Zdravi smutiji – za zajtrk, večerjo ali sladico!

109
smoothie Bešter

Vse več ljudi namesto težkih zajtrkov ali večerij, pripravi smuti, ki je lahko prava vitaminska bombica, če le izberemo prave sestavine. Anthony William svetuje smutije, ki razstrupljajo. V njih ni nobene maščobe, zato jih tudi pripravlja samo z vodo. Priporoča pa vse vrste sadja, saj pravi, da sadni sladkor naše telo potrebuje in je skrb, da bi ga zaužili preveč, čisto odveč!!

Če želimo pripraviti smuti kot zajtrk, večerjo ali zdravo sladico, si lahko privoščimo več sestavin, vedno pa jih skrbno izberemo in pazimo, da so ekološke. Sama kupujem zelenjavo in sadje v Lidlu (če nimamo na vrtu), ovseno ali mandljevo mleko, semena, začimbe in olja pa vedno izbiram v ponudbi ekoloških izdelkov na Prema.si.

Pri nas doma smutije kar dnevno pripravljamo, tako tudi ni potem kakšne posebne želje po sladicah, saj se s takšnim smutijem človek nasiti in poteši željo po sladkih pregrehah.

Med našimi sestavinami so najpogosteje banane, avokado, borovnice, jabolka, maline, mango, pomaranče, ananas, lubenica …, dodajam pa tudi špinačo, koprive, zelene dele redkvic in različna semena. Največkrat so to lanena semena, ki imajo veliko maščobnih kislin omega-3. Če delam smuti kot čokoladno sladico, pa dodam še semena čija in presni kakav.

Pika na i naših smutijev so ekološke začimbe, ki dajo posebno aromo in še dodaten ščepec zdravja. Lahko dodamo vaniljo, cimet, klinčke, kardamom, pa tudi črno kumino in še katero od začimb, ki nam ustrezajo.

Če delamo smuti iz zamrznjenega sadja, lahko tako pripravimo tudi okusen domač sladoled, ki je čisto brez vseh nezdravih dodatkov.

Naredimo pa lahko tudi zelenjavni smuti, z zelenjavo, ki nam najbolj ustreza. Lahko je to korenček, špinača, zelena, koprive, peteršilj oz. karkoli, kar imamo trenutno na vrtu. Dodamo pa lahko kakšno jabolko in pomarančo, da bo boljši okus.

Kombinacij je veliko, vsak izbere tisto, ki mu najbolj ustreza.

Če delate smuti z vodo, pazite, da bo čim bolj čista. Če nimate vodnega filtra, si lahko pomagate s filtrirnimi vrči Brita. Sama priporočam steklenega. Pri izdelavi smutijev pa je seveda zelo pomembno tudi, da uporabljamo res kakovosten mešalec (blender). Sama sem navdušena nad blenderjem OmniBlend V z 2-litrsko posodo.

Dober tek in na zdravje z domačim smutijem iz ekoloških sestavin!


Oglejte si tudi:
Začinjeni smutiji so bolj zdravi!
Protiprehladni čokoladno-pomarančni smuti
Hruškov smuti s svežo limonsko travo

Prejšnji članekPotvarjanje medu
Naslednji članekNNNP – nič nas ne sme presenetiti?
Nataša Bešter je televizijska voditeljica, ki s svojo družino pripravlja TV-oddaje že več kot 25 let. To so oddaje o živalih Štiri tačke, o naravi in zdravju. Nataša in Dino imata tudi velik vrt, na katerem pridelujeta ekološko zelenjavo in tudi sadje. Več o Nataši in zdravem prehranjevanju njene družine lahko preberete na: https://www.zazdravje.net/zdrava-hrana/zdrava-hrana-pri-druzini-bester/

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj