Klinčki nimajo nič z nageljni, veliko pa z zdravjem

klinčki
cloves and oil

Klinčki so dišeča, aromatična začimba, ki je hkrati tudi najmočnejši antioksidant na svetu. To njihovo veliko moč je še posebej priporočljivo uporabljati pozimi, saj zaradi nje delujejo izrazito antimikrobno. Poleg tega nas grejejo, ko nas mrazi (zaradi česar jih ne uporabljamo, ko imamo vročino).

Še eno področje zdravilnega delovanja klinčkov so bolečine. Verjetno je najbolj znana uporaba klinčkov v protibolečinske namene pri bolečih zobeh in izraščanju zobkov pri dojenčkih. Tako v tem primeru kot tudi pri drugih uporabah klinčkov v zdravilne namene, pa moramo biti zelo previdni, če uporabljamo eterično olje klinčkov, saj je zelo močno. Če ne poznamo ustreznih koncentracij za različne namene in starosti, je bolje uporabljati zmečkane oz. prežvečene klinčke.

Klinčki pa so seveda uporabni tudi v kulinariki. A tudi tu je treba včasih biti previden, saj se aroma klinčkov nenehno sprošča. Zato je bolje v jedi in pijače, ki bodo dlje časa stale, dodajati izvleček klinčkov.

Več o tem je Sanja Lončar povedala v oddaji Zeliščarnica na Radiu Maribor, še bolj poglobljeno pa so opisani v knjigi Ščepec rešitve.


Prejšnji članekNapake pri uporabi eteričnih olj v savni
Naslednji članekMočan imunski sistem

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj