Jerebikina marmelada s čilijem

1573

Jeseni v gozdovih opazimo številna drevesa z rdečimi jagodami. Nekatere so zelo strupene, marsikatere pa kljub trpkosti nadvse zdravilne. Med slednje se uvršča tudi jerebika.

Ker gre za precej visoko drevo, bo najbolje, če se nabiranja plodov lotimo s teleskopskimi škarjami. Doma jagode potrgamo s pecljev, nato pa jih pokrite z vodo skuhamo do mehkega.

Sledi predelava v kašo, kjer se najbolje in najhitreje obnese tehnika pasiranja s cedilom in roko. Torej, jagode stresemo na cedilo (z nekoliko večjimi luknjicami), nato pa jih stiskamo z rokami, da iz njih iztisnemo čim več kaše.
Ta je uporabna kot dodatek drugim marmeladam, denimo kutinam, jabolkam, pomarančam. Pripravimo pa jo lahko tudi samostojno in ji dodamo katero od začimb. Trpko-sladko-kislo-grenkemu okusu manjka le še nekaj ostrega, zato bo čili odlična izbira.

Na kilogram kaše dodamo približno pol kilograma sladkorja in sveže sesekljane čilije po okusu. Zavremo in kuhamo nekaj minut. Vroče polnimo v kozarčke in ohladimo pod odejo.

Tako pripravljena marmelada je precej trpka, zato se odlično poda k mesu ali praženemu krompirju. Brez zadržkov jo lahko obogatimo z medom, nekaj zrnci soli, smetano, hrenovo omako …
Spomnimo se nanjo čim pogosteje, saj nam zlasti v jesensko-zimskem času pomaga preprečiti marsikateri prehlad. Jerebika je namreč izjemno bogata z vitaminoma C in A.
Čili pa je prav tako bogat vir vitaminov in mineralov, ki obenem deluje protibakterijsko, protivnetno, protibolečinsko … Več o njegovih zdravilnih močeh lahko prebere v knjigah Ščepec rešitve in Naravne rešitve za bolečine.

Prejšnji članekŠtiri strategije za krepitev imunosti
Naslednji članekHitrost ubija!
Sabina Topolovec je urednica spletnih tedenskih novic Zazdravje.net, avtorica številnih prispevkov, soavtorica več knjig, med drugim tudi trilogije o začimbah Ščepec in avtorica knjige Zdravilna moč začimb za otroke. Posebej jo zanimata področji zdravja otrok in priprave zdravih obrokov. O teh in drugih temah predava in vodi delavnice v Sloveniji, Avstriji in Nemčiji. V projektu sodeluje od leta 2009.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj