Izredno stanje tudi na vrtu? Navodila za vrtičkarje

newly planted seedlings in the vegetable garden for a a healthy diet

23. 3. 2020 – Glede na situacijo se je marsikdo lotil obdelave vrta hitreje, kot v prejšnjih letih, zato sporočam nekaj pomembnih informacij.

Sedaj, v drugi polovici marca, lahko sejemo in sadimo sadike direktno na prosto:
Grah, korenček, peteršilj, pastinak, črni koren, por in čebulo, rdečo peso, mesečno redkvico, solate, blitve, zgodnje kapusnice (zgodnje zelje, nadzemne kolerabice, listni in glavnati ohrovti, brokoli, cvetača …). Konec aprila sejemo pozne ohrovte, brstični ohrovt in pozna zelja.

Večina ljudi mi postavlja vprašanje, ali morajo te rastline še pokriti. NE, te rastline dobro prenesejo temperature do -7 °C, kar pomeni, da jim jutranja slana nič ne škodi. Če pokrivamo, da bomo pospešili rast, naredimo loke in čeznje napnemo vrteks, sicer bomo naredili ugodne razmere za polže, ki nam bodo pojedli ravnokar vzklile rastlinice.

Kapusnice in blitva

Posebej pomembno pri kapusnicah in blitvi je, da imajo dovolj hrane, zato jih posadimo na pognojena tla ali pa jim ob sajenju dodamo predelan kompost.

Kakšna je razlika, če posadimo sadiko zgodnjega zelja konec marca ali konec aprila? Od sadike do glave pri zgodnjem zelju ali kolerabici traja cca 60 dni (2 meseca). Če sadiko posadimo konec marca, bomo pobrali glave konec maja ali začetek junija. Če enako sadiko posadimo konec aprila, bi morali pobrati zelje ali kolerabico konec junija ali začetek julija. Ker so v juniju temperature že zelo visoke in po navadi takrat že nastopi prva suša, naše sadike zelja nimajo več pogojev za rast, zato mirujejo do jeseni.

Konec aprila in začetek maja je največji napad škodljivcev na kapusnicah, ki naredijo največ škode ravno pri mladih sadikah (kapusova muha – ličinke na koreninah; kapusova hržica – zaleže jajčeca v srček in sadika ne oblikuje več glave; malo kasneje pa še gosenice kapusovega belina). Vsi ti škodljivci težje naredijo škodo, če so rastline že večje oz. že zavijajo glavo.

Brokoli in cvetača

Zakaj brokoli in cvetača pri pomladanski saditvi ne naredita rože? Brokoli in cvetača potrebujeta nekoliko dlje časa kot zgodnje zelje, zato moramo te rastline še toliko prej posaditi oziroma ju v posevku kombinirati, da jih posadimo ob visoke rastline, ki jim bodo delale senco, saj cvetača pri temperaturah nad 24 °C ne dela več rože, brokoli pa pri višjih temperaturah hitro začne cveteti.

Korenovke

Kaj pa setev korenčka, peteršilja, pastinaka? Za vse tri velja, da dolgo kalijo, zato priporočam mešane posevke. V posodici zmešamo seme različnih rastlin, na primer: korenček + solata + mesečna redkvica + kapusnice, ki jih bomo kasneje presadili na stalno mesto. Mešanici semen lahko dodamo še mivko, kremenčev pesek ali pa zelo fino vrtno zemljo. S tem seme razredčimo, da ga bomo lažje enakomerno in dovolj redko posejali. Pri setvi v vrstah nam bodo hitro kaleče rastline pokazale, kje so vrste, da bomo medvrstni prostor lahko hitro in enostavno obdelali takoj, ko bodo iz zemlje pokukali prvi pleveli.

Pri našem posevku moramo obvezno po 4-6 tednih populiti sadike solate, ki imajo v tem času 4-6 pravih listov in so primerne za presajanje na stalno mesto ali pa za uporabo kot berivke. Ravno tako populimo v naslednjih 14 dneh tudi ostale rastline, tako da ostane le korenček ali peteršilj oz. pastinak, sicer se rastline ne bodo lepo razvijale.

Čebula in česen

Sedaj je tudi primeren čas za sajenje spomladanskega česna in čebulčka. Česen in čebulček lahko sadimo na gredicah v razmaku 15 x 15 ali pa ju sadimo na grebene. Česen je tudi na grebenu kot samostojni posevek in ga lahko posadimo v eni ali dveh vrstah, čebula pa ima rada kombinacijo s korenčkom, tako da na sredi grebena posejemo korenček v vrsti, ob strani (vendar ne v jarku) pa posadimo čebulčke ali šalotko. S tem bomo imeli najbolj optimalno izkoriščen prostor, rastline so med seboj dobri sosedje, ter se dopolnjujejo z različnim tempom rasti, tako da je prostor maksimalno izkoriščen.

Ker je sedaj velika možnost napada muhe porove zavrtalke, naše posevke česna in čebule pokrijemo z vrteksom ali pa škropimo z mešanico mleka in vode po vsakem dežju. Če opazimo napad muhe (ličinke v listih), škropimo s čajem iz listov rabarbare. Deluje tudi kurativno – ličinke zapustijo naše rastline in rastline se obrastejo, tako da imamo pridelek.


Še več napotkov in nasvetov boste našli v priročniku Samooskrba v praksi.

Prejšnji članekPrevidno po čemaž!
Naslednji članekCelovit pristop za optimalno podporo imunskemu sistemu

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj