Kaj zmorejo semena koromača in ekipa 4K

Genuine and fresh raw fennel on a rustic background

Koromač največkrat gojimo zaradi njegovih gomoljev, in če se ti ne odebelijo, smo razočarani in celotna rastlina roma v kompost. A s tem se oropamo velikega bogastva! Koromač je namreč v celoti zdravilen – tudi če nam ni uspelo pridelati gomolja, imamo še vedno liste (perje), cvetove, semena in korenino.

Še posebno semena so izjemno zdravilna, saj vsebujejo močna eterična olja, ki zelo varovalno delujejo na sluznice. Zato so odlična obramba tudi pred respiratornimi virusi. Lahko jih preprosto žvečimo, saj so tudi prijetnega okusa, še bolje pa jih je dobro posušiti in shraniti za čaj.

Kot velja za marsikatero začimbo, je tudi koromač še močnejši, če ga uporabimo v kombinaciji z ustreznimi drugimi začimbami. Dokazano najmočnejša je kombinacija 4K: semena koromača, kumine, koriandra in kopra. Takšna mešanica je izjemno močno protimikrobno sredstvo, ki s svojim delovanjem preseže celo marsikateri sintezni antibiotik.

Še več o koromaču in 4K ter kako te zaklade pravilno uporabljati, je Sanja Lončar razložila v oddaji Zeliščarnica na Radiu Maribor.

Prisluhnite!


Poglobljeno branje o koromaču, kumini, kopru in koriandru vas čaka v knjigi Ščepec rešitve.

Prejšnji članekZdrav zajtrk za otroka
Naslednji članekPodnebna kriza in prehranska draginja – kako rešiti dve muhi na en mah?

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj