Kako izbrati svojo vrtnico

vrtnica rosa mundi, Eva Nedelko

Vrtnica je kraljica rož. O tem se strinjajo vsi ljubitelji vrtov, občudovalci lepote, romantike in umetnosti. A vrtnica ni enaka vrtnici. Ko sem pred leti nazadnje iskala podatek o številu sort vrtnic, sem naletela na številko 55.000. Od takrat se je ta številka še povečala, saj žlahtnitelji po vsem svetu vsako leto ponudijo trgu številne nove sorte vrtnic, ki med seboj tekmujejo za naklonjenost kupcev. Kako v taki poplavi izbrati vrtnico zase, je zato vprašanje »za milijon dolarjev«.

Sama sem najbolj navdušena nad starimi dišečimi sortami vrtnic. Na začetku me je najprej pritegnil njihov omamni vonj, nato pa še starinska oblika polnih rozetastih cvetov. Kar nekaj časa sem iskala najbolj dišečo vrtnico. Prepotovala sem številne evropske rožnike, povohala nič koliko grmov cvetočih vrtnic, na koncu pa …

Moja vrtnica je našla mene

Srečali sva se v eni od vrtnarij na mojih potovanjih. Kupila sem jo povsem intuitivno, ničesar nisem vedela o njej. A s časom se je izkazalo, da je prav njen vonj tisto, kar sem iskala. Ko sem jo posadila na vrt, se je razrasla tako kot nobena druga. Ustvarjeni sva ena za drugo. Tisti, ki naju poznate, veste, da govorim o moji Rosa Mundi.
Imenujte to sreča, naključje, intuicija, kakorkoli, pri meni se je izšlo. V trenutku izbire sem utišala glas logične presoje in zaupala nedefiniranemu notranjemu občutku. Za to je potrebnega kar nekaj poguma, a rezultat je lahko čudovit. Prav to je lahko eden od kriterijev, po katerih izbirate rastline zase in za svoj vrt. Pri vrtnicah, ki so kraljice srca in čustev, je lahko še posebej pomemben.

Drugi kriteriji za izbiro – prostor, pocvetanje, vonj

Če pa vseeno želite izbrati svoje vrtnice po bolj logičnih kriterijih, boste imeli s selekcijo polne roke dela. Zato vam predlagam, da se dela lotite nekoliko drugače od običajnega pristopa »imela bi eno rdečo vrtnico«. Z rezultati boste veliko bolj zadovoljni.

Izberite najprej prostor, kjer naj bi vaša vrtnica rasla. Koliko prostora ji boste namenili? Bi naj ostala nizka in povešava, želite ogromen grm ali celo plezalko ob steni ali opori? Od tega je odvisna izbira razreda, iz katerega boste izbirali sorto svoje vrtnice. Ogromne plezalke imenujemo »ramblerji«, manjše plezalke pa »climberji«. Velike grme boste našli med noazetami, albami, šipki, nekaterimi burbonkami in modernimi grmi. Večina zgodovinskih vrtnic sodi med srednje velike grme, ki naravno zrastejo do 2,2 m višine. Mednje sodijo damaščanke, stolistnice, mahovnice, čajevke. Z rednim obrezovanjem se da njihovo višino tudi znižati. Med nižje grme sodijo moderne poliante, hibridne čajevke, mnogocvetnice, stare galke, portlandke, pokrovne vrtnice.

Nekatere vrtnice cvetijo le enkrat v sezoni, druge cvetijo tudi večkrat. Resnici na ljubo je treba povedati, da drugo ali celo tretje cvetenje nikoli ni tako obilno, kot je prvo cvetenje. Mnogokrat količina cvetov v drugem cvetenju ne dosega niti dvajset odstotkov prvega cvetenja. A če je za vas to pomemben kriterij, vedite, da zgodovinske sorte vrtnic večinoma cvetijo le enkrat. Izjema pri tem so kitajske vrtnice, portlandske vrtnice in nekateri zgodnji hibridi. Izbirati boste torej morali med modernimi sortami vrtnic, ki pa velikokrat nimajo vonja. Odločitev o tem, ali boste žrtvovali pocvetanje ali vonj vrtnic, je povsem vaša.

Ali imajo vse vrtnice trnje?

Ne, ni nujno. Obstajajo vrste vrtnic, ki so skoraj povsem brez trnov. Če ste zelo občutljivi na vbode trnov, želite zaščititi majhne otroke ali pa trnov preprosto ne marate, je v pestrem svetu vrtnic kar nekaj rešitev tudi za vas.

Ali dišijo vse vrtnice enako?

Nikakor ne. Če vonj vrtnice poznate le kot težek in nekoliko postan vonj iz parfumov vaših babic, boste zelo presenečeni ob informaciji, da se vonji vrtnic lahko zelo razlikujejo med seboj. Klasični vrtnični vonj je lahko obogaten z notami sadja, citrusov, medu, celo sena. Zato lahko svojo vrtnico izberete tudi glede na vam najljubši vonj. Poglobljeno se s tem ukvarja žlahtnitelj David Austin iz Anglije. V veliki meri je zaslužen, da so njegove dišeče vrtnice pomagale vrniti modo starih vrtnic na naše vrtove.

Niso vse vrtnice občutljive

Vrtnic se drži še en neprijeten mit. Mnogi jih poznate kot zelo občutljive in nagnjene k številnim boleznim ter se zato izogibate njihovi vzgoji na svojih vrtovih. Vendar pa to le delno drži. K obolevanju so res nagnjene mnoge sorte modernih hibridov, saj je prekomerno križanje vrtnicam vzelo velik del njihove naravne odpornosti. Zato so žlahtnitelji vpeljali posebno oznako ADR, s katero označijo vrtnice, ki so zelo dobro odporne na bolezni. Vrtnice dobijo certifikat ADR v posebnem postopku preverjanja, in če želite res robustne sorte, se lahko zanesete nanje. Manj občutljivi za vrtnične bolezni so tudi nekateri stari razredi vrtnic, kot so galke, rugoze, šipki.

Barva pride na koncu

Če ste se uspeli prebiti skozi vse te kriterije, vam na koncu ostane le še to, da se odločite za barvo, obliko in velikost cvetov svoje vrtnice. Želite velike ali manjše cvetove, socvetja drobnih cvetkov ali posamezne velike cvetove? So vam bolj všeč enostavni cvetovi z le nekaj cvetnimi listki ali s stotinami cvetnih listkov izpolnjeni veliki cvetovi? Barva cvetov je po vseh teh razmislekih le še »pika na i«.

Vrnitev na začetek …

Zdaj boste morda bolje razumeli, zakaj sem se pri izbiri moje vrtnice s takim veseljem pustila voditi intuiciji. Namesto mene je izbrala vrtnico, ki je odporna, čudovito diši, ne zraste v previsok grm za moj primestni vrt, ima zanimivo progasto obarvanost in meni všečne enostavne cvetove. Sama bi to »zahtevno« izbiro težko opravila bolje.


Zakaj so vrtnice kraljice ne le za oko, temveč tudi za zdravje duše in telesa, preberite v številnih drugih prispevkih na tem portalu ali, še bolj poglobljeno, v knjigi Ščepec védenja.

Če imate raje video prikaze, pa toplo priporočamo ogled spletne delavnice Pripravki iz vrtnic za dušo in telo.

Prejšnji članekHormoni in želodčna kislina
Naslednji članekZdrave kroglice z ašvagando
Eva Nedelko je certificirana holistična aromaterapevtka, ljubiteljica starih dišečih sort vrtnic, destilerka lastne linije energijsko polnih eteričnih olj EYWINEO, avtorica člankov in predavateljica. Je ljubiteljica narave in ozaveščenega načina življenja ter lastnica Dišavnega vrta pri Vidi, odprtega za javnost.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj