Izkoriščani roboti ali samooskrbni Ljudje?

Tired Businessman at a messy office

Morali bi delati osem ur na dan in se ne pustiti izkoriščati, pravi Erika Brajnik v intervjuju, objavljenem v reviji Ona.

Vendar, nekateri morda še pomnite stare čase v oni nemoderni državi in morda bi bilo dobro osvetliti zgodovinski spomin. Zanimivo, da je največji krivec tega, kar doživljamo sedaj v večini služb, DELOVNI ČAS, ki ima velik vpliv na naše življenje. Se še spomnite, ko smo 8 ur delali, 8 ur imeli prosti čas in 8 ur spali? To je bilo v prejšnjem, nemodernem režimu. Po službi smo starši SAMI vzgajali otroke, se ukvarjali z vrtičkanjem in medsebojno pomočjo prijateljem pri gradnji hiš ter pomagali doma na kmetijah.

In potem je prišel nov, moderen čas in nov družbeni red, ki se mu reče kapitalizem. Če so ljudje samooskrbni, jedo zdravo hrano in so veliko v naravi, so bolj zdravi – od tega pa nima farmacija nobenega dobička … Samooskrbni državljani ne potrošijo dovolj. Če sami gradijo hiše, plačajo le davek od materiala. Če pomagajo doma na kmetiji, se kmetija vzdržuje, “tamladi” dobijo hrano za s seboj, podeželje je poseljeno, kmetija ne propada. Če bi tako nadaljevali, ne bi imeli največ trgovin na prebivalca na svetu in ne bi kupovali tuje, procesirane hrane pri multinacionalkah – a za slednje ne bi bilo dobička …

Zato je bilo najprej potrebno urediti zamik delovnega časa, da se delovnik ne pričenja več ob 6. uri, temveč je zamaknjen do 9. ure in se toliko kasneje končuje. Zaradi neugodnega delovnega časa se je veliko ljudi odločilo preseliti v mesta in potrebno je bilo zgraditi stanovanja, saj je gradbeništvo dober multiplikator gospodarske rasti. Pri tem je bilo seveda nujno ukiniti kmetijske zadruge, ki so bile na vhodih v mesta, in ta zemljišča pozidati z modernimi tujimi trgovskimi centri, ki vozijo hrano in dobrine s celega sveta (zakaj bi potrebovali rodna zemljišča, če lahko poceni hrano dobimo od drugod …).
S spremenjenim delovnikom je bilo potrebno poskrbeti še za podaljšano delo v vrtcih in šolah ter otroke vpisati v vse možne tečaje, saj starši delajo do 16. ali 18. ure. Vmes je seveda treba angažirati celo sorodstvo, da pomaga voziti otroke s krožka na krožek … No, in zato imamo v Sloveniji kar 1,3 milijona registriranih vozil. Vse to poganja kapital, bencin, servisne službe, saj drugače ne moremo funkcionirati. NAŠE OTROKE PA MEDTEM VZGAJAJO DRUGI.
Treba se je prehranjevati večinoma zunaj doma, večinoma z nezdravo hrano, dom pa videti šele zvečer. Super, vse te potrebe poganjajo kapital, farmacijo. Ker je zanje treba zaslužiti, pri večinoma pohlepnih kapitalistih sprejmemo neplačane nadure, saj si ne moremo privoščiti, da ne bi dobili plače, s katero pokrivamo stroške stanovanj, kreditov, tečajev za otroke … Pohlep po vedno večjih dobičkih pa pri nekaterih delodajalcih nima meja.

Zgodba se nadaljuje. Dokler ne bo naslednja kriza. Bomo takrat končno šli na podeželje poiskat ostarelega sorodnika, ki ima trikrat preveliko hišo (ki je bila zgrajena v prejšnjem, neaktualnem režimu) in postali, npr. kot ekonomist, uspešen direktor kmetije? Ali bomo končno začeli delati od doma in tako zmanjšali stroške? Ali pa bomo šli v smeri kapitala s trebuhom za kruhom?
Si bomo takrat končno prizadevali ustvariti etično in pošteno družbo, da bomo lahko dostojno živeli kjerkoli bomo želeli – v mestu ali na vasi?

Prejšnji članekČas je za razkuževanje!
Naslednji članekNi vsak zeliščni “zvarek” zdravilen!

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj