Eterično olje vrtnice – dišeča pomoč v nosečnosti

pregnant woman on a swing wtih roses

Nosečnost je med najbolj čustvenimi obdobji v življenju vsake ženske, saj je običajno hormonsko ravnovesje telesa takrat precej spremenjeno. Dišeče eterično olje vrtnice lahko s svojimi mogočnimi sposobnostmi vplivanja na procese izločanja hormonov precej pripomore k naravnemu lajšanju težav, ki so posledica hormonskih sprememb.

V nosečnosti ne gre za hormonska nihanja, kot jih zaznavamo v drugih obdobjih življenja, temveč za spremembe količine in vrste različnih hormonov, ki jih povzroči nosečnost. Pomembno vlogo dobijo hormoni, ki jih v običajnem stanju telesa praktično ne zaznavamo. Spremeni se nivo progesterona in estrogena, pomembno vlogo dobita placentalni laktogen in gonadotropin.

Hormonsko pogojene spremembe v nosečnosti

Hormonske spremembe, ki so po eni strani nujne za rast in razvoj zarodka, po drugi strani prinesejo s seboj tudi precej novih težav za nosečnico. Najpogostejše med njimi so slabosti, nespečnost, spremembe na koži (strije), bolečine v hrbtenici, nezbranost, utrujenost, nihanje razpoloženja. Pri mnogih nosečnicah se tudi močno spremeni občutljivost na vonje. Moteči lahko postanejo vonji, ki so bili prej prijetni ali obratno. Tudi na jakost vonjev so nosečnice lahko veliko bolj občutljive kot pred nosečnostjo.

Kako lahko pomaga eterično olje vrtnice

Eterično olje vrtnice je eno najbolj varnih eteričnih olj. Seznam pozitivnih učinkov tega olja je zelo dolg, nosečnicam pa se ob upoštevanju splošnih varnostnih priporočil svetuje uporaba po tretjem mesecu nosečnosti. Skorajda neprekosljivo je na področju duševnih težav, odlično pa se izkaže tudi na fizičnem nivoju telesa. Ali si lahko želimo boljšega pomočnika v tem tako občutljivem obdobju?

Študije so pokazale, da eterično olje vrtnice stimulira nastajanje hormona dopamina, ki ga velikokrat imenujejo tudi hormon sreče. V možgane namreč pošilja signale zadovoljstva in sreče in lahko zato bistveno pripomore k občutku zadovoljstva in premagovanju morebitnih depresivnih trenutkov v nosečnosti.

Študija iz leta 2009 je pokazala, da lahko z vplivom na nivo hormona kortizola eterično olje vrtnice pripomore k občutkom sproščenosti in umirjenosti. Harmonizira lahko tudi nivo hormona serotonina in tako prispeva k umirjenosti, nemotenemu spancu in lažjemu premagovanju težav nosečnosti.

Za namene sproščanja ga lahko uporabimo v kakršnikoli varianti, ki nam bo omogočala vonjanje eteričnega olja. Vonj je namreč neposredno povezan z mnogimi možganskimi centri, ki uravnavajo hormonska ravnovesja. Vohamo ga lahko direktno iz stekleničke, kapljico eteričnega olja lahko kanemo na vpojno podlago (vata, blago, les …), uporabimo lahko sobni izparilnik ali difuzor, odišavimo lahko oblačila ali posteljnino … Zelo priporočljive so tudi sprostilne masaže z eteričnim oljem vrtnice, ki ga dodamo rastlinskemu nosilnemu olju (jojoba, mandljevo …) v ustreznem razmerju. Tudi pri takšni uporabi eteričnega olja vrtnice bomo dosegli opisane učinke sproščanja.

Razredčeno eterično olje vrtnice je zaradi regenerativnih sposobnosti za kožo priporočljivo vključiti v masažna olja za nego kože, saj se pri večini nosečnic v zadnjih treh mesecih nosečnosti predvsem na koži trebuha pojavijo razpoke (strije). Nastanejo zaradi nenadnega raztezanja kože, ki za tako velike spremembe ni dovolj elastična. V kombinaciji z razredčenimi eteričnimi olji sivke in kamilice lahko nežna masaža pomaga tudi pri lajšanju nosečniških bolečin hrbtenice in nog.

Zlato pravilo pri nakupu eteričnega olja vrtnice

Če kdaj, potem v nosečnosti velja, da sebi in svojemu otroku privoščimo le najboljše. Na trgu obstaja pisana ponudba izdelkov iz vrtnic, a le redki med njimi prenesejo kritično presojo visoke kakovosti. Eterično olje vrtnice je med najdražjimi in zato žal tudi najbolj ponarejanimi eteričnimi olji. Zato pri nakupu velja zlato pravilo: “za malo denarja malo muzike”.

Izogibajmo se torej cenenim eteričnim oljem vrtnice. Visokokakovostnega izdelka ne bomo dobili po ugodni ceni. Po drugi strani pa tudi visoka cena ni garancija za visoko kakovost. Zato zmeraj preverimo poreklo, proizvajalca in čistost eteričnega olja. Eterično olje ne sme biti razredčeno, konzervirano, obarvano ali kakorkoli dodatno “obogateno” s čimerkoli. Biti mora povsem naravno, sicer opisanih učinkov z njim ne bomo dosegli.

Kako lahko pomaga hidrolat vrtnice

Hidrolat vrtnice je (kot vsak hidrolat) v pretežni meri sestavljen iz vode, v njem pa najdemo tudi aromatične molekule, ki so lahko podobne tistim v eteričnem olju. Vedno vsebuje tudi majhen odstotek eteričnega olja. Je veliko bolj nežen od eteričnega olja in zato priporočljiv za uporabo pri nosečnicah, ki so občutljive na jakost vonja vrtnice ali koncentracijo učinkovin vrtnice. Kot učinkovit se lahko izkaže na vseh področjih delovanja, kjer nam pomaga vonjanje vrtnice.

Previdno pri nakupu hidrolata vrtnice

Na trgu so na voljo hidrolati vrtnic iz mnogih koncev sveta. Tudi tukaj žal velja, da vse, kar se sveti, ni zlato. Zlasti velike komercialne destilarne mnogokrat nepoučenim kupcem ponujajo hidrolate, ki zaradi večkratnega postopka destilacije vrtnic izgubijo svoje dobrodejne lastnosti. Naj nas v nakup ne zavede bleščeč marketing. Pred nakupom si vzemimo čas in testirajmo različne hidrolate. Naš nos nam lahko pove marsikaj o kakovosti hidrolata vrtnice.

Tudi za hidrolat je priporočljivo, da ne vsebuje nobenih dodatkov. Ker imajo hidrolati v primerjavi z eteričnimi olji krajši rok uporabe, preverimo tudi morebitno pokvarljivost in rok trajnosti. Neoporečen hidrolat vrtnice je popolnoma čist in prosojen kot voda.

Naj bo nosečnost s pomočjo vrtnice obdobje sreče

Nosečnost, še posebno prva, je za ženske prelomno obdobje. V tem času, ki je včasih povezan tudi s skrbmi in strahovi, je vrtnica lahko naš mogočni zaveznik. Dovolimo ji, da ga spremeni tudi v obdobje sreče.


Preberite tudi:
Vrtnice – mojstrice obvladovanja stresa
Eterična olja kot podpora v nosečnosti
Naravna pomoč za hormone mamic

Prejšnji članekKljučna hranila proti utrujenosti
Naslednji članekBreza v obredih in zdravilstvu
Eva Nedelko je certificirana holistična aromaterapevtka, ljubiteljica starih dišečih sort vrtnic, destilerka lastne linije energijsko polnih eteričnih olj EYWINEO, avtorica člankov in predavateljica. Je ljubiteljica narave in ozaveščenega načina življenja ter lastnica Dišavnega vrta pri Vidi, odprtega za javnost.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj