Cene semen letijo v nebo

291

Ste vedeli, da se je povpraševanje po semenih vrtnin od leta 2021 do 2022 potrojilo? Epidemija covida-19 je spodbudila številne ljudi, da so začeli vrtnariti.

Tudi v tem letu se obeta, da bo povpraševanje presegalo ponudbo, semenske hiše pa so lani razprodale vse stare zaloge, zato lahko pričakujemo, da bo prihajalo tudi do pomanjkanja nekaterih semen.

Cene semen so se v zadnjem letu dvignile za 21 odstotkov, ekoloških pa za več kot 50 odstotkov! K temu, da dvig cen ni tako zelo opazen, prispeva »skrčflacija« – za enako količino denarja v vrečkah dobimo vse manj semen.

Zato je preudarnost pri nakupih še kako na mestu. Preden se odločite za nakup, preverite, kaj imate doma – in kaj lahko izmenjate. Takoj po nakupu pravilno shranite semena za naslednje sezone ali celo desetletje. Dobro ste prebrali – nekatera semena (to velja predvsem za ekološka) imajo rok uporabe, ki je veliko daljši, kot si mislite.

Preberite, koliko časa lahko zdržijo semena, če jih pravilno hranite: https://www.samooskrbni.net/blog/koliko-casa-semena-ohranijo-kaljivost.

Kako do svojih semen?

Pridelava, izmenjava in celo hranjenje semen skrivajo številne pasti, ki jih je dobro poznati, če želimo dober pridelek.

Vabljeni na spletno stran Samooskrbni.net, kjer v rubriki BLOG najdete številne napotke, posnetke in dragocene informacije, ki vam bodo prihranili razočaranja.

Na strani bloga izberite rubriko BAZA ZNANJA in odprli se vam bodo zakladi dragocenih informacij.


Preberite tudi:
Januarsko sejanje s Fanči Perdih
Deset let štafete semen
Kaj zmorejo semena koromača in ekipa 4K

Prejšnji članekKako stvarna je inflacija?
Naslednji članekOvsene čoko-pomarančne ploščice
Avtor Uredništvo navajamo povsod, kjer so članki sestavljeni iz več virov ali kjer avtor besedila ni znan oz. ni želel biti izpostavljen.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj