Obnovljeni prenosniki pomagajo ohranjati naravo

  Communication on distance via video, video call, zoom. A young attractive woman using app on laptop for meeting with friends. She looks at webcam and smiles. Side view

  Velike »škatle« hišnih računalnikov so v zadnjih letih povsem zasenčili prenosniki, pri katerih gre razvoj približno tako hitro kot pri pametnih telefonih – iz meseca v mesec so zmogljivejši. Zakaj torej ne bi sledili razvoju in si privoščili nov model (vsaj!) vsakih nekaj mesecev?

  Morda vam bodo spodnji podatki ponudili dovolj dober razlog za premislek. Študija Organizacije združenih narodov je namreč pokazala, da se pri proizvodnji 1 kosa prenosnega računalnika porabi ogromno surovin in pitne vode.

  CO2 emisije

  Na poti od rudarjenja redkih kovin do zaključene proizvodnje 1 kosa prenosnika se v povprečju ustvari 316 kg CO2 emisij, ki prispevajo h globalnemu segrevanju.

  Voda

  Pri pridobivanju in predelavi materialov za proizvodnjo prenosnika se porabi ogromna količina vode: kar 190.000 litrov! To je dovolj pitne vode za dobrih 700 let za povprečnega Slovenca.

  Zemeljske rudnine

  Za proizvodnjo materialov za celoten prenosnik je potrebnih 1200 kg zemeljskih rudnin, od tega 22 kg redkih kovin, kot so zlato, srebro, baker, platina in druge.

  Obnovljeni namesto novi

  Če vas zgornji podatki niso pustili ravnodušne, imate na voljo dve možnosti:
  – Svoj prenosnik poskušate uporabljati čim dlje, četudi morda ne deluje tako hitro, kot najnovejši modeli.
  – Ko potrebujete nov prenosnik, se odločite za obnovljenega.

  Na ta način boste pomagali pri ohranitvi naravnih dobrin, saj je krožno gospodarstvo eden najučinkovitejših dolgoročnih sistemov za ohranitev okolja.

  Vse navedeno pa seveda velja tudi za vso ostalo računalniško opremo – marsikateri kos, ki ga zavržemo, je namreč možno obnoviti in usposobiti za ponovno uporabo. Morda ne ravno za profesionalno, prav gotovo pa za osnovne računalniške potrebe npr. starostnikov. In seveda je tudi cena v tem primeru bistveno nižja!


  V Sloveniji se z obnavljanjem računalniške opreme ukvarja podjetje RecosiTech.

   

  Prejšnji članekKako zaščititi pridelek pred strupi iz zraka?
  Naslednji članekLahko vrtnica odžene sivino v duši?

  PUSTITE KOMENTAR

  Prosim vnesite svoj komentar!
  Prosimo, vnesite svoje ime tukaj