Sloveniji manjkajo koze

948
goats
goats, koze

Leta 1954 je bila reja koz v Sloveniji z zakonom prepovedana; povzročale naj bi preveč škode na podrastju. Predvsem v gozdovih. Dovoljena je bila le še reja koz sanske pasme v zaprti reji, zaradi česar se je število koz drastično zmanjšalo. Kozjereja sedaj počasi oživlja. Spet pridobivajo na veljavi kozje meso, mleko in mlečni izdelki, tako da se marsikatera kmečka družina že preživlja izključno s kozjerejo in predelavo kozjega mleka v mlečne izdelke. Ena od njih je petčlanska družina na ekološki kmetiji Štefančič iz Fare v občini Kostel na Kočevskem.

Ravno ob našem prihodu na pašnike v Banji Loki so koze prignali s paše v ograjo. Pri tem so večji delež opravili nepogrešljivi psi čuvaji. V ogradi so nato čakale, da pridejo na vrsto za molžo. Ko so koze odšle, približno sto jih je v čredi, je njihov pašnik zasedlo nekaj krav in dva osla.

»Pri nas koze vedno dobijo svežo pašo, potem gredo pa krave in osli počistit za njimi. Vsaka žival jé določeno vrsto rastlinja,« je dejal lastnik kmetije Blaž Štefančič, inženir živinoreje.

Po diplomi sta se z ženo Anjo Ferderber, živilsko tehnologinjo, samozaposlila na lastni kmetiji. Vsako soboto svoje izdelke prodajata na ekološki tržnici na Pogačarjevem trgu v Ljubljani. Od kozjega mleka, skute, sira, jogurta in sirotke živi vsa družina. Vse mlečne izdelke delata iz surovega, nepasteriziranega kozjega mleka, izjema je le jogurt.

Zakaj ste se kot diplomirani inženir živinoreje odločili za koze?

Za kozjerejo sva se z ženo Anjo odločila povsem naključno. Brez načrtov in pričakovanj. To je bilo pred dvajsetimi leti, ko sva končala fakulteti. Prej nisva imela ideje, da bi imela koze. Imela sva le jahalnega konja. Po »neumnosti« sva posvojila dve kozi in tako se je začelo. Vse, kar imava, sva ustvarila iz tega.

Koza zaužije tudi zdravilne rastline, ki jih ostale domače živali ne zaužijejo.

Kaj potrebuje človek za kozjerejo razen črede, koliko pašnikov?

Najprej potrebuje veliko znanja, tako teoretičnega kot praktičnega. Veliko sva se o tem poučila iz ruske, mongolske literature. V praksi sva naredila še dve fakulteti zraven. Koliko pašnikov? Kolikor jih imaš. To lahko kombiniraš z nakupom krme. Midva imava zelo malo svojih pašnikov, večino imava najetih. Za začetek sva najela travnike in pašnike v okolici Fare, v Vasi in v Banji Loki, kjer je na pretek ostarelih kmetij, kjer ne morejo več sami obdelovati svoje zemlje. Zdaj imava v najemu dvajset hektarjev obdelovalnih površin, v večini travnike in pašnike. To seveda ni v enem kosu, kar pa bi bilo sicer za živinorejsko proizvodnjo zaželeno.

Se lahko družina preživi samo od črede koz?

Ja, saj mi kot petčlanska družina živimo samo od tega. Od stotih koz. Krave, osle, prašiče, perutnino, konje imamo za zraven, za hobi. Osle imamo denimo za treking turizem v kampu ob Kolpi.

Preberite več na: https://www.misteriji.si/blog/Sloveniji_manjkajo_koze/

Prejšnji članekEterična olja je treba znati uporabljati!
Naslednji članekOzkolistni trpotec in njegova zdravilna moč jeseni
Avtor Uredništvo navajamo povsod, kjer so članki sestavljeni iz več virov ali kjer avtor besedila ni znan oz. ni želel biti izpostavljen.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj