Sejete ali »pokopavate« semena?

2347
gardening, planting at home. man sowing seeds in germination box

Imate tudi vi težave s setvijo začimbnic? Zakaj nikakor ne vzniknejo?
So bila semena slaba? Potrebujejo posebne razmere? So jih pojedli polži?

Odgovor se glasi: niste jih posejali, ampak pokopali. Večina zelišč namreč sodi v skupino svetlokalivk. To pomeni naslednje: če želite, da bodo skalile, jih ne smete pokriti s prstjo. Te rastline namreč že od samega začetka negujejo neposredne odnose s soncem; božanje svetlobe jih prebuja in spodbuja.

Seznam svetlokalivk je zelo dolg – poleg drugih so na njem tudi peteršilj, zelena, koromač, kumina, bazilika, kamilica, šetraj, ameriški slamnik, ognjič, origano …

Te rastline samo posujemo in pritisnemo ob dobro navlaženo prst. Nato jih pokrijemo s pokrovom ali plastično folijo, da se ne izsušijo, ali pa jih redno pršimo. Večina svetlokalivk je v prvi fazi razvoja zelo počasna, zato je februarja pravi čas, da začnete z vzgojo v zaščitenem prostoru, če želite, da bodo do sredine maja pripravljene na življenje na prostem.

Natančne napotke, kako se lotiti setve različnih rastlin, in o tem, kaj želijo, potrebujejo in sovražijo, boste našli v priročniku Samooskrba v praksi.


Prisluhnite tudi radijskemu prispevku s Sanjo Lončar Kako vzgojimo sadike zelišč?.

Prejšnji članekPrihodnost hrane: je to vizija naše samooskrbe?
Naslednji članekHidrolati – nepogrešljivi prijatelji ustne votline
Avtor Uredništvo navajamo povsod, kjer so članki sestavljeni iz več virov ali kjer avtor besedila ni znan oz. ni želel biti izpostavljen.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj