naravne rešitve za bolečine (2018), Kako ohraniti možgane (2017), Uravnajte ščitnico (2017), Ščepec ustvarjanja (2016), Naravne rešitve za radiacijo (2016), Konec zgage in ostalih želodčnih težav (2016), Adijo prehladi (2016), Ščepec vedenja (2013), Ščepec rešitve (2012) ... Deluje kot predavateljica, publicistka, urednica, novinarka in raziskovalka. Predava in vodi seminarje za strokovno in splošno javnost v Sloveniji, na Hrvaškem v Avstriji in Nemčiji. Vodi tudi informacijsko središče Zazdravje.net in izobraževalni portal Delavnice.zazdravje.net ter ureja tiskano glasilo Zazdravje.net.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj