Semenarski center Ptuj je končno spet slovenski!

665
bottle, seeds, seminar dišeče poti, arche noah, seed bank, semenska banka

Januar 2022 – Po treh letih negotovosti je nekdanji Selekcijsko poskusni center Ptuj zdaj končno v lasti naše države, in sicer kot podjetje Center za avtohtone sorte semen.

V nadaljevanju objavljamo zahvali kolektiva centra in ekipe Ekoci – eko civilne iniciative, ki sta si vztrajno prizadevala, da bi center ostal v slovenskih rokah, saj je strateškega pomena za državno samooskrbo.

Zahvala kolektiva Selekcijsko poskusnega centra Ptuj (zdaj v podjetju Center za avtohtone sorte semen d.o.o.)

V imenu sodelavcev in svojem imenu bi se iskreno zahvalil za vsa vaša prizadevanja in trud, ki ste ga vložili v projekt prenosa lastništva Selekcijsko poskusnega centra na Ptuju v državno last.

Četrtek, 20. januar 2022, je za nas datum preloma. Dan, ko se je končalo skoraj triletno obdobje negotovosti in živčne napetosti, obenem pa dan novih začetkov, izzivov in novih zmag.

Omenjeni četrtek, v jutranjih urah, nas je naš novi direktor g. Blaž Germšek razveselil z novico, da je bil v sredo, 19. januarja, zadnji dan našega službovanja v Semenarni Ljubljana in da smo od četrtka, 20. januarja 2022, zaposleni v na novo ustanovljenem podjetju Center za avtohtone sorte semen d.o.o.

Dan 20. januar 2022 je ena največjih prelomnic v zgodovini delovanja Selekcijskega centra na Ptuju.

Vaš in naš trud ni bil zaman. Dolgotrajna prizadevanja tistih najbolj vztrajnih so dosegla svoj cilj. Pot do cilja je bila res dolga in zelo nepredvidljiva. Zdaj uspešen zaključek odtehta vse vzpone in padce, ki smo jih prestajali med tem obdobjem.

Naša naloga v prihodnje pa je, da bomo upravičili vaše zaupanje in opravljali poslanstvo ohranjevalne selekcije slovenskih sort kmetijskih rastlin in semenarstva še bolje, kot do sedaj. Seveda se tudi v prihodnje veselimo sodelovanja z vami, saj si uspešnega dela brez sodelovanja ne moremo predstavljati.

Še enkrat iskrena hvala vsem, ki ste kakor koli prispevali k naši skupni zmagi.

Darko Vernik in sodelavci iz Selekcijsko poskusnega centra Ptuj

Spoštovani ekipi MKGP in Centra za avtohtone sorte semen d.o.o.!

Somišljeniki ekipe Ekoci – eko civilne iniciative Slovenije smo zelo veseli čudovite novice, da je uspel prenos ptujskega semenarskega centra na državo oz. na Kmetijski inštitut Slovenije.

Naša energija in stalna prizadevanja za ohranitev centra, ki smo jih naslavljali na MKGP in ministra Jožeta Podgorška, ki je na naše prošnje skupaj z ekipo vztrajno odgovarjal, bodo sedaj lahko usmerjena v aktiviranje ljudi za samooskrbo s pomočjo avtohtonih semen, ki so prilagojena našemu okolju, kar bo v času podnebnih sprememb še kako pomembno.

Upamo, da bo MKGP uredilo prave razpisne pogoje za stimulacijo tudi kmetom, da bodo sejali avtohtona  semena, in da bo vzpodbudilo svetovalce KGZS, da navdušijo kmete za sejanje avtohtonih semen.

Prav tako upamo, da bodo v trgovinah ZSS na voljo kupcem tudi avtohtona semena in krompir KIS, ne samo nizozemske hibridne sorte, in da bodo povečani kotički pridelane hrane članov zadrug ZSS.

Ob tej priliki naj vam sporočim še veselo novico, da smo v okviru prizadevanj za povečanje samooskrbe poskrbeli, da bodo v Centru za spodbujanje sonaravnega vrtnarjenja Vransko pridelovali sadike iz avtohtonih semen.

Poslanstvo naše kulturne dediščine pomagamo širiti naprej tudi tako, da v okviru sodelovanja z LASS SSD in društvom Samooskrbni.net izobražujemo ljudi, kako pravilno posejati avtohtona semena ter kako iz posevkov vzgojiti zdrave pridelke in nova semena.

Dne 20. 1. 2022 je bilo prvo tovrstno izobraževanje, zanimanje zanj pa tolikšno, da vseh interesentov sploh nismo mogli sprejeti.

Naslednji mesec bo že prihodnje izobraževanje Samooskrba za vse dni v letu, v katerem bo predstavljen sistem sukcesivne setve, ki bo dobro deloval za povečanje samooskrbe tudi na nivoju države, če bi se tega lotili od zgoraj navzdol. Vendar nam o tem še ni uspelo prepričati odločevalcev … Posejali smo že solate Ljubljansko ledenko, Posavko in Ledo ter ptujsko rdečo čebulo.

V času, ki prihaja, ko je velika prehranska kriza pred vrati, vsako posajeno seme šteje. Da v prihodnosti ne bomo lačni ne mi, ne naši otroci.

Ministru Jožetu Podgoršku, ekipama MKGP in KIS, dr. Darji Kocjan Ačko, naprednim medijem in vsem, ki so zaslužni, da je ptujski semenarski center ostal v državnih rokah, se v svojem in imenu ekipe Ekoci iskreno zahvaljujem.

Naj nam ta zmaga da navdih, da se bomo še naprej borili za vsako slovensko seme, ki bo raslo in rodilo za nas in prihodnje rodove.

S spoštovanjem, za ekipo Ekoci, Irena Rotar.


Preberite tudi:
Odgovorni smo za prihodnost svojih otrok
Brez semen ni suverenosti

Če si želite povečati tudi svojo samooskrbo z zdravjem, pa vabljeni k ogledu spletnih delavnic na Delavnice.zazdravje.net.

Prejšnji članekAkcija ‘Vsak ščepec šteje’
Naslednji članekAlfred Vogel o napredku tehnologije
Avtor Uredništvo navajamo povsod, kjer so članki sestavljeni iz več virov ali kjer avtor besedila ni znan oz. ni želel biti izpostavljen.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj