Odpiranje pokrovčkov »zelenim« lažem

  332
  Set of refreshing drinks in plastic bottles

  Sporočilo za javnost, ZPS

  Potrošniške organizacije pozivajo h koncu zelenega zavajanja na plastenkah s pijačo

  Zveza potrošnikov Slovenije se je skupaj s potrošniškimi organizacijami iz 13 držav pridružila prijavi Evropske potrošniške organizacije BEUC evropski mreži za sodelovanje na področju varstva potrošnikov (CPC) proti večjim proizvajalcem vode v plastenkah. Očitajo jim zeleno zavajanje, s katerim želijo plastenke prikazati okoljsko bolj primerne, kot so v resnici.

  7. 11. 2023 so BEUC (krovna potrošniška organizacija EU) in potrošniške organizacije članice* iz 13 držav, med njimi tudi Zveza potrošnikov Slovenije, organom EU prijavile zavajajoče zelene trditve večjih proizvajalcev plastenk za pitno vodo, kot so Coca-Cola HBC, Danone in Nestlé Waters, glede možnosti recikliranja njihovih plastenk. Po analizi potrošniških organizacij takšne trditve niso v skladu s pravili EU o nepoštenih poslovnih praksah. Poročilo so pripravili skupaj z okoljevarstvenima organizacijama ClientEarth in ECOS, okoljsko koalicijo za standarde.

  Povprečni evropski potrošnik popije približno 118 litrov ustekleničene vode na leto, 97 % te vode pa je pakirane v plastenkah. Plastenke za pijačo so eden največjih virov onesnaževanja s plastiko na evropskih plažah. Da bi to dejstvo omilila, se industrija pijač zateka k trditvam o možnosti recikliranja oziroma uporabe recikliranega materiala, ki so preveč nejasne, netočne in/ali nezadostno utemeljene, plastenko pa prikazujejo okolju bolj prijazno, kot je v resnici.

  3 ključne trditve, ki jih lahko štejemo za zeleno zavajanje

  1. »100-odstotno reciklabilno« –Ta »obljuba« je odvisna od številnih dejavnikov, kot so razpoložljiva infrastruktura za zbiranje materiala, učinkovitost postopka sortiranja in ustrezni postopki recikliranja. Po nekaterih ocenah je stopnja recikliranja PET-plastenk za pijačo v EU le 55-odstotna, možnost, da bo iz reciklirane plastenke ponovno nastala plastenka, pa je zgolj približno 30-odstotna.
  2. »100-odstotno reciklirano« –Ta trditev napačno nakazuje, da je plastenka v celoti izdelana iz recikliranih materialov. Dejstvo je, da pokrovčki že po zakonodaji EU ne smejo biti izdelani iz recikliranih materialov, zelo redko so iz recikliranega materiala tudi etikete. Poleg tega je običajna praksa, da pri izdelavi plastenke uporabljajo svežo, nereciklirano plastiko.
  3. Uporaba zelenih podob– Na številnih plastenkah vode različnih blagovnih znamk je mogoče opaziti grafične elemente, kot so zaprti krogi, zeleni logotipi ali podobe narave. Proizvajalci z njimi vzbujajo lažno idejo okoljske nevtralnosti, neskončnega kroženja plastike in pri potrošnikih celo ustvarjajo vtis, da bi lahko uporaba plastenk pozitivno vplivala na okolje.

  BEUC je skupaj s sodelujočimi potrošniškimi organizacijami vložil pritožbo pri Evropski komisiji in mreži organov za sodelovanje na področju varstva potrošnikov (CPC) ter ju pozval k uvedbi preiskave. S pozivom in pritožbo želijo zagotoviti, da proizvajalci prenehajo zavajati potrošnike s takšnimi trditvami.

  Zveza potrošnikov Slovenije je obvestilo o pozivu in pritožbo poslala Tržnemu inšpektoratu RS, saj so zavajajoče zelene trditve našli tudi na plastenkah treh vod lokalnih proizvajalcev, Donat mg, Jana in Radenska.

  Ursula Pachl, namestnica generalnega direktorja BEUC, je komentirala:

  »Ne glede na to, ali gre za nakup novih oblačil, odprtje bančnega računa ali nakup plastenk za vodo, potrošniki vedno bolj pogosto iščejo najbolj trajnostno izbiro, za kar potrebujejo zanesljive informacije. Ker so vsakodnevno zasuti z nepravilnimi in zavajajočimi trditvami, ne vedo, kateri trditvi ali oznaki naj zaupajo.«

  Uporaba trditev »100-odstotno reciklirano/reciklabilno« ali prikazovanje slik narave in zelenih vizualnih elementov, ki namigujejo, da je plastika okolju prijazna, zavaja potrošnike. Takšne trditve pa je mogoče najti na številnih plastenkah vode, ki se prodajajo v Evropi. Težava je v tem, da ni nobenega zagotovila, da bo plastenka v celoti reciklirana, tudi ko jo bo potrošnik pravilno odvrgel. To zeleno zavajanje se mora ustaviti.

  EU sicer sprejema zelo dobrodošle korake, ki bodo pomagali očistiti trg zavajajočih zelenih trditev. Vendar pa bo trajalo leta, preden bodo novi regulativni ukrepi začeli veljati. Ukrepati bi morali že zdaj, zato pričakujemo, da se bodo oblasti hitro odzvale.

  Boštjan Okorn z Zveze potrošnikov Slovenije je poudaril:

  »Plastenka je v vsakem primeru namenjena samo enkratni uporabi, zato na njej ne bi smeli najti nobenih zelenih oznak, ki kakor koli namigujejo na njeno okoljsko sprejemljivost. Ob nakupu pijače v plastenki se je treba zavedati, da tudi ob pravilni reciklaži ta material ne bo v celoti porabljen za izdelavo nove plastenke, kar pomeni, da vedno izgublja na vrednosti.«

  Justin Wilkes, izvršni direktor ECOS, je dodal:

  »Oblikovalci politike morajo določiti jasna pravila o reciklirani vsebini, ki morajo slediti standardizirani in zanesljivi metodologiji, s čimer bomo naredili konec divjemu zahodu zelenih trditev.«

  Rosa Pritchard, odvetnica za plastiko pri ClientEarth, je zaključila:

  »V resnici plastika za enkratno uporabo ni niti krožna niti trajnostna. Recikliranje nikoli ne more dohiteti same količine plastike, proizvedene na našem planetu. Podjetja so v edinstvenem položaju, da spremenijo način porabe, vendar trenutno te trditve – za katere menimo, da so zavajajoče – potrošnikom otežujejo sprejemanje dobrih okoljskih odločitev.«

  Več informacij najdete na spletni strani Zveze potrošnikov Slovenije.


  * Organizacije članice BEUC, ki sodelujejo v tej akciji, so: VKI (Avstrija); Ассоциация Активни потребители (Bolgarija); CLCV (Francija); Kuluttajaliitto – Konsumentförbundet (Finska); EKPIZO in KEPKA (Grčija); Tudatos Vásárlók Egyesülete (Madžarska); Altroconsumo (Italija); Consumentenbond (Nizozemska); DECO (Portugalska), Spoločnosť ochrany spotrebiteľov (S.O.S.) (Slovaška); Zveza potrošnikov Slovenije (Slovenija); OCU (Španija). FRC (Švica) je kampanjo prijazno podprla z zagotavljanjem primerov trditev.

  BEUC

  Evropska potrošniška organizacija (BEUC) deluje kot krovna skupina v Bruslju za 45 neodvisnih nacionalnih potrošniških organizacij. Njena glavna naloga je, da zastopa nacionalne potrošniške organizacije pred evropskimi institucijami in brani interese evropskih potrošnikov.

  ClientEarth

  ClientEarth je neprofitna organizacija, ki ob pomoči prava ustvarja sistemske spremembe, ki ščitijo Zemljo za njene prebivalce – in z njimi. S partnerji in državljani po vsem svetu se spopada s podnebnimi spremembami, varuje naravo in ustavlja onesnaževanje. Od industrije in vlad zahteva odgovornost in brani pravico vseh do te odgovornosti.


  Preberite tudi:
  Ste že pojedli svojih 50.000 delcev mikroplastike?
  Živali ne prosijo več za zdravje, temveč za preživetje!
  Kdo v resnici onesnažuje okolje?

  Prejšnji članekPosvet: Ali bomo v prihodnje jedli gensko spremenjeno hrano?
  Naslednji članekBio volnena toplotna in zvočna izolacija – sedanjost in prihodnost v graditeljstvu
  Avtor Uredništvo navajamo povsod, kjer so članki sestavljeni iz več virov ali kjer avtor besedila ni znan oz. ni želel biti izpostavljen.

  PUSTITE KOMENTAR

  Prosim vnesite svoj komentar!
  Prosimo, vnesite svoje ime tukaj