Ajdovo-pirin kruh z drožmi in začimbami

3458

Marsikdo meni, da začimbe zmotijo delovanje koristnih mikroorganizmov v testu. Pa ni tako! Kljub svojemu izrazitemu protibakterijskemu delovanju se koristne bakterije pri svojem delu ne pustijo zmesti.

Z dodanimi začimbami bo vsak košček kruha veliko lažje prebavljiv, hkrati pa bomo kar najbolje poskrbeli za zdravje zob, možganov in še marsičesa. Pa še dišalo bo lepše. Po hiši, ko ga bomo pekli, in iz ust, ko ga bomo snedli.

Sestavine za nastavek:

približno 200 g aktivnih droži
150 g mlačne vode
150 g bele pirine moke

Sestavine za testo:

približno 600 g mlačne vode
400 g svetle pirine moke
400 g ajdove moke
2 žlici olja
1,5 žličke soli
1,5 žličke sladkorja
po pol žličke začimb (koromač, koriander, kumina, kardamom)
orehi*

Priprava:

Droži raztopimo v mlačni vodi in dodamo svetlo moko. Premešamo in pokrijemo. Pustimo približno dve uri, nato polovico shranimo v hladilnik, drugi polovici pa dodamo sestavine za testo – razen začimb. Te za boljše delovanje in aromo najprej suho prepražimo, nato stremo in vmešamo v testo.
Po želji dodamo še pest ali dve orehov (čeprav je te bolje ne segrevati na tako visoki temperaturi, vsekakor pa je kruh z njimi še boljši).

Testo je precej mokro, premešamo ga le toliko, da se vse sestavine dobro povežejo. Pokrijemo in pustimo vzhajati 6-8 ur. V prvih urah ga lahko nekajkrat premešamo, proti koncu pa pustimo, da lepo vzhaja (pazimo, da damo testo v dovolj veliko skledo, da nam ne uide po mizi).

Pečico skupaj s posodo (priporočam litoželezno s pokrovom) segrejemo na 250 stopinj Celzija. Dobro ogret pekač posujemo z zdrobom in nanj zvrnemo testo. Pokrijemo in pečemo na tej temperaturi 20 minut, nato posodo odkrijemo in pečemo še približno 20-30 minut pri 200 stopinjah Celzija.

Pečen kruh zvrnemo na rešetko in ga ohladimo na vlažnem prtiču.

Prejšnji članekAdijo, Alzheimer?
Naslednji članekZačinjene marmelade
Sabina Topolovec je urednica spletnih tedenskih novic Zazdravje.net, avtorica številnih prispevkov, soavtorica več knjig, med drugim tudi trilogije o začimbah Ščepec in avtorica knjige Zdravilna moč začimb za otroke. Posebej jo zanimata področji zdravja otrok in priprave zdravih obrokov. O teh in drugih temah predava in vodi delavnice v Sloveniji, Avstriji in Nemčiji. V projektu sodeluje od leta 2009.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj