Glavobol, driska, krči, napenjanje …?

377
Young woman feeling nausea while seeing food at table in kitchen

Ni se začela nova pandemija, pač ste verjetno vnovič pojedli kako živilo, ki je vsebovalo preveč ostankov pesticidov ali kakega kemičnega dodatka, lahko pa je bilo preprosto prestaro, le da zaradi »šminke« tega ni kazalo.

Industrijsko pridelana hrana, kamor prištevamo tudi industrijsko pridelano sadje in zelenjavo, je vse večja loterija za naše želodce. Prah, ki ga je dvignilo redno objavljanje testiranj živil, se je malce polegel, ni pa se zmanjšalo število takšnih primerov. To, o čemer prebiramo, je v resnici le kaplja v morju vsega, kar nas čaka na trgovinskih policah.

Vsak nadaljnji dan »svežine« za trgovce pomeni večji dobiček, za nas pa večje tveganje, da bo šlo kaj narobe. Če še niste v fazi, ko bi v trgovini kupovali le sol in maščobe, je treba dodati nekaj novih tehnik preživetja v 21. stoletju. In smo spet pri začimbah, brez katerih nam ni živeti (dobesedno).

Začimbe kot protistrupi

Od vsega, kar nam ponuja narava, imajo prav začimbnice največji antioksidativni potencial, kar pomeni, da preprečujejo škodo, nastalo zaradi strupov in kemikalij, ki sprožajo oksidativna vnetja. Prav zato so skozi vso zgodovino uživale sloves najboljših protistrupov.

Če boste pazljivo brali knjigo Ščepec rešitve, boste našli številne študije, ki dokazujejo kako učinkovito so začimbe obvarovale tkiva pred zelo strupenimi snovmi.

Driska?

Telo z drisko skuša čim hitreje izločiti snovi, ki povzročajo težave. Da odpravite tudi vir težave, pa lahko telesu pomagate z začimbam, ki delujejo na zelo širok spekter mikrobov, ki povzročajo drisko. Med najmočnejše začimbe s tovrstnim delovanjem se uvrščajo cimet, črna kumina, kapre, klinčki, koromač, kumin, lovor, majaron, muškatni orešček, ožepek, origano, šetraj, timijan, vasabi in žajbelj.

Krči in napenjanje?

Urejanje tovrstnih težav je v domeni lovorja, kumine, janeža, koromača, kopra, bazilike, kurkume, galganta in šetraja. Vse te začimbe onemogočajo delovanje patogenov, obenem pa mehčajo črevesje in preprečujejo vnetja.

Bruhanje?

Tudi pri tej težavi lahko začimbe prispevajo k temu, da se stanje čim prej izboljša. Zaradi bruhanja razdražen želodec najhitreje umirimo z baziliko, ingverjem, šetrajem, meto ali meliso.

Zastrupitve s težkimi kovinami in aluminijem

Čedalje pogostejši vzrok zastrupitev je tudi embalaža. Hitro povečevanje količine aluminija v naših telesih pripisujejo razširjeni uporabi pločevink tub, folij in drugih oblik embalaže, ki vsebujejo aluminij, ta pa se nato sprošča v našo hrano.

Ko se aluminij naloži v tkivih (še posebno rad se nalaga v živčnih ovojnicah in možganih), ga je težko spraviti iz njih. Pri tem je nenadomestljiva pomoč kurkume. Z rednim uživanjem kurkume telesu pomagamo izločiti nakopičeni aluminij, hkrati pa kurkuma opravlja tudi »inšpekcijske preglede« naših sluznic ter izloča degenerirane in potencialno rakotvorne celice.

Bolje prej kot potem

Če se boste lotili branja raziskav, boste tudi sami ugotovili, da začimbe lahko delujejo tudi preventivno – pri osebah, ki jih redno uživajo v obliki čajev, napitkov ali dodatkov jedem, srečevanje s potencialnimi patogeni poteka veliko manj dramatično.

Seveda je »sumljivo« hrano modro še dodatno začiniti in tako že v kali zatreti vnetni proces ali okužbo, ki bi jo takšno živilo utegnilo povzročiti. Meso, ribe, mlečni izdelki, vendar tudi rastlinski nadomestki beljakovin kaj hitro postanejo gojišče nevarnih bakterij, kot so salmonela. E. coli in listerija. Zato takšna živila pripravljamo in uživamo v spremstvu varnostnikov, kot so rožmarin, šetraj, peteršilj, hren … Stročnice vedno namakamo in nato kuhamo z dodatkom lovorja, da jih že med pripravo dobro prepojijo, s čimer onemogočimo razvoj spor med prebavljanjem.

Oboroženi s kakovostnimi začimbami – seveda pridejo v poštev le tiste, ki so bile ekološko pridelane ali ste jih sami nabrali – in znanjem, kako jih uporabiti, bomo veliko varnejše pluli skozi toksično 21. stoletje.


Preberite tudi:
Ščepci rešitev za sodobne težave
Prehranska dopolnila zastonj?
Slovenci živimo v raju, o katerem Američani samo sanjajo

Prejšnji članekPašta v kremni omaki s peso, feto in orehi – novi val barv in okusov
Naslednji članekBrezglutenski kruh z drožmi
Ana Hauser je hišna avtorica, ki z veliko raziskovalnega duha odkriva aktualne tematike.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj