Aromaterapevtske rešitve za herpes

Herpes je neprijetna nadloga. Večina med nami se je vsaj občasno že srečala z njim. Razen v redkih primerih posebno občutljivih ljudi, ko se bitka z njim lahko zavleče tudi v tedne, običajno izzveni v nekaj dneh. Kljub temu pa je v dnevih, ko se spopadamo z njim, pogosto razlog za slabo voljo in nesproščeno počutje, posebno v družbi. Dovolj razlogov torej imamo, da se je vredno potruditi in poiskati primerno rešitev za to težavo.

Kaj povzroča herpes?

Herpes povzročajo virusi, v družini herpesov jih je kar nekaj. Najbolj znan je virus Herpes Simplex 1, ki ga običajno najdemo nad ustnicami in o katerem govorimo v nadaljevanju tega prispevka.

Virusi herpesa tega tipa si kot gostitelja običajno izberejo živčne celice. V njih lahko dolgo časa mirujejo, nato pa nepredvideno izbruhnejo. Ocenjuje se, da se 60 % populacije okuži z njim že pred 18. letom starosti. Iz stanja mirovanja virus aktivirajo dejavniki kot so stres, sončne opekline, UV-žarki in nekatera zdravila. Če je telo zdravo in imunski sistem dober, vidni znaki herpesa običajno izginejo v 7 do 10 dneh. Na dlani je torej, da je prvi ključ do uspeha v boju s herpesom skrb za močan imunski sistem.

Kako ukrepati, ko se pojavi herpes?

Kadar se kljub vsej skrbi izpuščaji herpesa vseeno pojavijo, je potrebno ukrepati. Na voljo je veliko sredstev proti herpesu, aromaterapevti pa priporočamo eterična olja in hidrolate. Na spletu in v javno dostopnih knjižnicah z rezultati znanstvenih raziskav kot je Pub-med je najti veliko potrditev, da so eterična olja in hidrolati v tem boju uspešni. Velja pa se držati nekaj osnovnih priporočil.

Naravna sredstva za pomoč, med katera sodijo tudi eterična olja in hidrolati, so lahko učinkovita, če jih uporabimo dovolj zgodaj in dovolj pogosto. Z njihovo uporabo je zato dobro začeti že ob prvih znakih, ki kažejo na možen izbruh herpesa, kot so srbečica, vročina, občutek napetosti na mestu izbruha. Bitko bomo na tak način dobili le, če bomo tudi dovolj vztrajni in dosledni. Dva ali trije nanosi gotovo ne bodo zadostovali. Če bomo izbran pripravek nanesli večkrat v dnevu in nekaj dni zapored, pa imamo velike možnosti, da bomo herpes obvladali relativno hitro.

Še posebno se je potrebno potruditi pri izbiri in poiskati zares naravno in nerazredčeno olje in hidrolat. Polovičarstvo in iskanje kompromisov se tukaj ne bo dobro obneslo. Naše telo od neustreznih pripravkov enostavno ne more dobiti pomoči, ki jo v spopadu z virusom herpesa potrebuje.

Eterična olja je pred uporabo potrebno razredčiti

Posebno pri uporabi eteričnih olj, ki so zelo koncentrirane esence rastlin, velja previdnost. Pred uporabo jih moramo razredčiti z nosilnimi rastlinskimi olji, kot so mandljevo, jojobino, olivno olje. Tako se izognemo pretiranemu draženju kože ustnic in sluznice ust. Tudi razredčen pripravek pa velja najprej testirati in se tako prepričati, da ga naša koža lahko prenese.

Izdelan aromaterapevtski pripravek nanesemo na herpesni izpuščaj. Pri tem se je dobro izogniti stiku s sluznico ust, saj je le-ta zelo občutljiva in lahko reagira tudi na stik z razredčenim eteričnim oljem z neprijetnim pekočim občutkom.

Dodaten način uporabe eteričnih olj na ustnicah je, da kapljico eteričnega olja kanemo na nevtralno naravno zaščitno mazilo (ličilo) za ustnice. Maščoba in vosek mazila bosta vpila in razredčila eterično olje in nanos tako obogatenega mazila ne bo pretirano dražil ustnic. V primeru herpesa je taka uporaba primerna le, dokler je izpuščaj še majhen in zaprt.

Na katera eterična olja se v spopadu s herpesom lahko zanesemo?

Ker le nerada uporabljam eterična olja, ki so k nam pripeljana iz daljnih krajev, tudi proti herpesu raje priporočam uporabo eteričnih olj iz naših domačih zelišč. Na prvem mestu je tukaj gotovo eterično olje melise. Res je, da ima kakovostno eterično olje melise visoko ceno, a če vemo, da ga za pomoč proti herpesu potrebujemo le nekaj kapljic, bosta dovolj že en ali dva mililitra in problem bo rešen. Vsako kapljico eteričnega olja melise je namreč potrebno razredčiti s 3–4 kapljicami nosilnega rastlinskega olja. Tako iz 20 kapljic eteričnega olja melise, kolikor jih je v enem mililitru, dobimo 80–100 kapljic melisinega pripravka, kar je več kot dovolj za običajno pomoč ob izbruhu virusnega izpuščaja.

Pri nakupu eteričnega olja melise velja posebna previdnost, saj gre za eno največkrat ponarejenih eteričnih olj na svetu. Razlog za to je njegova cena. Zato izberite znanega in zanesljivega dobavitelja in dobro preverite, da olje ni razredčeno oz. da nima primešanih kakršnihkoli dodatkov.

Pri blažjih oblikah herpesa ali bolj nežni in otroški koži je velikokrat učinkovit že hidrolat melise, ki ima podobne protivirusne učinke kot eterično olje. Uporabimo lahko tudi eterično olje sivke ali ožepka. Bralcem prepuščam odločitev o uporabi eteričnega olja čajevca, ki je sicer prav tako učinkovito, a k nam prihaja iz oddaljene Avstralije.

Izberimo svoje eterično olje proti herpesu

Za večino nas je herpes le občasna nadloga in dobro je vedeti, da je obvladljiva z naravnimi sredstvi. Vendar pa tako kot pri drugih naravnih sredstvih tudi pri eteričnih oljih velja, da ni vsako olje za vsakogar. Zato si vzemimo čas, preizkusimo priporočena eterična olja in izberimo tisto, ki našemu telesu pomaga premagati virus herpesa. Vztrajnost in potrpežljivost bosta zanesljivo nagrajeni.


Preberite tudi prispevek Z začimbami nad virus HIV, virus herpesa, hepatitisa itd.?.

Več o delovanju zelišč in začimb tako na virus herpesa kot tudi na druge viruse, pa izveste v knjigi Ščepec védenja.

Prejšnji članekGloboka starost – prekletstvo ali blagoslov?
Naslednji članekTrpotec – balzam za okužena dihala

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj