Želodova kava

8068

Jesen nas vedno obdari z obilo plodov in sadja – če ne na lastnem vrtu, pa v naravi, še posebej v gozdu. Zato izkoristite gozdni sprehod in si za spremembo, namesto kostanja in gob, naberite želod – iz njega lahko pripravite izvrsten in povrhu še zdravilen napitek.

Recept je pripravila Anita Lopojda, soavtorica knjige Naravne rešitve za bolečine.

Nabiramo zrele želode, ki so pravkar sami odpadli ali gredo zlahka z veje. Takoj izločimo vse poškodovane ali z luknjicami. Domov prinesemo samo zdrave želode. Če so vlažni, jih nekaj dni sušimo v gajbici.

Priprava želodovega prahu:

Suh želod olupimo, nato ga narežemo ali zdrobimo na koščke velikosti kavnega zrna. Zdrobljen želod spravimo v papirnate ali platnene vrečke na suho in temno mesto, saj ne pražimo vsega naenkrat.
Iz vrečke vzamemo manjšo količino (npr. 200 g) želoda in ga pražimo na suhi ponvi, počasi, na zmernem ognju, da postane temno rjave barve. Pazimo, da ni premočno pražen, ker potem izgubi okus in zdravilni učinek.
Ko je ravno prav pražen, ga v možnarju stremo v prah. Streti ga moramo takoj po praženju, ker kmalu otrdi. Lahko ga tudi zmeljemo v dobrem mlinčku.

Iz tako pripravljenega želodovega prahu si skuhamo želodovo kavo, ki ima nežen okus in prijeten, rahlo zemeljski vonj. Lahko pa ga kot želodovo moko dodamo k drugim mokam pri peki kruha.

Priprava želodove kave:

V zdravilne namene skuhamo želodovo kavo tako, da v ½ l vroče vode dodamo 2-3 žlice želodovega prahu in kuhamo približno 10 minut na majhnem ognju. Precedimo in pijemo 2-krat na dan.
Tak napitek topel ali hladen pijemo dalj časa, če hočemo izboljšati svoje zdravje. Lahko ga tudi grgramo pri vnetjih ustne votline in grla ali uporabimo zunanje kot obkladek pri vnetjih kože, glivicah.

Topel ali hladen želodov napitek se lepo ujema tudi z začimbami, kot so cimet, ingver, kardamom. Po želji dodamo še sladkor in mleko.

Uporabimo lahko tudi usedlino, ki ostane po kuhanju: lahko jo dodamo v jogurt, smuti, v maso za palačinke …


Zdravilni učinki želodove kave:

  • krepi organizem in deluje razkuževalno
  • uravnava delovanje ščitnice
  • pomaga pri vnetju mehurja
  • uravnava krvni sladkor
  • uravnava krvni tlak
  • pomaga pri boreliozi
  • pomaga pri težavah s prebavo
  • krči tkivo in ustavlja notranje krvavitve
  • blaži bolečine v kosteh

V našem organizmu želod sodeluje pri tvorjenju toplote in tako deluje ugodno na dihanje in delovanje srca. V želodu najdemo kalcij, kalij, natrij, mangan, ki imajo vlogo pomembnih elektrolitov, ki uravnavajo raven tekočin v celicah in celem telesu.

Prejšnji članekAdijo, pamet?
Naslednji članekSemena kopriv – spregledano superživilo
Avtor Uredništvo navajamo povsod, kjer so članki sestavljeni iz več virov ali kjer avtor besedila ni znan oz. ni želel biti izpostavljen.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj