Svet vre

1075
Eco concept. Planet with clouds as bomb with fired wick on space background. 3d illustration

Pred dnevi so v oddaji Odmevi vodilnega slovenskega ekonomskega analitika vprašali, ali obstaja kako obdobje v preteklosti, v katerem so ekonomski kazalniki spominjali na zdajšnje. »Da, pred prvo in pred drugo svetovno vojno,« je odgovoril.

Tudi na političnem področju je iz dneva v dan bolj napeto. Vsak dan se odpre kako novo žarišče, besedni dvoboji so vse bolj razgreti, diplomacija in pravičnost sta se že zdavnaj umaknili sili, pohlepu in aroganci. Politiki na vseh celinah pa le še infantilno tvitajo in iščejo zunanje sovražnike za situacije, ki jim niso kos.

Zgodovina nas je že večkrat poskušala naučiti, da se v vojnah kosajo generali in vladarji, ki se med sabo poznajo, trpijo in umirajo pa mali ljudje, ki se ne. Uči nas tudi to, da so žrtve, ki jih povzročijo zunanji sovražniki, vedno manjše od tistih, ki jih povzročijo notranje razprtije.

Morda ne morete ohladiti razgretih glav svetovnih voditeljev, lahko pa poskrbite za boljšo uglašenost lastne družine, ulice, kraja … Povezanost in sodelovanje bosta kmalu najtrdnejši valuti za preživetje v času, ki prihaja (več o tem preberite v rubrikah Samooskrba in Sobivanje).

Ne kruha ne iger …

Zaradi splošnih prepovedi je ljudstvo že ostalo brez »iger«, vendar utegnemo kmalu ostati tudi brez kruha. Dobesedno.

Številne države so že omejile izvoz pšenice, svet pa je najbolj zaskrbelo, ko se je po Egiptu in Turčiji za ta korak odločila tudi največja izvoznica pšenice – Rusija. Države uvoznice hitijo iskati druge vire, medtem pa naša žitna prehranska veriga še vedno pričakuje, da bo domači kmet pripravljen prodajati pšenico po ceni, ki mu ne pokrije niti osnovnih stroškov.

Tisti, ki resno razmišljate o samooskrbi, imate še čas, da zasejete, ali še bolje, posadite sadike rumene kolerabe in črne redkve. Posadite lahko tudi azijske zelenjadnice, ki so odporne proti mrazu. Natančen seznam, kaj še lahko zasejete/presadite avgusta in septembra, si oglejte v priročniku Samooskrba v praksi.

Prejšnji članekCelostna samooskrba – kako si pridelati hrano za lastne potrebe?
Naslednji članekDovolj je bilo zapiranja in karanten
Avtor Uredništvo navajamo povsod, kjer so članki sestavljeni iz več virov ali kjer avtor besedila ni znan oz. ni želel biti izpostavljen.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj