Hren je slovenski ingver

2651
two roots of horse radish isolated hren

Hren ni za začimba le za velikonočne pojedine. V teh dneh je tudi dragoceno krepčilo za naša pljuča. Obstajajo celo registrirana zdravila na bazi snovi iz hrena. V številnih državah ga uporabljajo tudi kot dragocen naravni antibiotik in protirakavo živilo. Več o njegovih zdravilnih močeh preberite v knjigi Ščepec védenja.

“Zdaj, ko načrtujete samooskrbo, pa zagotovo ne pozabite na hren, saj je hren naš slovenski ingver,” piše Irena Rotar.

Priložnosti, da ga gojimo, imamo vsepovsod. Morda pa bi ga vzgojili vsaj zase. In ga posadili ob drevesu, kajti voluhar ga ne mara. Če boste letos kupili hren, kupite slovenskega in zgornjih nekaj centimetrov korenine potisnite v dobro namočeno zemljo. Na začetku ga nekaj časa zalivajte, potem pa lahko nanj pozabite. In že drugo leto boste imeli svoj hren.

Medtem, ko imamo jajc dovolj, nam hrena, ki ga največ uvozimo ravno iz Hrvaške, primanjkuje. “Po trenutnii podatkih smo ga v letu 2019 uvozili 40,2 tone, izvozili pa 13,6 ton. Največ, skoraj polovico, smo ga uvozili s Hrvaške,” pojasnjujejo na SURS-u.

Po zadnjih razpoložljivih podatkih iz popisa tržnega vrtnarstva (ta je bil nazadnje izveden leta 2016) se je takrat 60 kmetijskih gospodarstev v Sloveniji ukvarjalo s tržno pridelavo hrena. Pridelovali so ga na 64 hektarjih površine, kar je za skoraj 4-krat večja površina kot v letu 2000.

Preberite celoten prispevek na spletnem portalu rtvslo.si.
Prejšnji članekHitra šola hidriranja
Naslednji članekČesar ne posejemo, ne moremo požeti!
Avtor Uredništvo navajamo povsod, kjer so članki sestavljeni iz več virov ali kjer avtor besedila ni znan oz. ni želel biti izpostavljen.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj