Kako pripraviti tinkturo iz škrlatne ehinaceje (ameriški slamnik)?

ameriški slamnik

Za vse, ki ne veste, kam s škrlatno ehinacejo (ameriški slamnik), ki s svojimi lepimi cvetovi krasi vaš vrt, v nadaljevanju predstavljamo recept Alfreda Vogla za pripravo tinkture iz njenih nadzemnih delov. Ko jo boste jeseni združili s tinkturo, pripravljeno iz korenin te rastline, boste dobili učinkovito sredstvo za uravnavanje delovanja imunskega sistema in obvladovanje prehlada.

Na obvladovanje prehlada in gripe se je dobro pripraviti vnaprej

Virusi prehlada in gripe so zelo prilagodljivi. Hitro se spreminjajo, zato medicinska stroka zanje še nima učinkovitih rešitev. Protivirusnih zdravil je zelo malo, in še v zvezi z njimi bi lahko našteli veliko pomislekov. Enako velja za cepiva proti gripi. Zato je smiselno pravočasno razmišljati o tem, kaj lahko storimo sami, da pozimi ne bomo obležali.

Zagotovo je škrlatna ehinaceja v samem vrhu zdravilnih rastlin, ki jih lahko uporabimo za ta namen. V zimskih mesecih namreč lahko učinkovito priskoči na pomoč pri prehladih in gripi, pa tudi pri njihovih zapletih. Tako je raziskava iz leta 2015 (1) pokazala, da se z jemanjem alkoholne tinkture iz celotne rastline škrlatne ehinaceje število obolenj dihal in njihovih zapletov zmanjša za kar 50 odstotkov! Če torej obolevate po šestkrat na leto, boste ob uporabi ehinaceje zboleli le trikrat! Manj prehladov in gripe pa pomeni tudi manj zapletov (bakterijska vnetja), kot so bronhitis, angina, pljučnica … Ker bo manj zapletov, boste zaužili tudi manj antibiotikov. Znano je namreč, da prepogosta uporaba antibiotikov dolgoročno močno načne naše obrambne moči, zaradi česar smo na koncu še dovzetnejši za okužbe.

Kaj je učinkovitejše – čaj, stisnjeni sok ali tinktura?

Mnogi se sprašujejo, kateri pripravki iz škrlatne ehinaceje so najučinkovitejši. Ko gre za uravnavanje delovanja imunskega sistema in obvladovanje prehladov, ni najbolj učinkovit čaj iz posušenih cvetov in tudi ne sok, iztisnjen iz svežega nadzemnega dela rastline, ampak alkoholna tinktura, pripravljena iz celotne sveže rastline – tako kot jo je pripravljal Alfred Vogel. Ta je do recepture, kako pripraviti učinkovit pripravek iz ameriškega slamnika, ki vam jo razkrivamo v nadaljevanju (in v naslednji številki novic), prišel ob pomoči spoznanj staroselskih indijanskih plemen, ki so mu zaupali svoje znanje o tej rastlini.

Kdaj nabrati in predelati nadzemni del škrlatne ehinaceje?

Na splošno velja, da ameriški slamnik nabiramo pred in med cvetenjem. Če tinkturo pripravljate zase, si lahko privoščite še večjo natančnost in rastlino »ujamete« v trenutku njene največje moči. To je trenutek, ko je njen cvetni klobuček (»ježek«) polkrožne oblike, kar pomeni, da je približno na sredini cvetenja.

Vsi, ki ste letos rastlino posejali bolj pozno, boste morali na čas cvetenja počakati dlje. Cvetela bo namreč šele septembra, vsa naslednja leta pa že od julija naprej.

Za pripravo približno litra tinkture potrebujete od 15 do 20 dag nadzemnega dela rastline. Cvetove, stebla in liste takoj po nabiranju (najpozneje pa v 24 urah) na drobno sesekljajte – ročno ali z rezalnikom.

Pomembno je, da za pripravo tinkture iz nadzemnega dela uporabite svežo rastlino, saj bo tako nabor zdravilnih učinkovin največji. Tinktura iz svežega ameriškega slamnika vsebuje do trikrat več alkilamidov, kot jih je v pripravkih, narejenih iz posušenih rastlin, zato ne izgubljajte dobrih lastnosti rastlin s sušenjem in nabrane rastline predelajte takoj.

S sesekljanimi nadzemnimi deli rastline napolnite večji kozarec in prilijte 80 do 85 dag alkohola. Za pripravo tinkture lahko sicer uporabite tudi domač sadjevec ali tropinovec, vendar je najbolje, da jo pripravite s 50- do 65-odstotnim etanolom, ki ga kupite v lekarni. Ameriški slamnik je krepka rastlina, zato z blažjimi oblikami alkohola ne boste prišli do vseh blagodejnih učinkovin, ki se skrivajo v njenih tkivih. Če boste torej uporabljali sadjevec ali tropinovec, ki imata manjši odstotek alkohola, bo moč tinkture sorazmerno manjša, njena obstojnost pa manjša.

Kozarec zaprite in ga za pet do deset dni (odvisno od moči uporabljenega alkohola) postavite v temen prostor. Bolj ko je alkohol močan, krajše namakanje je potrebno. V tem času zmes večkrat premešajte.

Po namakanju vsebino kozarca precedite skozi filtrirni papir, ki ga lahko kupite v specializiranih trgovinah. Tinkturo hranite v temni steklenici, v hladnem in temnem prostoru. Steklenico opremite z napisom, ki naj obsega vsebnost (npr. nadzemni del škrlatne ehinaceje v tropinovcu) in datum izdelave.

Ko boste jeseni pripravili tinkturo iz korenine ehinaceje, boste pripravljeno tinkturo v ustreznem odstotku združili s tinkturo iz njenih nadzemnih delov in tako dobili učinkovit naravni pripravek za obvladovanje zimskih tegob.

Preberite več o ameriškem slamniku!


Vir: (1)  Andreas Schapowal et al., »Echinacea reduces the risk of recurrent respiratory tract infections and complications«.


Adriana Dolinar, dr. vet. med., je predsednica Združenja za obuditev celostnega človeka in zunanja sodelavka informacijskega središča Zazdravje.net.

Še bolj poglobljeno smo o ameriškem slamniku in njegovi uporabi pisali v priročniku Naravne rešitve za težave z virusi. Če imate raje video posnetke, pa vabljeni k ogledu spletne delavnice Naravne rešitve za krepitev protivirusne obrambe.

Prejšnji članekAli nam vnetje mišic škoduje ali koristi?
Naslednji članekJe vse produkt našega uma?
Adriana Dolinar, dr. vet. med., je predsednica Združenja za obuditev celostnega človeka, predavateljica za strokovno in laično javnost, avtorica številnih člankov o preverjenih naravnih in celostnih rešitvah različnih težav človeka in živali ter soavtorica priročnikov projekta Skupaj za zdravje človeka in narave (Kako zmanjšati porabo antibiotikov?, Vojna ali mir z bakterijami, Adijo, prehladi, Obvladajte kandido, Uravnajte ščitnico, Konec zgage, Resnice in zmote o maščobah, Resnice in zmote o holesterolu, Naravne rešitve za bolečine, Kako ohraniti možgane, Resnice in zmote o zdravju zob, Resnice in zmote o kandidi ter Resnice in zmote o osteoporozi). Zdrav ima tisoč želja, bolan pa le eno – da bi bil zdrav. Ko zdravje zapravimo, pot nazaj ni vedno enostavna. Ko se nam pojavijo blažje ali pa hujše težave, se lahko znajdemo na neštetih razpotjih. Takrat se nam porajajo številna vprašanja, dvomi, negotovosti, omahovanja ... Zgodi se, da ne vemo, v katero smer je potrebno zapeljati, kje začeti, kako se znajti v poplavi informacij, kaj uživati, katerim prehranskim dodatkom in naravnim zdravilom zaupati, kje vse iskati vzroke nastalih težav, kako sploh ločiti vzroke od posledic, kako aktivirati samozdravilne moči telesa itd. Če ste pripravljeni pristopiti k celostnemu in naravnemu načinu in pri tem potrebujete podporo, vam društvo Združenje za obuditev celostnega človeka nudi brezplačne on-line posvete. Ima zdravstvene težave vaš kuža ali muca? Tudi zanje vam nudimo posvete. Stik z društvom ali avtorico: zaobuditevcloveka@gmail.com, 031 214 045, FB: @zaobuditevcloveka.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj