Kako v resnici izgleda upor?

1830
Mature Couple Working On Community Allotment Together

Kako v resnici izgleda upor? V nadaljevanju preberite ključne modrosti Billa Mollisona (začetnika permakulture) o tem, kako se pripraviti na propad kapitalizma.

1. Naučite se saditi – ne samo sadovnjake, temveč tudi osnovne pridelke (koruza, žita itd.) in drevesa (sadna, domača, za les).

2. Ustvarite vez z nekaj zemlje, pa naj bo vaša, od sorodnikov, skupnostni vrt, projekt ali kaj drugega podobnega. Sodelujte z ljudmi, ki tam živijo, začnite iskati načine, kako bi lahko preživeli več časa na podeželju kot v mestu, se naučili saditi, čistiti vodo, ravnati z organskimi odpadki in se zdraviti z naravo.

3. Razvijajte praktične spretnosti (kuhanje, mizarstvo, popravilo strojev, predelava hrane, šivanje itd.). Teh spretnosti naučite otroke, prijatelje in sosede.

4. Poiščite vzajemno podporno skupino, kjer ljudje skrbijo drug za drugega in skupaj ustvarjajo izdelke za osnovne življenjske potrebe (npr. naravni higienski izdelki, naravna zdravila v obliki sirupov in zeliščnih tinktur, ozimnica v obliki konzerviranih in fermentiranih pridelkov).

5. Poenostavite svoje življenje, tako da boste imeli več prostora in časa. Odkrijte vse, kar lahko počnete brez denarja: sprehodi, vaje, domača obrt, telesne umetnosti, druženje z najdražjimi, vrtnarjenje …

6. Distancirajte se od logike vedno večjega trošenja. Izbirajte raje rokodelske izdelke z dolgoletno obstojnostjo, kakovostne izdelke majhnih proizvajalcev, socialnih podjetij in solidarnostnih gospodarskih družb. Izmenjujte, podarjajte in prejemajte darila, ki imajo več čustvene vrednosti kot finančne.

7. Izmenjujte, shranjujte, množite in širite semena (avtohtona, brez genskih sprememb, pridelana s skupnostnim in družinskim kmetovanjem).

8. Sprevidite, da bo življenje potem veliko boljše! Le v postopku prehoda (tranzicije) smo.
»Naša ustvarjalnost je meja sistema.«

Prejšnji članekŠipek – zakladnica vitamina C pred domačim pragom
Naslednji članekSlovenija je na drugem mestu v Evropi po deležu zaščitene narave!
Avtor Uredništvo navajamo povsod, kjer so članki sestavljeni iz več virov ali kjer avtor besedila ni znan oz. ni želel biti izpostavljen.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj