Hren in česen za razsluzevanje telesa

2272

Zima in jesen sta obdobje, ki nam že sicer prinese veliko vlage in hladu. Po naukih kitajske medicine je to posebno naporen čas za vse, ki že imate presežek sluzi v telesu, zlasti v pljučih in sinusih. Ta presežek se lahko kaže na različne načine: kot vnetje sinusov, bronhiolitis, prehladi in viroze, kašelj …

Zato je v tem obdobju pomembno, da v telo vnašate veliko toplote, zavirate nastajanje presežka sluzi in krepite vitalne organe. Poskrbite, da boste uživali le toplo hrano in grelna zelišča. Ves čas bodite dovolj toplo oblečeni, kajti če vas zebe, telesu jemljete energijo, posledično pa utegnete biti pozimi dovzet­nejši za različna obolenja, v pomladnih mesecih pa bolj utrujeni.

Če se že srečujete s težavami zaradi presežka sluzi in s pomanjkanjem energije jang, je zelo priporočljivo, da začnete izvajati terapije moksa in uživati samo kuhano hrano. To ni čas surove hrane, še posebno, če vas pozimi veliko zebe in se srečujete z omenjenimi simptomi.

Moksanje je odlična tehnika, ki vam bo pomagala, da boste iz pljuč odstranili presežek vlage, mraza in sluzi. Moksate lahko tudi predel popka, saj boste s tem v notranje organe dovedli toploto in energijo ter segreli in razvlažili telo. Moksanje telo predvsem razsluzi in okrepi – okrepi imunski sistem, organe pa prekrvavi in ogreje, s čimer v telo dovaja toploto in energijo. Kadar koli nas zebe ali imamo hladen samo posamezen del telesa, na tem mestu izgubljamo energijo. Več o moksanju si lahko preberete v prispevku Blagodejna toplota iz mokse.

Večerja naj bo vedno kuhana in topla: najboljše so zelenjavne enolončnice. Iz prehrane izločite živalske mlečne izdelke, pšenico in kruh.

Poleg tega obstajata dve splošno znani živili, ki sta nam lahko v veliko pomoč pri odstranjevanju presežka sluzi, obenem pa krepita imunski sistem in nas ščitita pred patogeni. To sta hren in česen.

Če nimate težav z želodcem, ju lahko dodajate v hrano, če pa želite močnejše delovanje, posezite po terapevtskih pripravkih, ki vsebujejo standardizirane izvlečke, zaradi česar je delovanje močnejše.

Hren in česen v naravni medicini

Hren in česen sta bila kot del naravne medicine za pomoč pri okužbah v uporabi že veliko prej, preden je bilo dokazano njuno protibakterijsko in protivirusno delovanje. Iz zgodovine vemo, da so česen uporabljali v boju proti kugi in drugim kužnim boleznim, njegove antibiotične lastnosti pa preučujejo že več stoletij. V 19. stoletju je znani mikrobiolog Louis Pasteur z laboratorijskimi raziskavami potrdil, da česen pobija bakterije.

Moderna znanost je potrdila njegovo učinkovitost, ne le proti številnim bakterijam, temveč tudi proti virusom in glivicam. Antibiotična sestavina česna se imenuje alicin. Če česen kombiniramo z izvlečkom hrena, dobimo čudovito pomoč pri presežku sluzi, katarju in vnetju zgornjih dihalnih poti ali sinusov.

Raziskave

Znanstveniki so s številnimi raziskavami preučevali učinkovitost česna pri okužbah zgornjih dihalnih poti. V okviru ene od njih je 146 ljudi 12 tednov, med novembrom in februarjem, uživalo prehransko dopolnilo česna (standardizirano na protibakterijsko sestavino alicin). Česen je občutno zmanjšal število prehladov (24 : 65) in trajanje simptomov (1,52 dneva : 5,01 dneva), poleg tega je zmanjšal število dni s potrjeno virusno okužbo (111 dni : 366 dni).

Hren ima dolgo zgodovino uporabe, tako kot živilo kot tudi naravnego zdravilo. Znan je po moči, da iz zgornjih dihalnih poti izloči presežek katarja, anekdotski dokazi pa kažejo, da ima hren blag dekongestivni učinek (lajšanje nosne otekline).

Močna vsebnost žveplovih substanc v hrenu deluje tako, da tanjša sluz. Prav zato je hren v uporabi v kombinaciji s česnom, saj skupaj lajšata težave zaradi zaprtih dihalnih poti.

Klinične raziskave, opravljene na ljudeh, kažejo, da je hren učinkovit tudi pri okužbah. Uporaba zeliščnih formul, ki vsebujejo hren, je bila pri akutnem vnetju sinusov, akutnem bronhitisu in akutnih okužbah sečil primerljiva z antibiotiki.

Z neko drugo raziskavo so ugotovili kar 50-odstotno zmanjšanje vnetja zgornjih dihalnih poti v primerjavi s placebom.

Če želite res močno delovanje teh živil, posezite po terapevtskih odmerkih standardiziranih izvlečkov, ki bodo res močno okrepili imunski sistem.

Priporočena literatura

Hren in njegove zdravilne moči smo vzeli pod drobnogled v knjigi Ščepec védenja. V njej je opisanih še 20 mogočnih zdravilnih rastlin za številne težave. Knjigo lahko prelistate ali naročite v spletni knjigarni Znanje.zazdravje.net.


Preberite tudi prispevke:
Hren je slovenski ingver
Zvijače proti nalezljivim virusom
Zdravilne korenine za zdrav imunski sistem

Priporočamo pa tudi priročnik Naravne rešitve za težave z virusi in spletno delavnico pod vodstvom Sanje Lončar Naravne rešitve za krepitev protivirusne obrambe.

Prejšnji članekPrehranska varnost kot strateška dobrina
Naslednji članekNapake pri uporabi eteričnih olj v savni

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj