Samooskrbne mreže se razraščajo

421

Junij 2022 – Na vsakem koraku je čutiti, da se ljudje vračamo k sebi, k naravi in k soljudem. Morda je koronsko obdobje zgolj okrepilo naše zavedanje o tem, kako lepo je, če si lahko sežemo v roke, skupaj poprimemo za delo, nabiramo in vkuhavamo, se objamemo in si gledamo v oči … na ta način se torej razraščajo t. i. samooskrbne mreže …

No, tako se imamo v Društvu Samooskrbni.net.

Modrost prednikov za prihodnje izzive

Samooskrbnost naših prednikov je bila junija tudi navdih za dogodek Historial, ki smo se ga udeležili tudi ekipa zazdravje.net in člani škofjeloške ekipe samooskrbni.net. Obiskovalci so prisluhnili predavanju Samooskrbne modrosti naših prednikov, zatem pa smo se odpravili še na učni vrt, kjer smo spoznavali manj znana zelišča, ki so bila nekoč steber zdravilstva.

Bo sooskrba uspešna?

Ali lahko štiri kokošnjake združimo v enega? Zakaj bi vsakdo skrbel za pet kokoši, če pa lahko štirje z veliko manj napora skrbimo za dvajset kokoši. Kokoši pravijo, da jim je lepo. Solata prihaja k njim s kar štirih vrtov! Oskrbovalci imajo vsak mesec po teden dni dela z odpiranjem, zapiranjem, hranjenjem in čiščenjem. »Dežurni« tudi ves teden pobira jajca, kar pomeni, da zalogica brez težav zdrži do naslednjega »dežurstva«.

Ta novi projekt združuje tudi naš podmladek. Skratka – posnemajte nas in uživajte v razširjeni samooskrbi.

Vrtnični užitki

Ker je junij v znamenju vrtnic, skoraj na vseh srečanjih vohamo in spoznavamo različne lepotice in okušamo dobrote iz vrtnic. Začeli smo s tradicionalno delavnico v Mariboru, se zatem preselili na Katarinin vrt in končali na Zmenku z vrtnicami pri Evi. Da ne boste zamudili seznanjanja z vsemi oblikami shranjevanja vrtnic, ki se nam bodo od znotraj bleščale tudi v temačnejših dneh, si oglejte spletno delavnico o vrtničnih pripravkih.

Rastejo zeliščni vrtovi

Mariborska ekipa Samooskrbni.net je v sodelovanju z občino s prostovoljskim delom oživela zapuščeni zeliščni vrt v Kungoti in ga vrnila prvotnemu namenu. Na njem bomo širili znanje o tem, kako na številnih področjih učinkovito uporabljati zdravilne moči narave.

Suša ni nepopravljivo dejstvo

Učni vrt na Kranclju v Škofji Loki navdušuje predvsem s tem, da je postavljen na kamnitem stropu kraških jam, na podlagi, ki je veljala za nerodovitno in tudi sicer neuporabno. Z znanjem s področja permakulture in biodinamike dokazujemo, da je tudi brez vode in prsti mogoče ustvariti rajske vrtove, na katerih zraste marsikaj.

Tudi na učnem vrtu v Pirešici so člani Samooskrbni.net spoznavali različne tehnike zadrževanja vode v tleh. Tovrstna znanja bodo iz dneva v dan pomembnejša, saj je voda vse dragocenejša, poleg tega lahko pričakujemo, da bo njena uporaba čedalje bolj omejena.


Preberite tudi:
Samooskrbni in brezskrbni
Samooskrba – vzgoja zelišč naj bo prva izbira
Časa ni več

Prejšnji članekPehtran – mali zmaj med začimbami
Naslednji članekCBD podpira srce ob kapi

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj