Aronija je lahko tudi tako okusna, kot je zdrava

669

Ob koncu avgusta zori aronija, ki jo v zadnjih letih najdemo na vse več vrtovih. Kljub temu, da so njeni plodovi videti podobno kot borovnice ali črni ribez, pa je aronija bolj zdravilna rastlina kot sadež, saj je zelo bogata z antioksidanti, vitamini in drugimi zdravilnimi snovmi.

Zaradi svoje bogate zdravilne sestave je aronija odličen varnostnik, ki preprečuje poškodbe v celicah, pospešuje celjenja, zmanjšuje vnetja … – je torej vsestransko koristna za naše zdravje. Žal pa (kot večina zdravilnih rastlin) ni ravno prijetnega okusa (je precej trpka). Kako jo torej uživati, da se nam zraven ne bo treba kremžiti in jo bodo z veseljem pojedli tudi otroci?

Sanja Lončar je v oddaji Zeliščarnica na Radiu Maribor predlagala dva recepta:

  • Ker aronija zori istočasno kot jabolka, lahko pri kuhanju jabolčne čežane dodamo zraven še nekaj aronijinih jagod in rezultat je vijolično obarvana čežana, ki je odličnega okusa.
  • Aronijo lahko zelo enostavno posušimo in jo nato sproti meljemo v kavnem mlinčku. Dobljeni prah pa lahko vmešamo v kreme, smutije, jogurt, med … V takšni obliki trpekga okusa sploh ne bomo čutili!
Več o tem in tudi o najboljšem načinu shranjevanja aronije izveste v oddaji.
Prejšnji članekJabolko na dan odžene zdravnika stran
Naslednji članekJabolčna čežana in ekspresni zavitek
Avtor Uredništvo navajamo povsod, kjer so članki sestavljeni iz več virov ali kjer avtor besedila ni znan oz. ni želel biti izpostavljen.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj