Koliko lahko pridelamo?

2286

Maj 2020 – Kot lahko preberete v priročniku Samooskrba v praksi, je možno na vrtu pridelati od pet do sedem kilogramov zelenjave na kvadratni meter površine. To seveda velja, če vemo, kaj in kdaj posejati, kako pravilno kombinirati rastline, da se dobro dopolnjujejo in rastejo na čim manj prostora, in kako delati z njimi, da bo vsaka z veseljem obrodila veliko več kot doslej.

Ker pa se vrag skriva v podrobnostih, štejejo znanje in izkušnje! Izkušnje boste morali pridobivati sami, mi pa vam lahko pomagamo tako, da vam skrajšamo proces učenja na lastnih napakah in zaupamo skrivnosti, do katerih smo prišli v več kot desetletju prakse ter preizkušanja raznovrstnih pristopov, tehnik in vrst zelenjave.

Priročnik Samooskrba v praksi razkriva marsikaj, česar ne boste našli v nobenem vrtnarskem priročniku. Nastal je na osnovi prakse na slovenskih vrtovih, balkonih, vrtičkih in celo okenskih policah!

Smo lahko samooskrbni tudi brez vrta?

Ste že pripravili čemažev pesto? Vložili čemaževe popke? Pripravili trpotec v medu? Nabrali smrekove in borove vršičke? Se do sitega najedli hmeljevih poganjkov? Ocvrli trpotčeve cvetove? Posušili koprive in cvetove regrata?

Zamudnike te rastline še vedno čakajo, vendar le še v višjih legah! Tudi to je eden od privilegijev živ­ljenja v Sloveniji! Nič ne godrnjajte, češ, »kaj pa mi, ki smo brez vrta?«, kajti narava nam ponuja vse možnosti za samooskrbo, le vedeti moramo, kaj, kdaj in kako izkoristiti to priložnost.

V maju nas čaka še veliko travniških in gozdnih dobrot! Zacvetele bodo lipe, kmalu zatem tudi bezeg. Ne zamudite dišečih vrtnic, iz katerih lahko pripravite božansko marmelado in sirup … Kdor želi, je lahko samooskrben in brezskrben!

Kako vložiti čemaževe popke?

To čudovito delikateso vlagamo povsem enako kot kumarice.

Priporočamo, da nabirate majhne in kompaktne popke, saj so veliki malce »žagovinasti«. Za tri kozarce z volumnom 2 decilitra morate nabrati vsaj liter popkov.

Za vlaganje boste potrebovali:

1,5–2 dl kisa za vlaganje (8–9 %),
2,5 dl vode,
0,5 dl olja,
2 žlički sladkorja,
3 žličke soli,
½ žlice začimb (semena koriandra in popra, lovorov list, listi/cvetovi koprca; če želite, lahko dodate tudi kako drugo začimbo).

Vse skupaj zavemo in dodamo oprane popke. Kuhamo približno dve minuti – toliko, da tekočina znova zavre, popki pa spremenijo barvo in postanejo bledo zeleni. Nato kozarce napolnimo s popki, zalijemo do vrha in zapremo kozarce. Kozarce pokrijemo in jih pustimo stati, dokler se ne ohladijo. To je vsa umetnost – in že imamo čudovito, zdravo delikateso, ki nas bo razveseljevala in krepila v zimskih dneh.


Samooskrbni.net

Verjetno ni več treba razlagati, zakaj moramo izboljšati samooskrbo. Da to dosežemo, bo treba združiti moči, znanje in vire. Nihče ne zmore sam vsega, vsak od nas pa lahko naredi veliko več kot sedaj, če združimo moči.

Samooskrbni.net je društvo, v katerem izmenjujemo znanja, orodja, semena in sadike, skupaj vlagamo, sušimo, si pomagamo, če je kdo odsoten, bolan ali preprosto občasno potrebuje kako roko več. Združujemo tudi svoje nabave potrebnih pri­pomočkov, da ne plačujemo oderu­ških vrtičkarskih cen. Izmenjujemo izkušnje in zagotavljamo mentorstvo za tiste, ki se šele podajajo na pot samooskrbe.

Za več informacij si oglejte Samooskrbni.net ali pišite na info@samooskrbni.net.

Prejšnji članekŠparglji s kozicami
Naslednji članekUstaviti se kot preobrat do zdravja
Sanja Lončar že od leta 2005 vodi največje slovensko nevladno gibanje – projekt Skupaj za zdravje človeka in narave, ki raziskuje številne naravne rešitve za težave sodobnega človeka. Je urednica in soavtorica 23 knjižnih uspešnic, od katerih je 7 prevedenih v nemški jezik: Naravne rešitve za težave z virusi (2021), Samooskrba v praksi (2020), Kako do več energije (2019), Sveža zelenjava 365 dni v letu (2018), Zdravilna moč začimb za otroke (2018), Naravne rešitve za bolečine (2018), Kako ohraniti možgane (2017), Uravnajte ščitnico (2017), Ščepec ustvarjanja (2016), Naravne rešitve za radiacijo (2016), Konec zgage in ostalih želodčnih težav (2016), Adijo prehladi (2016), Ščepec vedenja (2013), Ščepec rešitve (2012) ... Deluje kot predavateljica, publicistka, urednica, novinarka in raziskovalka. Predava in vodi seminarje za strokovno in splošno javnost v Sloveniji, na Hrvaškem v Avstriji in Nemčiji. Vodi tudi informacijsko središče Zazdravje.net in izobraževalni portal Delavnice.zazdravje.net ter ureja tiskano glasilo Zazdravje.net.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj