Eterična olja v boju proti virusom

Rosemary essential oil and fresh rosemary

Oktober 2023 – Pretekla tri leta so zaradi virusne pandemije dodobra pretresla temelje razumevanja zdravja in ukrepov za podporo zdravju. Kakšne ukrepe izbrati, da bi zaščitili svoje zdravje in zdravje svojih bližnjih, je bilo naše osnovno vprašanje. Uradna znanost je mrzlično iskala primerne rešitve za masovno uporabo, vzporedno pa so po celotnem planetu potekale in še vedno potekajo mnoge študije o potencialnem protivirusnem delovanju učinkovin naravnega izvora, med katere sodijo tudi eterična olja.

Zaradi svojega širokega spektra različnih bioaktivnosti imajo eterična olja številne možnosti uporabe. Trenutno je znanih približno 3000 eteričnih olj, od katerih jih je okoli 300 v komercialni uporabi v farmacevtski, prehrambni in kozmetični industriji ter v industriji gospodinjskih čistil.

Dobro znane so njihove protivirusne, imunomodulatorne, protivnetne in bronhodilatorne sposobnosti. Zaradi svoje lipofilne narave imajo sposobnost prehoda skozi virusne membrane in povzročajo poškodbe virusnih membran. Prav tako lahko tudi ovirajo razmnoževanje virusov, istočasno pa še izdatno podprejo pravilno delovanje dihalnega sistema. Vse to so mogočni mehanizmi delovanja eteričnih olj, ki so jih znanstveniki širom sveta raziskovali tudi za potrebe delovanja na virus SARS-CoV-2.

Proti katerim virusom eterična olja dokazano učinkujejo

Obsežna primerjalna študija indijskih znanstvenikov iz leta 2020 je pokazala zanimive rezultate. Eteričnih olj, ki učinkujejo na posamezne viruse, je kar nekaj. Tukaj navajamo samo nekatere najbolj znane primere.

Eterična olja limonske trave, timijana, šetraja, čajevca in rožmarina naj bi učinkovala proti virusu herpesa HSV-1. Eterična olja rožne geranije, sivke, evkalipta, bergamotke, timijana in pačulija naj bi učinkovala proti nekaterim tipom virusov gripe. Eterični olji timijana (kemotip capitatus) in melise bi naj učinkovali proti virusu herpesa HSV-2.

Pri tem je razveseljivo, da se znanstveniki vse bolj zavedajo pestrosti in medsebojne povezave učinkovin eteričnih olj. Eterična olja sestavlja na stotine različnih aktivnih sestavin. Če so včasih iskali le eno ali v najboljšem primeru nekaj sestavin, ki naj bi povzročale zdravilno delovanje posameznega eteričnega olja, se danes vse bolj zavedajo, da zdravilno delovanje ustvarjajo vse sestavine eteričnega olja skupaj. Kar sama se ponuja primerjava z glasbo, kjer harmonične skladbe prav tako ne moreta zaigrati le en ali dva instrumenta. Za to je potreben usklajen orkester tenkočutno sestavljenih in uigranih instrumentov.

Covid-19 in eterična olja

Pred nastopom hladnega obdobja leta je zaradi negativnih izkušenj preteklih treh let to morda najbolj aktualno vprašanje tega trenutka. Zapleti pri okužbah z virusom SARS-CoV-2, ki povzroča Covid-19, naj bi bili posledica prekomernih in nenormalnih vnetnih odzivov telesa. Nevihta vnetnih odzivov je bila razlog za povišano raven citokinov in limfopenijo (zmanjšanje števila limfocitov) v pljučih in drugih organih, kot so ledvice, bezgavke, vranica in srce.

Zato so razveseljivi rezultati nekaterih kliničnih in predkliničnih študij, ki so pokazali izjemno pozitivno delovanje eteričnega olja evkalipta (Eucaliptus globulus) in njegove aktivne sestavine evkaliptola na vnetne procese v pljučih. Tudi eterični olji lovorja (Laurus nobilis) in rdečega brina (Juniperus oxycedrus) naj bi imeli močne sposobnosti protivirusnega delovanja na virus SARS-CoV-2. Številne sestavine teh dveh olj so v laboratorijskih analizah potrdile svojo učinkovitost.

Še ena raziskava objavljena leta 2020 ugotavlja, da bi eterično olje česna lahko ščitilo pred širjenjem okužbe, saj preprečuje nastajanje proteinov virusa. Kar 51,3 % sestavin tega eteričnega olja je pokazalo močne protivirusne aktivnosti proti virusu SARS-CoV-2, kar kaže na to, da bi eterično olje česna lahko bilo močno naravno protivirusno sredstvo.

Kako naprej …

Mnogo informacij o delovanju eteričnih olj na virus SARS-CoV-2 je še precej preliminarnih in temelji na podatkih pridobljenih z računalniškimi analizami in predhodnimi študijami in vitro. Zato so nujno potrebne nadaljnje in vitro (laboratorijske) ter in vivo (v živo) študije za določitev varnega odmerka in klinične učinkovitosti eteričnih olj proti SARC-CoV-2. Če ponovno uporabimo primerjavo iz glasbe – spoznali smo posamezne tone, akorde, glasbenike in instrumente, zdaj pa potrebujemo še vrhunske dirigente in skladatelje, da bo harmonična glasba z njihovo pomočjo dosegla tudi nas.

Prav zaradi ohrabrujočih rezultatov prvih kliničnih študij je potreba po nadaljnjih študijah in kliničnih preverjanjih sposobnosti eteričnih olj še toliko večja. S pomočjo inhalacije so eterična olja lahko enostavno uporabna za podporo in zdravljenje vnetij v pljučih. Skupaj z nekaterimi preizkušenimi sintetičnimi zdravili bi lahko bila tista zmagovalna kombinacija, ki smo jo za spopad s Covid-19 mrzlično iskali. Nadaljnje raziskave in testiranja bodo pokazali, če oziroma na kakšen način je tak pristop mogoče uporabiti tudi v širši praksi.

Držimo pesti, da bomo zanesljive odgovore dobili čim prej!

 

V knjigi Ščepec ustvarjanja je moči in uporabi eteričnih olj namenjeno celo poglavje!


 

Preberite tudi:
Eterična olja – naravna alternativa antibiotikom?
Eterična olja in njihovo energijsko delovanje za več odpornosti
Z eteričnimi olji nad prehlade

Prejšnji članekSinergija je zmagovalka!
Naslednji članekČista voda postaja luksuz
Eva Nedelko je certificirana holistična aromaterapevtka, ljubiteljica starih dišečih sort vrtnic, destilerka lastne linije energijsko polnih eteričnih olj EYWINEO, avtorica člankov in predavateljica. Je ljubiteljica narave in ozaveščenega načina življenja ter lastnica Dišavnega vrta pri Vidi, odprtega za javnost.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj