Ustanovljen nov sindikat zaposlenih v vzgoji in izobraževanju

  Sporočilo za javnost

  30. 7. 2021 je bil ustanovljen Sindikat »ZAPOSLENI V VIZ – SONCE SLOVENIJE, skrajšano ZVIZ Sonce Slovenije«. V nadaljevanju posredujemo njihovo predstavitev in povabilo k vključitvi.

  Cenjeni predstavniki medijev, zainteresirana javnost,

  z neizmernim veseljem in veliko elana stopamo na novo pot. 30. 7. 2021 smo ustanovili Sindikat »ZAPOSLENI V VIZ – SONCE SLOVENIJE« (Skrajšano ime: Sindikat ZVIZ Sonce Slovenije). Zavzemali se bomo za naše ustavne in delavske pravice, za ustrezne pogoje dela, za varno in spodbudno delovno okolje. Očitno je, da bodo naše pridobljene in obstoječe pravice sistemsko poskušali omejevati še bolj in jih izničevati tudi v prihodnje. Zato so aktivnosti nujne. Ljudje smo bitja skupnosti, v skupnosti in sodelovanju smo močnejši in zato verjamemo, da nam bo skupaj uspelo zaustaviti kršenje temeljnih človekovih in delavskih pravic.

  Zaposleni v VIZ smo v zadnjem desetletju močno občutili, kako se je pomen našega poslanstva počasi, a vztrajno izgubljal. Koronske razmere so zgolj razgalile situacijo in dosegli smo najnižjo točko na področju vzgoje in izobraževanja. Odnos oblasti, vlade in t. i. stroke do vzgoje in izobraževanja ne le grobo posega v naše temeljne ustavne in delavske pravice, ampak tudi povzroča nepopravljivo škodo našim otrokom in mladostnikom.

  Naloga nas vzgojiteljev, učiteljev, staršev, skrbnikov je, da zaščitimo otroke in mladostnike. Da bi lahko zaščitili njih, moramo zavarovati sebe. Zato se je po vseh teh mesecih delovanja posameznih civilnih iniciativ povezanih z VIZ (Delavci v VIZ proti prisili, Otrok ne damo …) oblikovala ideja, ki smo jo končno tudi udejanjili. Zaščititi želimo VSE ZAPOSLENE V VZGOJI IN IZOBRAŽEVANJU. Problematika vseh segmentov zaposlenih v VIZ se je s korono le še poglobila. V prihodnosti so nujne sistemske spremembe, ki bodo stroki povrnile njeno vlogo in poslanstvo.

  Med drugim je v našem statutu zapisano:
  »SINDIKAT  ZVIZ SONCE SLOVENIJE je od delodajalcev in državnih organov neodvisna, demokratična in prostovoljna organizacija delavcev, ki v skladu z Ustavo RS, mednarodnimi akti in zakoni ter načeli pravne in socialne države uveljavlja in varuje delavske in socialne pravice in interese svojih članov ter se zavzema za izboljšanje delovnih razmer, delovnih pogojev in materialnega položaja svojih članov, ki so zaposleni v dejavnosti vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture.

  Delavci v dejavnosti vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture se včlanijo v SINDIKAT ZVIZ SONCE SLOVENIJE s podpisom pristopne izjave, s čimer potrjujejo, da bodo spoštovali statut organizacije sindikata.

  SINDIKAT ZVIZ SONCE SLOVENIJE preko SINDIKATA SONCE SLOVENIJE, svojim članom zagotavlja vse pravice do pravne zaščite pod pogoji statuta ter Pravilnika o pravni zaščiti SINDIKATA SONCE SLOVENIJE.

  Člani SINDIKATA ZVIZ SONCE SLOVENIJE plačujejo članarino v višini 0,6 % od bruto prihodka delodajalca (od bruto plače, nadomestila plače, regresa za letni dopust ali drugega prihodka.«

  Organi sindikata so:
  ·    predsednik SINDIKATA ZVIZ SONCE SLOVENIJE in njegov namestnik (Polona Krobat)
  ·    izvršni odbor oziroma njegovi člani (Bojana Pustinek, Aleksandra Kostanjevec, Katarina Bošnjak, Laura Mohorko Kumer)

  Včlanitve potekajo zelo intenzivno

  Kako se lahko včlanite?

  Izpolnite pristopno izjavo, jo podpisano skenirate in pošljete na elektronski naslov:
  [email protected]. S podpisom in oddajo pristopne izjave ste včlanjeni v sindikat, ki bo glede pristopa uredil vse pravno-formalne zadeve v vašem kolektivu.
  Opomba za tiste, ki so včlanjeni v katerem drugem sindikatu: v izogib plačevanju članarine v obeh sindikatih priporočamo, da se izpišete (IZPISNA IZJAVA) iz sindikata, kjer ste včlanjeni sedaj.

  Naša vizija

  Zavzemanje in zaščita naših ustavnih in delavskih pravic je v dani situaciji prvotnega pomena. Sindikat v bližnji prihodnosti načrtuje formiranje posameznih segmentov vzgoje in izobraževanja. Tako bomo oblikovali skupine na področju osnovnih in  srednjih šol, vrtcev, glasbenih šol, univerze, svetovalne službe, zavodov povezanih z VIZ,  tehničnega kadra in tako poskušali čim bolj kompleksno obravnavati problematiko in specifičnost posameznih področij vzgoje in izobraževanja.

  Pristop in včlanitev v sindikat je povsem prostovoljna odločitev. Kdor je začutil klic, kdor sledi našim aktivnostim in komur smo Vzbudili (za)upanje, srčno vabljen, da se pridruži v skupnih prizadevanjih za naš lepši jutri.

  Za več informacij smo dosegljivi na:

  Sindikat »Zaposleni v vzgoji in izobraževanju – ZVIZ Sonce«. (kratica: ZVIZ Sonce Slovenije).
  Predsednik: Polona Krobat
  Tel.: 031 311 491

  Spletna povezava:
  https://www.facebook.com/groups/158285799641411/announcements

  PISARNA DELAVSKE PRAVNE ZAŠČITE SONCE SLOVENIJE
  Marušičeva 5, 6000 Koper – Capodistria
  Tel.: 040 238 460
  E-pošta: [email protected], [email protected]
  Spletna stran: www.pisarnasonce.si


  Preberite tudi naslednje sporočilo za javnost novega sindikata, v katerem ugotavljajo, da je zahteva po izpolnjevanju pogoja PCT za opravljanje dela neustavna, nezakonita in zato povsem nesprejemljiva.

  Prejšnji članekOmega 3 – za rešitev treh težav hkrati!
  Naslednji članekLokalna povezanost je pot do samooskrbe

  PUSTITE KOMENTAR

  Prosim vnesite svoj komentar!
  Prosimo, vnesite svoje ime tukaj