Fermentirane kostanjeve palačinke z rožiči in cimetom

kostanjeva moka, rožičeva moka, Suzana Kranjec, fermentirane palačinke

Ko v hladnejšem delu leta začutimo utrujenost in mraz v sklepih, je dobro poseči po živilih, ki po tradicionalni kitajski medicini grejejo. Zima je po TKM namreč čas ledvic, ki so skladišče naše energije, zato moramo poskrbeti, da jih ne izčrpavamo s prekomernim delom, mrazom in neprimerno hrano. Fermentirane kostanjeve palačinke z rožičevo moko in cimetom so zato prvovrstna hrana za zimski čas. Jemo jih lahko za zajtrk ali večerjo ter z njimi prijetno zagrejemo in sprostimo ledvice.

Rožiči bodo dali takšnim palačinkam čokoladno barvo in čokoladni okus, poleg tega pa še blažijo trebušne krče. Kostanj je bazično živilo, ki nas ne bo zakisalo, cimet pa bo dodal še svoje ogrevalne in protivirusne moči.

Sestavine (za 1 osebo):

4 žlice kostanjeve moke
1 žlica rožičeve moke
¼ žličke cimeta
1 žlička aktivnih droži
sol
voda

Priprava:

Obe moki, cimet in droži premešamo in dodamo toliko vode, da nastane gladka zmes. Pustimo jo počivati pol ure. Nato dodamo še sol, še enkrat premešamo in pustimo, da počiva na kuhinjskem pultu vsaj 3 ure ali 24 ur v hladilniku.

Ponev namažemo s kokosovim oljem (nekaj kapljic olja kanemo na ponev in obrišemo s papirnato brisačo ali pa uporabimo čopič za mazanje). Na toplo, toda ne pregreto ponev vlijemo maso za palačinke. Na tanko jih spečemo.

Kot nadev se tem palačinkam poda sveže pripravljena slivova marmelada ali jabolčna čežana s cimetom. Če imate zelo radi cimet, ga lahko potresete še po vrhu.

Poleg se prileže tudi rožičev napitek, ki ga zelo preprosto pripravimo tako, da žličko rožičeve moke in ščepec cimeta vmešamo v hladno (rastlinsko) mleko ter nad ognjem med stalnim mešanjem z metlico segrejemo.

Celoten prispevek z receptom lahko preberete na spletni strani avtorice Fermentiraj.si.


Preberite tudi:
Fermentiran cesarski praženec z masleno vaniljevo kremo
Ajdove palačinke s skuto in rdečim zeljem
Korenčkove palačinke brez glutena

Prejšnji članek50 pernatih prijateljev brez registracije?
Naslednji članekRazred kot družina s šestimi otroki

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj