Hidrolati v poletni kuhinji

Običajno se v člankih o hidrolatih ukvarjamo s temami, ki hidrolate povezujejo z lajšanjem takšnih in drugačnih zdravstvenih težav. Vendar pa življenje ni sestavljeno le iz težav in še posebej poleti se priležejo tudi lahkotnejše teme. Zato jih bomo tokrat pogledali z vidika okusa in vonja, kar nam odpre popolnoma nov spekter njihove uporabe, in sicer uporabo hidrolatov v kulinariki.

Hidrolati poleg drugih sestavin vedno vsebujejo tudi zelo majhen delež eteričnega olja rastline, iz katere so destilirani. Čeprav je odstotek eteričnega olja zelo majhen, pa je običajno dovolj, da hidrolatu da značilno aromo rastline. Zanimivo je, da imajo nekateri hidrolati v primerjavi z eteričnimi olji bolj podoben vonj izvornemu vonju zelišča, iz katerega so izdelani.

Hidrolat ali cvetna voda?

Tako kot velikokrat v zeliščarski literaturi tudi v kulinaričnih receptih naletimo na nedoslednosti pri poimenovanju cvetnih vod. Pri bolj podrobnem raziskovanju ugotovimo, da se na primer izraz rožna voda uporablja tako za hidrolate kot za vodne izvlečke vrtnice. Razlika med njimi je velika, saj hidrolati nastanejo pri destilaciji, vodni izvlečki pa pri namakanju cvetov vrtnic v hladni ali vroči vodi. Razlika med hidrolati in vodnimi izvlečki je predvsem pomembna na področju zdravilstva, kjer je učinek izločenih molekul v hidrolatih in v čajih na naše telo lahko različen.

Za kulinarične namene je dovolj vedeti, da so tako zeliščni hidrolati kot zeliščni vodni izvlečki aromatični in jih lahko s pridom uporabimo za aromatiziranje jedi. Predvsem za dekorativne namene, ki v kulinariki niso nepomembni, pa je simpatična še lastnost, da je vroč vodni izvleček zelišč lahko tudi lepo obarvan. Takšen primer je izvleček temnejših sort vrtnic (čaj), ki je ob lepi aromi lahko zelo lepo rožnato obarvan. Pri hidrolatih pa obarvanosti praviloma ne moremo doseči, saj so tako kot voda običajno povsem prosojni. Le katera nadobudna domača kuharica si na svoji mizi ne želi rožnato obarvanega sirupa ali preliva za tortico?

Katere jedi aromatizirati s hidrolati?

Dežele Bližnjega in Daljnega vzhoda imajo v nasprotju z našo kulturo pri uporabi hidrolatov v kulinariki dolgo tradicijo. Najbolj razširjena je na tem področju gotovo uporaba rožne vode ali hidrolata vrtnice. V Iranu še danes skorajda ne dobite osvežilne pijače, ki ne bi bila pripravljena z vsaj malo rožne vode. Rožno vodo dodajajo tudi večini tradicionalnih sladic, kot je denimo baklava. Zaradi čudovite sladkaste arome in okusa se rožna voda dobro poda večini sladic in sladkih osvežilnih pijač.

Sicer pa velja nepisano pravilo, da s hidrolati aromatiziramo hladne jedi in pijače. Pri kuhanju bi se njihova aroma hitro izgubila in učinka z njimi ne bi dosegli. Dodajamo jih lahko prelivom, kremam, sadnim kašam, sadnim omakam, smetani. Odlični so v limonadah, poletnih kreacijah s sadnimi sokovi, z mineralno vodo, v sadnih solatah. Pravi hit so kot aromatični dodatek domačim sladoledom. Zadostuje že, da sladoled poškropite s hidrolatom in v trenutku iz vsakdanje sladice nastane izvrstna kulinarična kreacija. V pokušino vam za aromatiziranje sladoleda priporočam hidrolate melise, poprove mete, komarčka, vrtnice. Kulinarični užitek je zagotovljen!

Kakovost hidrolata je pomembna

Ko se odločimo za uporabo hidrolatov v kulinariki, je kakovost hidrolatov na prvem mestu. Če hidrolati niso registrirani kot prehrambeni proizvodi, za uporabo v prehrani niso primerni. Za večino hidrolatov, posebno tiste v nespecializiranih trgovinah, velja, da jih proizvajalci zaradi lažjega postopka registracije in nižjih higienskih standardov registrirajo kot kozmetične izdelke. Zato zanje ne morete biti prepričani o primernosti za kulinarično uporabo.

Za uporabo v kulinariki hidrolati ne smejo vsebovati konzervansov, barvil ali drugih zdravju škodljivih dodatkov. Kadar boste ob podrobnem prebiranju etiket na stekleničkah hidrolatov v njih odkrili različne dodatke, je bolje, da se takim hidrolatom v kulinariki izognete.

Dobra alternativa nakupu je, da si hidrolate ali cvetne vode za lastno uporabo izdelate sami (kako, izveste v spletni delavnici Pripravki iz vrtnic za dušo in telo). Tako imate v svojih rokah celoten postopek izdelave hidrolata in lahko ste prepričani, da v njem ni nobenih nedovoljenih dodatkov. Seveda lahko poiščete tudi zaupanja vrednega destilerja, ki jih je tudi v Sloveniji že kar nekaj.

Želim vam veliko poletnih kulinaričnih užitkov, tudi v družbi hidrolatov. Naj vam popestrijo poletje!


Preberite tudi:
Hidrolati in menopavza
Hidrolati – nepogrešljivi prijatelji ustne votline
Terapevtski učinki hidrolatov na kožo

Prejšnji članekResnica o prehranskih trendih in dejanske koristi za zdravje našega črevesja
Naslednji članekTudi vas solate napenjajo?
Eva Nedelko je certificirana holistična aromaterapevtka, ljubiteljica starih dišečih sort vrtnic, destilerka lastne linije energijsko polnih eteričnih olj EYWINEO, avtorica člankov in predavateljica. Je ljubiteljica narave in ozaveščenega načina življenja ter lastnica Dišavnega vrta pri Vidi, odprtega za javnost.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj