Skupaj podprimo Petra, mladega pridelovalca kakijev!

kaki-nakupujmo skupaj-eko kmetija Pieruci

Se kdo še spomni vseslovenske akcije izpred pol leta (april 2019), ko je sadjarski družini Jelčič zaradi obilne letine “grozilo”, da propade na tone ekoloških jabolk?
Slovenija se je takrat združila in družini Jelčič s skupinskim nakupom na različnih lokacijah po Sloveniji v samo nekaj dneh odkupila približno 15 ton ekoloških jabolk, kar je pripomoglo k obstoju (in nadaljnjem razvoju) te sadjarske kmetije.

Nova akcija, nov izziv

V samooskrbni iniciativi Nakupujmo skupaj, ki je pobudnik nove akcije Pomagajmo in podprimo Petra, mladega pridelovalca kakijev, že dalj časa zaskrbljeno opažajo, da je v kmetijstvu vse manj mladih pridelovalcev, ki so usmerjeni v ekološki način pridelave.

V neokrnjeni naravi Sečoveljske doline mladi prevzemnik kmetije Peter Cerkvenik (po domače Pieruci) obdeluje nasad kakijev. Peter priznava, da je kmetijstvo polno izzivov, še posebej zaradi vse bolj nepredvidljivega vremena. Spominja se pripovedi staršev, kako so včasih v njegovem okolišu samo s paradižniki vsako leto zaslužili za nov avto. Danes je seveda zgodba popolnoma drugačna – zdaj le s težavo pridelajo dober paradižnik, cena pa je zaradi uvoza zelenjave zdesetkana. “Spremenilo se je podnebje, tehnologija, izgubili smo seme, ki je bilo tukaj lokalno,” jedrnato opiše situacijo Peter.

Na noge je postavil kmetijo, ki obsega pet hektarjev obdelovalne površine. A v kmetijstvu so potrebne investicije, zato se pogosto zgodi, da za nekatere potrebuješ leta in leta, da se vložek povrne. “Nasad, ki ga sadim letos, bo sadove obrodil mnogo kasneje, jaz pa bom medtem dobil še kakšen siv las več,” hudomušno priznava Peter.

V samooskrbni iniciativi Nakupujmo skupaj so zato strnili moči in se odločili, da z akcijo ne samo pomagajo mlademu ekološkemu kmetovalcu, ampak tudi zato, ker ravno taki ljudje ohranjajo našo naravo nedotaknjeno in trajnostno – ali bolje rečeno, “kmetujejo brez odtisa”, kot se je izrazil Peter. Tovrstne akcije pa tudi mladim pridelovalcem “postavijo” temelje za njihov dolgoročni obstoj – prihodnost naše samooskrbe je navsezadnje (tudi) v njihovih rokah!

Zdaj ste na potezi vi …

Organizatorji akcije zato pošiljajo vnovičen apel vsem, ki cenijo zdravo, ekološko hrano lokalne pridelave, okolju prijazno kmetijstvo in trud slovenskega kmeta, da se pridružijo akciji in pomagajo po svojih najboljših močeh. Težko si je predstavljati, kako pomembno je za preživetje in razvoj ekoloških kmetij, da unovčijo dobro letino, saj nikoli ne vedo, kdaj spet in za koliko bodo ob pridelek.

Sodelujoči v projektu želijo ljubiteljem “zlatih jabolk”, kot radi poimenujemo kakije, zagotoviti zdrave in okusne sadeže, brez oderuških marž in nepotrebnih posrednikov, na drugi strani pa pridelovalcu omogočiti, da proda pridelane količine za pošteno ceno, pri kateri se mu pridelava sploh še izplača!

Kako lahko naročim te ekološke kakije in kdaj jih lahko prevzamem?

Petrove kakije lahko naročite prek obrazca za oddajo naročila na www.oskrbimo.se.
Na isti spletni strani najdete tudi seznam vseh možnih lokacij za prevzem v Ljubljani, Kranju, Celju in Mariboru.

Organizatorji še dodajajo, da akcija brez podpore ne bo uspela, zato pozivajo vse, ljubitelje (ali neljubitelje) kakijev, da mlademu Petru pomagajo bodisi z nakupom bodisi z deljenjem novice o akciji. Tako lahko s skupnimi močmi vest razširimo med družinske člane, prijatelje, znance, sodelavce … Hvaležni bodo tudi za vsako vašo ponujeno pomoč, aktivnost, deljenje na družbenih omrežjih itd.

Ker smo skupaj močnejši!

Več o akciji na: www.oskrbimo.se
Pobudnik akcije: Nakupujmo skupaj eko in lokalna živila
Mob.: +386 40 552836
FB in IG:
https://www.facebook.com/nakupujmoskupaj/
https://www.instagram.com/nakupujmoskupaj/

Prejšnji članek25 let BICOM bioresonance v Sloveniji
Naslednji članekMi ne protestiramo – mi testiramo!

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj