Jagode črnega bezga za obrambo pred virusi

črni bezeg, bezgove jagode, elderberry

Bezgove cvetove poznamo vsi, saj so nam že v otroštvu mame pripravljale iz njih čaj, ko smo bili prehlajeni. Kaj pa jagode črnega bezga? Kako si lahko pomagamo z njimi?

Posebnost jagod črnega bezga je, da vsebujejo snovi, ki preprečujejo prodor virusov v naše celice. Če pa so virusi že okupirali naše celice, jagode črnega bezga klinično dokazano zmanjšujejo nadaljnje vnetne procese. Pri tem je dobro vedeti, da delujejo imunomodulatorno (uravnavajo odzivanje imunskega sistema, da ni ne prešibko in ne premočno) in jih torej lahko uživajo tudi ljudje z avtoimunskimi boleznimi.

Da bi lahko bezgove jagode varno in učinkovito uživali, pa je nujno vedeti, kako jih pravilno pripravimo. V njih so namreč tudi strupene snovi, ki jih je treba odstraniti v čim večji meri, to pa storimo s temeljito termično obdelavo. Natančen recept je opisan v knjigi Naravne rešitve za težave z virusi, video prikaz pa vam je na voljo v spletni delavnici Naravne rešitve za krepitve protivirusne obrambe.

Posebno previdnost svetujemo pri prebiranju spletnih receptov, saj nekateri sploh ne upoštevajo vsebnosti strupenih snovi v črnem bezgu!

In kakšne jagode nabiramo? V zelenih je zelo malo koristnega in veliko strupenega, zato morajo biti res črne. Ker pa ne dozorijo vse naenkrat, jih pobiramo večkrat in po potrebi tudi prebiramo, da vmes ne bo nezrelih.

Vse to in še več je o jagodah črnega bezga povedala Sanja Lončar v oddaji Zeliščarnica na Radiu Maribor.

Prisluhnite!


Preberite tudi:
Sirup iz bezgovih jagod – odlična obramba pred (korona) virusi

Prejšnji članekCBD za zdravje otrok
Naslednji članekZvijače proti nalezljivim virusom

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj