Čista bučna juha

1687
Bowl of pumpkin soup on a wooden table

Sestavine:

maslena ali hokaido buča
začimbna mešanica proti napenjanju (janež, kumina, koromač) ali 2 filter vrečki čaja proti napenjanju
1-2 lovorjeva lista
žlička narezanih ali posušenih listov koprca ali koromača (ali pesto iz teh zelišč)
2 cm sveže korenine ingverja
sol
kokosova maščoba

Priprava:

Bučo očistimo semen. Če je domača, je ni potrebno olupiti. Narežemo jo na kockice in na kratko prepražimo na kokosovi maščobi. Tako postane še bolj aromatična in slastna. Dodamo eno do dve žlički začimbne mešanice proti napenjanju ali vsebino dveh filter vrečk čaja. Po 5 minutah zalijemo z vodo, toliko da so kosi buče pokriti in dodamo še 1-2 lovorjeva lista. Ko zavre, kuhamo še kakšnih 5 minut, da so koščki dovolj mehki, da jih lahko presekamo z žlico.

Odstranimo lovorjev list (ker ga ne smemo sesekljati!), dodamo še koprc ali koromač in spasiramo s paličnim mešalnikom. Tako bomo dobili gost pire, ki ga lahko uporabljamo kot prilogo, za uporabo v obliki juhe pa dolijemo vodo.

Na koncu dodamo še sol in sveže stisnjen ingver. (Kdaj uporabiti suhega, kdaj svežega naribanega in kdaj le sok, si oglejte v video prispevku Kako pravilno uporabljati ingver.)


Imate raje video prikaze? Oglejte si video recept za pripravo bučne juhe, ki ne napenja:
Začimbe za lažjo prebavo

Prejšnji članekVeganski polpeti iz rdeče leče
Naslednji članekGloboka starost – prekletstvo ali blagoslov?
Sanja Lončar že od leta 2005 vodi največje slovensko nevladno gibanje – projekt Skupaj za zdravje človeka in narave, ki raziskuje številne naravne rešitve za težave sodobnega človeka. Je urednica in soavtorica 23 knjižnih uspešnic, od katerih je 7 prevedenih v nemški jezik: Naravne rešitve za težave z virusi (2021), Samooskrba v praksi (2020), Kako do več energije (2019), Sveža zelenjava 365 dni v letu (2018), Zdravilna moč začimb za otroke (2018), Naravne rešitve za bolečine (2018), Kako ohraniti možgane (2017), Uravnajte ščitnico (2017), Ščepec ustvarjanja (2016), Naravne rešitve za radiacijo (2016), Konec zgage in ostalih želodčnih težav (2016), Adijo prehladi (2016), Ščepec vedenja (2013), Ščepec rešitve (2012) ... Deluje kot predavateljica, publicistka, urednica, novinarka in raziskovalka. Predava in vodi seminarje za strokovno in splošno javnost v Sloveniji, na Hrvaškem v Avstriji in Nemčiji. Vodi tudi informacijsko središče Zazdravje.net in izobraževalni portal Delavnice.zazdravje.net ter ureja tiskano glasilo Zazdravje.net.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj