Azijska listnata zelenjava

azijska listnata zelenjava

Azijska listnata zelenjava – kakšna zelenjava je to? Mizuna, Red giant, Tatsoi, Green Boy, Pok Choi … – sliši se zanimivo.

Tudi pri nas so na voljo semena, in sicer mešanica različnih vrst ali tudi seme posamezne vrste, npr. Pok Choi.

Pred nekaj leti sem jih začela vzgajati na svojem vrtičku in se navdušila. Listi so zanimivih oblik in barv, popestrijo izgled vsake gredice. Rastejo v rozetah in zrastejo približno take velikosti kot blitva. Liste lahko obtrgavamo in pustimo sredico, iz katere se naprej razvijajo listi. Tako bomo dalj časa uživali posamezno rastlino.

Gojenje

Azijsko listnato zelenjavo je preprosto gojiti. So pa to rastline, ki imajo raje krajše dneve in daljše noči ter nižje temperature. Zato mešanico semen sejemo zgodaj spomladi ali jeseni. Rastejo hitro in na prostem uspevajo vse do prvih daljših zmrzali, pobiramo jih lahko celo pozimi.

Najbolje uspevajo, če jih posejemo v zemljo, bogato s humusom, in redno zalivamo; pazimo, da se zemlja ne izsuši. Semena hitro vzklijejo, že po 7 do 10 dneh so prve rastlinice na planem.

Urbani vrtnarji lahko azijsko listnato zelenjavo brez težav vzgojite tudi na terasah in balkonih. Zelo lepo uspeva posejana v večje posode in korita. Tako si pridelate okusne zelene liste in polepšate balkone.

Če jo pred zimo pokrijemo s kopreno ali posadimo v rastlinjak, bomo imeli celo zimo pri roki okusno zelenjavo, vsestransko uporabno za pripravo raznolikih jedi.

Uporaba

Užitna je cela rastlina, stebelca in listi. Listi so sočni in hrustljavi, prijetnega rahlo pikantnega okusa, stebelca pa zelo sočna in hrustljava. Sveža zelena zelenjava je bogat vir fitohranil, vitaminov in mineralov ter vlaknin.

Nasekljane sveže liste in stebelca dodamo v mešane solate, juhe, sendviče, burgerje, polpete …

Termična obdelava pa naj bo kratka: na hitro podušimo, popražimo v voku, dodajamo v enolončnice in priloge. Dobro se ujema z ingverjem, česnom, mlado čebulo, čilijem, tofujem …

Sveži listi in stebla so zelo primerni tudi za fermentacijo, s čimer še povečamo razpoložljivost hranil. Korejci jo dodajajo v mešanico zelenjave in fermentirajo kot kimči.

Azijska listnata zelenjava spada v rod križnic (brassica) tako kot zelje, brokoli … In kot vse križnice vsebuje snov goitrogen, ki lahko moti delovanje ščitnice oz. absorpcijo joda. Zato naj tisti, ki imajo motnje v delovanju ščitnice, uživajo križnice občasno, ne surovih, raje rahlo podušene oz. kratko termično obdelane.

Oglejte si recept za pripravo čičerike z azijsko listnato zelenjavo.

Prejšnji članekČičerika z azijsko listnato zelenjavo
Naslednji članekS čuječnim prehranjevanjem nad praznične pregrehe

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj