Naredite svoja superživila – obstojna pesta

  V poletnih dneh naše bazilike, koprc, koromač, peteršilj, kapucinke, drobnjak in številne druge rastline dosegajo svojo polno velikost. Zakaj jih ne bi ohranili tako, da jih bomo lahko zaužili tudi takrat, ko bomo najbolj potrebovali njihove zdravilne moči?

  Spoznajte kako se pripravljajo pesta, ki bodo brez termične obdelave preživela do naslednjega leta. Izvedeli boste, katere rastline je možno shraniti v obliki presnega pesta in kako to pravilno početi.
  Zelo nazorno boste videli vse pomembne postopke in podrobnosti, od katerih je odvisna obstojnost pesta.
  Spoznali boste, zakaj pesta propadejo in kaj je treba storiti, da se vam to ne zgodi.

  Dobili boste tudi PDF-gradivo z napotki.

  Delavnica poteka preko spletne aplikacije Zoom, vodi pa jo Sanja Lončar.

  Cena delavnice z gradivom je 15 EUR.

  Aktualne termine objavljamo v Koledarju dogodkov, v rednih tedenskih e-novicah in na naši FB strani. Za več informacij pa nam lahko pišete na delavnice@zazdravje.net.

  Predava: Sanja Lončar
  Prejšnji članekUpravljanje časa – delajmo raje pametneje, ne še bolj trdo
  Naslednji članek4 strategije za dvig imunosti – predavanje

  14 KOMENTARJI

  1. V naši družini nas je kar šest. Mama, tata in štirje nadebudneži. Mama si je končno vzela čas zase (predvsem pa z mislijo na družino) in se udeležila predavanja “Dvig imunosti” in delavnice o pestih. Predavanje je bilo razumljivo, poučno in polno preprostih in pametnih napotkov. Kar nekaj jih že redno uporabljamo v naši družini – tudi otroci. Delavnica o pripravi različnih pestov me je resnično presenetila. Naučila me je več od pričakovanega. Z otroki smo že veselo “packali” in pripravili pesto iz drobnjaka. Najboljše pri vsem tem pa je, da smo ga vsi (tudi otroci, ki drobnjaka drugače ne marajo) že veselo jedli s krompirjem. Torej, lahko rečem le, da ogled tovrstnih dogodkov toplo priporočam za celo družino. Mi se že veselimo naslednjega:-).
   Hvala celi ekipi.
   Družina Grm

  2. Odlična delavnica. Jasno, jedrnato, pregledno in nazorno predstavljeno z vsemi pomembnimi detajli. Za začetnike in tiste, ki že nekaj znajo. Upam, da ujamem vsa vaša naslednja predavanja in delavnice.
   Hvala!

  3. Iskrena hvala za odlično predavanje! S filmčki ste nam natančno prikazali vse postopke in vse momente, ki so pomembni. Res odlično. Ta način mi je izredno všeč, saj nazorno pokaže vse pomembne podrobnosti. Jaz sem dobila enako kot na delavnicah v živo. Tudi vaše knjige imam skoraj vse in mi izredno veliko pomenijo. Velik zaklad znanja so!!!
   Hvala in velik poklon vašemu delu!

  4. Zdravo!
   Tečaj o pestih mi je bil zelo všeč, saj si je bolj pametno delati svoja superživila, kot pa dajati ogromno denarja za superživila iz drugih podnebnih pasov. Mislim, da je za naša telesa boljša hrana, ki je zrasla v naši okolici in ima to vibracijo, ki je okoli nas.

  5. Najprej najlepša hvala za Vaša DOBRA DELA!
   Že nekaj časa sem naročen na e-novice. Tudi na več Vaših predavanjih sem bil, nazadnje ob začetku »korona krize«, v Kamnici pri Mariboru. Vesel in hvaležen sem Vam, da ste poiskali tudi drugačne poti do nas. Se vam bom pa vsaj majčkeno oddolžil z donacijo dela dohodnine, kot sem to že v preteklosti naredil.
   Vse dobro Vam želim in lep pozdrav,
   Marjan

  6. Hvala vsem ustvarjalcem za izvrstno delavnico. Nisem pričakovala, da se o pestih lahko govori več kot dve uri, pa je stvar še vedno zanimiva, da ostanejo oči in ušesa na pecljih … Nekaj kozarčkov sem že naredila, kar smo poskusili, je bilo odlično. Sedaj še čakam test časa.
   Še enkrat hvala, izjemno sem vam hvaležna, da znanje in male skrivnosti delite z drugimi, kar res ni samoumevno. Z veseljem bi poslušala še kaj o shrankih (zelenjava, sadje) ali zeliščih (nabiranje, pravilno shranjevanje, uporaba). Veliko je res napisanega v vaših knjigah, ampak v delavnici je predstavljeno zgoščeno in predvsem zelo uporabno, kar mi v trenutnem življenjskem obdobju, ko ob delu in družini nimam veliko časa za vse, kar me zanima, veliko pomeni.

  7. Vaše predavanje o shranjevanju začimb je bilo vrhunsko, zlahka razumljivo, bogato in doživeto, čeprav je bila delavnica spletna. S kratkimi filmčki ste nam na razumljiv način približali pripravo in shranjevanje začimb. Premikate meje in upam, da jih boste še naprej.

  8. Nimam besed, kako bi izrazila svojo hvaležnost, pohvalo in navdušenje, ki odmevajo po včerajšnji delavnici!!! V teh »korona časih« sem sodelovala tudi na drugih Zoom delavnicah, vendar česa takega še nisem doživela. Bila je vsestranska in lahko vam samo iskreno čestitam! Zelo sem uživala, tako da so me že zasrbeli prsti, da se lotim praktičnega dela.

  9. Spletna delavnica o obstojnih zeliščnih pestih je bila odlična. Prepričana sem, da smo na njej izvedeli več, kot bi pri vseh slovenskih kuharskih šefih, ki so letos dobili Michelinove zvezdice, skupaj. Vrhunska vsebina, podprta z visoko dodano vrednostjo praktičnih izkušenj na podlagi Sanjinih lastnih poskusov in pozitivnih ugotovitev. Vzor za vse nas. Pridem še na vse naslednje spletne delavnice.

  10. Najprej bi se vam rada zahvalila za odlično delavnico. Webinar je super ideja, saj se ga lahko udeležiš iz udobja svojega doma. Dobila sem obilo koristnih informacij in napotkov, za katere predtem nisem vedela. Ugotovila sem tudi, zakaj se mi je pesto pokvaril, poleg tega sem doslej pripravljala samo pesto iz bazilike. Letos se bo v našem hladilniku znašel še kak drug pesto. 🙂
   Všeč mi je bilo tudi to, da smo imeli možnost zastavljanja vprašanj, saj tako dobiš še obilo dodatnih informacij.

  11. Pesto sem do danes pripravila že večkrat: dvakrat iz bazilike in enkrat iz drobnjaka. Ravnokar pa sem posadila 25 sadik koromača – tudi ta pesto nameravam pripraviti. Zelo mi je všeč , če na delavnicah beseda ne teče le o temi, ki je na sporedu, ampak tudi o vsem drugem, kar jo zadeva. Kako najlažje očistiti rastline, kako ugotoviti pravi dan za nabiranje ipd. Všeč mi je, ker ne skrivate znanja in nasvetov, ki olajšajo praktično delo doma. Veselim se novega znanja, ki ga boste delili na naslednjih delavnicah. Z vami sem že od leta 2007 in se vas kar ne naveličam!

  12. V vsebino se pred prijavo nisem hudo poglabljala. Če jo vodi Sanja, že mora biti dobro. In sem se prijavila. S pesti se ne srečujem prvič, pravzaprav jih kar redno pripravljam in, glej ga zlomka, današnja delavnica je pokazala, da veliko stvari delam narobe! Sistematično zasnovana vsebina z nazornimi videoprikazi postopkov me je kar potegnila v dogajanje. Hvala bogu za sodobno tehnologijo, da lahko sedeš in se priključiš, kjer koli že si. Pa še voziti se ni treba nikamor. Ko osvojiš osnove navigacije po Zoomu, tudi komunikacija ni več enostranska.
   Skratka, odlična delavnica in komaj čakam naslednjo. Mimogrede, imam skoraj vse knjige, ki so izšle pri vas, vendar se živa beseda lažje »usede«.

  13. Moja pričakovanja glede izvedbe so se popolnoma izpolnila, saj Sanja svoje obširno znanje vedno poda razumljivo in poljudno.
   Super je, da so bili konkretni primeri priprave posameznih pest podkrepljeni z videi za še nazornejšo ponazoritev in razumevanje. Všeč mi je bilo tudi večkratno poudarjanje pomembnih informacij, saj si jih je tako lažje zapomniti.
   Shematski prikaz postopkov in pasti pri izdelavi pest pa so bili sploh nadgradnja povedanega in prikazanega.
   Hvala za trud in kar tako naprej!

  PUSTITE KOMENTAR

  Prosim vnesite svoj komentar!
  Prosimo, vnesite svoje ime tukaj