Vam je hrana še vedno samoumevna?

104
Assortment of fresh organic vegetables and garden produce on farmer market, healthy diet with vegetarian ingredients

Trend propadanja malih kmetij je tri na dan, z njim pa nam upada raven prehranske varnosti. Če bomo dovolili propad malih kmetij, smo na vrsti tudi ostali.

Kar se zadnje čase dogaja v kmetijstvu, je skrb vzbujajoče, predvsem za potrošnike oziroma tiste, ki nimajo sposobnosti ali možnosti pridelati vsaj nekaj lastne hrane. Kmetijstvo se na globalni ravni zmanjšuje ali predvsem zatira, dobesedno. Izraziteje v zadnjem letu in pol. Tudi pri nas.

Če pogledamo samo zveneče primere iz sveta: v ZDA vlada plačuje kmetom, da svoj pridelek uničijo na polju, v Avstraliji so obdavčili goveje meso govedi, ki se pase.

Osebno sem vsaj 10 let aktivno prisoten na področju prehranske samooskrbe, ta trenutek predvsem z omogočanjem direktne prodaje od kmeta do potrošnika v neprofitnem projektu Oskrbovalnica.si. Pomoč kmetom bo v bodoče bistvenega pomena, njihovo preživetje pa tesno povezano s preživetjem širše skupnosti. Posledice poplav se bodo tozadevno pokazale šele jeseni (odplaknjene ali z muljem zasute kmetijske površine, uničen in neužiten pridelek, pomanjkanje krme za živali, kontaminirana, premočena in zakisana prst).

Pomanjkanje hrane je neizogibno, kako bomo v bodoče shajali, pa je odvisno predvsem od tega, koliko kmetijam bomo uspeli pomagati, da nam bodo pridelale hrano. Svarilo je namenjeno vam, kajti kmetu bo še vedno ostalo toliko, da si bo pridelal hrano zase.

Vam je, torej, hrana še vedno samoumevna?

Mogoče trenutno, a to se lahko in se tudi bo spremenilo čez noč. Vsi pokazatelji kažejo na to in druge razlage ni videti.

Zato naj vas posvarim: spodbujajte soseda kmeta, pustite svoj denar v zameno za kakovostno hrano raje njemu in ne zalagajte z denarjem velikih trgovcev, saj bodo z vašim denarjem počasi uničili vas. Moj namen ni spodbujanje k bogatenju lokalnih kmetov. Za vas gre in za vašo prehransko varnost!


Preberite tudi:
Nočni obisk: Sanja Lončar o povezovanju, izmenjevanju, sooskrbi
Prilagojeni?
Samooskrbni.net – o ljudeh, ki vedo, kaj imajo na krožniku

Prejšnji članekPolne roke resveratrola
Naslednji članekDigitalno kmetovanje – rešitev ali konec kmetijstva?

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj