Hidrolati in menopavza

Group of smiling mature women drinking tea at balcony

O menopavzi je bilo napisanih že veliko knjig iz toliko različnih perspektiv, kot je avtorjev. Dotakne se prav vsake ženske. A ker smo ženske med seboj zelo različne, tudi zelo različno reagiramo na to obdobje našega življenja. V mnogih domorodnih kulturah ženske z zrelostjo pridobijo veliko spoštovanje svojih bližnjih, saj lahko takrat s svojim znanjem in izkušnjami veliko prispevajo k dobrobiti družbe. Naša zahodna družba se lahko na tem področju še marsikaj nauči od njih.

Kaj povzroči menopavza?

Medicina nas uči, da se v obdobju med 45. in 55. letom življenja ženske nivo hormona estrogena v telesu začne počasi zniževati. Vsaka od nas to občuti drugače. Nekatere ženske čutijo precejšnje spremembe na fizičnem nivoju. Značilni vročinski oblivi telesa, suhost nožnice ali zmanjšanje prožnosti v mišicah zapiralkah mehurja so le nekatere med njimi. Spet druge ženske spremembe bolj občutijo na psihičnem nivoju. Depresije povezane z menopavzo, preobremenjenost, izgubljanje vitalnosti in kreativnosti se pogosteje pojavljajo v naši kulturi kot v tistih kulturah, kjer staranja ne dojemajo kot slabost. Morda pa je ravno v trenutni pandemični situaciji pravi čas, da ob splošnem kriznem razmišljanju o odnosu do staranja razmislimo tudi o svojem odnosu do zrelosti žensk.

Ali je menopavzo potrebno ‘zdraviti’?

Sopomenka besede menopavza ‘klimakterij’ izhaja iz grške besede ‘klimakter’ in pomeni ‘koraki’ ali ‘stopnice’. To postavi menopavzo v zelo pozitivno luč, saj ženska v tem obdobju preide iz običajnega ciklusnega ritma, ki je zaradi krvavitev povezan z materialnostjo in zemljo, v proces dviga energije in s tem povezane modrosti. Morda pa so znani vročinski oblivi namenjeni prav temu – dvigu notranje energije na višje nivoje.

Kakorkoli, menopavza je povsem naravno stanje ženskega telesa. Ne gre torej za bolezen v klasičnem smislu, bolje bi jo lahko opisali z naravno spremembo stanja telesa. Kadar s sabo prinese neprijetne spremljevalne simptome, pa je te seveda smiselno lajšati. Če se jih lotimo pravilno in vztrajno, je to lahko za žensko obdobje polne kreativnosti in vitalnosti.

Kako lahko pomaga aromaterapija?

Aromaterapija lahko pomaga harmonizirati procese, ki med menopavzo potekajo v ženskem telesu. Aromaterapevtski pripravki lahko vplivajo na hormonsko ravnovesje in s tem na simptome menopavze. Vendar se je pri tem treba zavedati, da so aromaterapevtski pripravki mišljeni kot podpora drugim zeliščnim pripravkom. Še posebej za eterična olja velja, da dolgotrajna uporaba ni priporočljiva brez ustreznih prekinitev.

Tudi pri terapevtski uporabi hidrolatov je treba upoštevati podobno priporočilo. Kljub temu da terapevtske količine hidrolatov niso velike, saj običajno znašajo le eno do dve srednje veliki žlici dnevno, je po treh tednih uporabe potreben vsaj en teden premora. Zato je koristno, če se pred uporabo posvetujete z aromaterapevtom, ki vam lahko pripravi primerno mešanico in svetuje o načinu in pogostosti uporabe. Prihrani vam lahko marsikatero nepotrebno napako.

S katerimi hidrolati si lahko pomagate?

Narava nam je tudi v naših krajih dala na razpolago kar nekaj rastlin, katerih hidrolati nam lahko pomagajo lajšati težave menopavze. Namenoma se omejujem le na lokalne rastline in njihove hidrolate, saj želim tudi tako prispevati k bolj trajnostno naravnanemu načinu življenja vseh nas.

Kraljica ženskih rastlin je seveda vrtnica! Skorajda je ni ženske težave, kjer vrtnica ne bi vsaj malo pomagala. Tudi hidrolat vrtnice ima njen nezgrešljiv vonj in učinke na žensko dušo in telo. Pozitivno vpliva na srce, pomirja, lajša simptome PMS in menopavze, pomaga vzpostavljati hormonsko ravnovesje in še veliko drugega. Edina težava pri tem je, kako dobiti res kvaliteten hidrolat vrtnice. Večina hidrolatov, ki nastanejo pri industrijskih destilacijah, namreč ne ustreza zahtevam terapevtskih hidrolatov. Zato, če imate možnost, zasadite svoje vrtnice in pridelajte svoj vrtnični hidrolat. Ni tako težko, saj ga zase potrebujete za celo leto le nekaj decilitrov. Telo vam bo nato samo povedalo, koliko dobrega ste si s takšnim hidrolatom naredile, vaš vrt pa bo dobil kraljevski pridih!

Muškatni žajbelj je naslednja rastlina, ki jo velja izpostaviti kot pomočnico za ženske težave. Hidrolat muškatnega žajblja lahko da nekatere podobne rezultate kot hidrolat vrtnice, vendar na drugačen način. Če ima vrtnica hladilen učinek na naše telo, ima muškatni žajbelj bolj zmerno grelen učinek. In če ima vrtnica sposobnosti generalista, je muškatni žajbelj bolj specialist. Zato ga velja uporabiti pri ustreznem tipu težav in ljudi. Prav tako kot vrtnica odlično deluje na hormonski sistem, pomaga lahko pri simptomih PMS, menopavze, menstrualnih krčih, depresijah in še kje. Še droben namig – deluje tudi kot blag afrodiziak!

Hidrolate lahko med seboj tudi mešate

Odvisno od tipa težav lahko zgoraj navedenima hidrolatoma dodate tudi druge hidrolate, npr. hidrolate kamilice, rmana, melise, poprove mete, smilja … Vsak od njih lahko doda svoje posebne kvalitete in vam tako pomaga olajšati težave. Možnosti je res veliko in tudi pri nas je v zadnjem času dovolj lokalne ponudbe kakovostnih hidrolatov, da boste gotovo našli primernega zase. Pri nakupu pazite le, da bodo popolnoma naravni in brez kakršnihkoli dodatkov. Saj veste – previdnost je mati modrosti!


Preberite več:
Je menopavza nalezljiva?
Ko se babam zmeša!
(P)ostanimo ženstvene

Priporočamo pa tudi ogled spletne delavnice Pripravki iz vrtnic za dušo in telo.

Prejšnji članekCivilne iniciative so se srečale s predsednikom Republike Slovenije g. Borutom Pahorjem
Naslednji članekČemažev pesto, čemaževi popki in cvetovi

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj