Kosilo, ki odžene prehlad: šitake s prosom in ingverjem

22

Čas priprave: 15-20 min

Zakaj si ne bi pripravili kosila, ki je dejansko zdravilo. Namesto žit, riža in testenin, ki zakisajo telo, bomo uporabili proseno kašo, ki je naravno poživilo, razkisa telo in vsebuje obilo dragocenih rudnin za lase, nohte, kosti in boljši spomin. Pomembna sestavina so gobe šitake, ki vsebujejo veliko polisaharidov in spodbujajo delovanje naših imunskih celic.

Zdravilnost našega kosila bo povečala še priprava na kokosovi maščobi. Le-ta je čudovit vir lavrinske in kaprijske kisline, ki v telesu deluje proti virusom, bakterijam, zajedavcem in kvasovkam. Jed bomo začinili z ingverjem, ki je naravni antibiotik in antiseptik, ter oljem pekoče paprike. Vse pekoče začimbe redčijo sluz in so zelo koristne za krepitev dihalnih organov, če jih uporabljamo zmerno. Pri prekomerni uporabi, predvsem pozimi, izgubljamo vitalno energijo, ki naj bi jo zdaj skladiščili.

Sestavine:

šitake
čebula ali por
prosena kaša
kokosova maščoba
ingver
olje pekoče paprike
začimbe

Priprava:

In kako se lotimo dela? Z vročo vodo operemo 2 dcl prosene kaše in jo skuhamo v trikrat več vode. Če želite, da se zrnca ne sprimejo, skuhajte proso v nekaj manj vode in zadnjo tretjino vode dodajte, ko ga odstavite z ognja. Mrzla voda povzroči, da se zrna ne sprimejo.

Medtem na kokosovi maščobi (zadostuje 50 g) prepražimo čebulo ali por. Dodamo narezane gobice šitake (50-100 g po osebi). Po želji dodamo tudi korenček, pastinak in/ali bučke. Namesto začimb in kock, ki vsebujejo mononatrijev glutaminat in umetne arome, uporabimo naravne ekološke kocke ali jušno osnovo. Vse skupaj dušimo le 5-10 minut.

Potem dodamo začimbe. Za dve osebi zadostuje 1cm ingverja, ki ga olupimo in naribamo ali drobno narežemo. Odličen pikanten okus doda tudi žlička olja pekoče paprike.

Za krepitev jeter lahko namesto popra dodamo zdravilna semena pegastega badlja, ki jih zmeljemo v mlinčku za poper. Ob tej jedi so primerne tudi začimbe, kot je garam masala, in sojina omaka. Za bolj mediteransko noto pa uporabite origano, timijan, baziliko … Če si takšnih jedi ne morete zamisliti brez smetane, dodajte sojino ali ovseno smetano, ki ne vsebujeta holesterola.


Oglejte si tudi:
Prosena pita s kostanjevim pirejem
Gobova rižota de lux
Tofujev namaz s šitakami

Prejšnji članekAli je konvencionalna kozmetika močnejša od naravne?
Naslednji članekVoda – preprosta pot do zdravja otrok