Fermentirane črne žemljice

1912

Otroci obožujejo žemljice, pa tudi za odrasle so praktične, saj jih le prerežemo in že so pripravljene za poljuben nadev. Če jih zamrznemo, se tudi hitro odtalijo (npr. v ogreti posodi na štedilniku) …

Kdo pravi, da so žemlje sinonim za nezdravo hrano? Ko jih ustvarimo sami, s skrbno izbranimi sestavinami, z ljubeznijo, in ko pri delu rokave zavihajo še pridne mlečnokislinske bakterije, tega vsekakor ne moremo primerjati z običajnim pekovskim pecivom iz trgovine ali pekarne.

Potrebujejo le nekaj več čas – bakterije, namreč. Medtem ko rahljajo in privzdigujejo testo, pa lahko mi med ostalim razmislimo, s čim vse bi jih lahko napolnili.

Sestavine:

200 g aktiviranih droži
cca. 400 ml mlačne vode
2 žlici olja
2 žlički polnovredne soli
1,5 žličke polnovrednega sladkorja
600 g črne moke (tip 1100)
200 g ovsene moke
30 g sončničnih semen
30 g semen sezama
1 žlica semen črne kumine

Priprava:

Vse sestavine preprosto zmešamo in zamesimo testo. Lahko si pri prvem gnetenju pomagamo z mešalnikom, ki naj svoje delo opravlja približno 5–10 minut. Če je potrebno, dodamo še nekaj mlačne vode. Testo mora biti kar precej vlažno, ker bo ovsena moka naknadno popila še nekaj tekočine.

Posodo pokrijemo in pustimo, da testo vzhaja (približno 4 ure), nato ga še enkrat pregnetemo – tokrat bodo roke povsem dovolj. Ni potrebno dolgo gnetenje, nekajkrat ga preganemo in znova pokrijemo. Naj vzhaja še približno 2 uri, nato ga še enkrat ročno pregnetemo.

Sedaj iz testa oblikujemo kroglice, ki jih razporedimo po dveh pekačih, obloženih s papirjem za peko. V vsako kroglico z ročajem kuhalnice naredimo globok odtis, po sredi jih sploščimo skoraj do dna.

Vsak pekač pokrijemo in pustimo, da žemljice vzhajajo približno 2 uri.

Nato jih pečemo v ogreti pečici, sprva pokrite pri 210 stopinjah 15 minut, nato še odkrite pri nižji temperaturi (200 stopinj) 5–10 min.

Ohladimo in že se lahko »mastimo«.

Dober tek.

Prejšnji članekBrezglutenska jabolčna pita
Naslednji članekŠipek – zakladnica vitamina C pred domačim pragom
Sabina Topolovec je urednica spletnih tedenskih novic Zazdravje.net, avtorica številnih prispevkov, soavtorica več knjig, med drugim tudi trilogije o začimbah Ščepec in avtorica knjige Zdravilna moč začimb za otroke. Posebej jo zanimata področji zdravja otrok in priprave zdravih obrokov. O teh in drugih temah predava in vodi delavnice v Sloveniji, Avstriji in Nemčiji. V projektu sodeluje od leta 2009.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj