V Evropi se obeta največji ‘detoks’ škodljivih kemikalij doslej

  April 2022 – EU je razkrila načrt za največjo prepoved nevarnih kemikalij doslej: omejili bi lahko uporabo do 12.000 snovi. Kmalu bi lahko v Evropi s posebno shemo tako prepovedali oziroma omejili na tisoče potencialno škodljivih kemikalij, ki se nahajajo v otroških igračah, plenicah, kozmetiki, barvah, lakih, embalaži … Medtem ko številni strokovnjaki ambicioznost EU podpirajo in pozdravljajo, v kozmetični industriji svarijo, da bi takšna omejitev pomenila zmanjšanje raznolikosti izdelkov za potrošnike.

  Evropska unija je objavila nov ambiciozen načrt za omejitev številnih škodljivih snovi v izdelkih, ki jih potrošniki uporabljamo praktično vsak dan in ki pomeni prvi korak k reševanju te problematike. S tem je napovedala boj številnim škodljivim kemičnim substancam, ki ogrožajo zdravje ljudi in planeta. Na shemi prepovedanih snovi naj bi pristale številne toksične substance, ki so jih doslej povezali s povečanim tveganjem za nastanek raka, hormonskimi motnjami, debelostjo, diabetesom in drugimi boleznimi, piše Guardian. 

  Če bi shemo sprejeli v celoti, bi to pomenilo največjo prepoved škodljivih kemikalij doslej. Načrt se prvič doslej osredotoča na celotne razrede kemičnih snovi, vključno z vsemi zaviralci gorenja, bisfenoli, PVC-plastiko, strupenimi kemikalijami v plenicah za enkratno uporabo in kemikalijami PFAS, ki jih poznamo tudi pod imenom ‘večne kemikalije’.

  Preberite celoten prispevek na portalu Čas za zemljo.

  Prejšnji članekParaziti – nevidni vendar prisotni
  Naslednji članekZačimbe, ki nam pomagajo shujšati

  PUSTITE KOMENTAR

  Prosim vnesite svoj komentar!
  Prosimo, vnesite svoje ime tukaj