Ibuprofen ali paracetamol?

3637
Young man suffering from flu at the home

Te dni pogosto slišimo vprašanje, kaj je bolje jemati: ibuprofen ali paracetamol. Poskusimo to dilemo zastaviti drugače – zakaj bi ju sploh potrebovali?

Obe zdravili sta postali v življenjih mnogih ljudi nekaj tako običajnega, da niti ne pomislijo na druge načine premagovanja težav. Za protibolečinska sredstva v Sloveniji odštejemo skoraj 30 milijonov evrov! V zadnjih desetih letih pa jih uživamo čedalje več, zato se je poraba v tem obdobju povečala za 53 %.

Po njih posežemo vsakič, ko nas nekaj zaboli ali imamo vročino, v zadnjem času pa jih nekateri jemljejo celo preventivno(!?).

Ibuprofen

Ibuprofen je zdravilo iz skupine nesteroidnih protivnetnih in protirevmatičnih zdravil (NPPZ). V to skupino sodijo še naproksen in diklofenak.

Vse tri učinkovine po uradnih podatkih dva- do štirikrat povečajo tveganje za gastrointestinalne (GIT) zaplete, posebej pri starejših osebah. Na Gastroenerološki kliniki UKC Ljubljana je bilo največ hospitalizacij prav zaradi neželenih stranskih učinkov NPPZ – kar 18 %! (Brvar M. et al., BMC Clin. Pharmacology 2009; 9: 1–8).

Hkrati ta protibolečinska zdravila podvojijo tveganje za odpoved srca, podaljšajo čas strjevanja krvi in povečajo možnost za nastanek krvavitev. Pri bolnikih z zmanjšanim delovanjem ledvic pa lahko pretirana uporaba NPPZ povzroči nastanek nenadne akutne ledvične okvare. Torej: tudi brez koronavirusa se velja resno zamisliti, koliko teh zdravil je smotrno jemati – in kdaj.

Pomisleke o potencialnih tveganjih v času epidemije nekateri rešujejo tako, da svetujejo več paracetamola.

Paracetamol

Ta je pri večini blagih do zmernih bolečin prva izbira med analgetiki in najpogosteje uporabljan analgetik v Sloveniji. Uživamo ga pod različnimi komercialnimi imeni (Lekadol, Daleron, Calpol, Tevitanol, Panadol, Coldrex, Panadol Extra, Paramax idr.) in se tudi pri njem ne zavedamo, da gre za precej tvegano zdravilo, pri katerem je nujna premišljena uporaba.

Od skupaj 46 zastrupitev z zdravili (Podatki Inštituta za sodno medicino 2000–2004) je 58,3 % zastrupitev s paracetamolom.

Vedeti moramo, da paracetamol postane nevaren predvsem takrat, ko prekoračimo zgornjo mejo, ki za odraslo zdravo osebo znaša 4 g na dan. Že dan do dva jemanja povečanih odmerkov (6–10 gramov) lahko močno poveča tveganja in celo pripelje do smrtnega izida. (Banovič in sodelavci, Farmacevtski vestnik 2016).

Začetna znaka zastrupitve sta slabost in bruhanje, v 2–3 dneh pa se razvije akutna jetrna odpoved z bolečinami pod desnim rebrnim lokom, zlatenico, krvavitvami in motnjo zavesti. Sledita akutna ledvična odpoved in smrt zaradi možganskega edema. Enkratni odmerek zato ne sme preseči 1 grama paracetamola, dnevni pa ne 4 gramov. Več kot 2 grama zaužitega paracetamola podaljša tudi čas strjevanja krvi.

Če jemljemo analgetike na osnovi paracetamola, je dobro hkrati krepiti jetra in se odpovedati vsemu, kar bi jih dodatno obremenilo. Nič kaj spodbudno branje, mar ne? Dobra novica pa je, da marsikatero težavo, pri kateri posegamo po tveganih protibolečinskih zdravilih, lahko omilimo tudi brez tako visoke cene.

Na voljo so tudi naravne rešitve

Če še niste, pokukajte v priročnik Naravne rešitve za bolečine: izvedeli boste za številne naravne rešitve, ki so enakovredne drugim načinom lajšanja bolečin, hkrati pa veliko bolj varne. To niso trditve brez dokazov. V knjigi lahko preberete na desetine kliničnih študij, ki potrjujejo, da so denimo arnika ali vražji krempelj enakovredni nesteroidnim revmatikom. Tako so na primer v Nemčiji že leta 2001 zdravila z vražjim krempljem predstavljala kar 74 % vseh izdanih receptov za težave pri revmatizmu! Pri nas je zavedanje o močeh naravnih zdravil še vedno skromno: kljub temu da imamo registrirano naravno zdravilo na bazi vražjega kremplja (Artroforce), tega še ni mogoče dobiti na stroške zavarovalnice.

Pri osteoartritisu prstov se je gel arnike izkazal za enakovrednega gelu na bazi ibuprofena (Widrig et al., 2006).

Primerjalne študije za delovanje gabeza v primerjavi z zdravili iz skupine NPPZ pa dokazujejo da je gabez čudovita pomoč pri osteoartritisu, bolečinah v hrbtu, sklepih in mišicah.

Številne težave, zaradi katerih bi posegali po protibolečinskih sredstvih, lahko omilimo tudi s kurkumo in ingverjem, hkrati pa obe rastlini delujeta tudi močno protimikrobno, kar je v današnjih razmerah dodatna prednost.

S čim pa zbijati vročino?

Preden začnete iskati sredstva za ta namen, razmislite, ali res želite onemogočiti najmočnejše orožje svojega imunskega sistema. Modri zdravniki so že pred tisočletji govorili: »Dajte mi vročino in vse lahko pozdravim.« Vročina je naše najmočnejše orožje, s katerim telo onemogoča viruse in bakterije pri razmnoževanju. Če jo izklopimo, je tako, kot da smo jim na stežaj odprli vrata.

Zato ni modro hiteti s pritiskanjem na to stikalo. Če vročina ni ogrožajoča in ne presega 39 stopinj, ji je dobro pustiti prosto pot, telesu pa pomagati, da se ob tem čim manj izčrpa. Natančne napotke, kako sodelovati z vročino, najdete v priročniku Adijo prehladi.

Lahko pa preberete tudi tri članke na portalu Zazdravje.net, ki vam bodo zagotovo olajšali spoprijateljevanje z vročino:

Vročina kot alarmni zvonec

Kako okrepiti obrambne sile telesa?

Trije načini, kako iz navadnega prehlada ustvarimo resne težave

Naravna pomoč

Ali ste vedeli, da se je 10-odstotno eterično olje mentola v osnovnem olju izkazalo za enako učinkovito kot paracetamol pri blaženju glavobola?

Tudi gabez je na številnih vzporednih testih dokazal, da je pri blaženju bolečin celo bolj učinkovit od nesteroidnih antirevmatikov.

Seveda pa za vse omenjene rastline velja, da nam lahko pomagajo, če vemo, kako jih uporabiti, imeti pa moramo tudi kakovostne pripravke. Gre za mogočne rastline, ki ne prenesejo površnosti, zato se moramo z njimi čim bolj temeljito seznaniti.

Besedilo povzeto po knjigi Naravne rešitve za bolečine.


Vabljeni k ogledu oddaje Klepet ob kavi, kjer je Sanja Lončar govorila o obvladovanju mišično-skeletnih bolečin brez protibolečinskih tablet in stranskih učinkov.

Prejšnji članekBodo naša polja neobdelana?
Naslednji članekPotenje ni nadloga!
Avtor Uredništvo navajamo povsod, kjer so članki sestavljeni iz več virov ali kjer avtor besedila ni znan oz. ni želel biti izpostavljen.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj