Ledena krema z mangom in aronijo

2403
Processed with VSCO with e1 preset

Čas priprave: 10 minut

Aronija je sadež z izredno visokim antioksidativnim potencialom, ki vsebuje polifenole, vitamine, minerale, vlaknine in flavonoide. V Rusiji so njegovo moč blaženja posledic sevanja uporabljali pri prizadetih po černobilski katastrofi. Ob tem bo aronija zelo krepčilna za celotno telo, urejala bo prebavo, holesterol in skrbela za ustrezno raven sladkorja v telesu. Torej je pravi sadež za poletje, ko se mora telo hitro prilagoditi večjim odmerkom različnih sevanj.

Aronija je sadež, ki je bolj grenkega okusa zaradi velike količine tanina v ovojnici. Zato je posušene sadeže aronije priporočljivo za nekaj ur namočiti in uporabiti s slajšimi sadeži, ki omilijo grenkobo. Sveži sadeži pa bodo na voljo proti koncu poletja.

Spodnji recept je pripravila Polona Sodnik.

Sestavine:

200 g zamrznjenega sadnega pireja manga (lahko uporabimo tudi marelice ali breskve, ki jih pretlačimo in zamrznemo – v tem primeru priporočamo še nekaj kapljic limone za boljši okus)
pol avokada
1 jedilna žlica posušene aronije

Priprava:

Aronijo za nekaj ur namočimo v vodi, da se sadeži omehčajo. V mešalcu zmešamo avokado, aronijo in zamrznjeni mango, da dobimo gladko kremo. Sladico ponudimo in pojemo takoj. Ker smo vanjo dali zamrznjeni mango, dobimo prijetno ledeno kremo, ki je okusna in zdrava različica sladoleda, brez sladkorja, konzervansov ali kakšnih drugih umetnih dodatkov, ki jih vsebujejo sladoledi. Tudi otrokom bo »mangov sladoled« teknil, mi pa bomo zadovoljni, saj bodo zaužili vitamina A in E, ki ju vsebuje mango, z aronijo pa bodo dobili antioksidante, flavonoide, vitamine in minerale. Namesto sladke smetane za kremasto strukturo poskrbi avokado, ki telo preskrbi s hranili, s koristnimi maščobami in z aminokislinami.

Prejšnji članekKdo nas bo ubranil?
Naslednji članekDišeča meta – bi tisto z mentolom ali brez njega?
Avtor Uredništvo navajamo povsod, kjer so članki sestavljeni iz več virov ali kjer avtor besedila ni znan oz. ni želel biti izpostavljen.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj