Iskanje rešitev in pomoči, ko se pojavijo težave v duševnem zdravju

  135

  (Predavanje, 90 minut)

  Od vseh kroničnih nenalezljivih bolezni so duševne težave tiste, o katerih imata laična in strokovna javnost najbolj različna stališča in prepričanja. Predsodki in napačne informacije so v povezavi z duševnimi motnjami bolj pravilo kot izjema, kar se odraža tako pri iskanju strokovne pomoči in zanimanju za zdravljenje kot tudi v prepričanjih o učinkovitosti zdravljenja. Duševne motnje so zelo pogoste, saj strokovnjaki ocenjujejo, da ima približno tretjina družin člana, ki ima težave v duševnem zdravju. Strokovnjaki na področju duševnega zdravja nenehno doživljamo, da nam praktično neznanci, takoj, ko povemo, kaj in kje delamo, pričnejo razlagati lastne težave ali pa težave svojega družinskega člana. Težava pa je v tem, da veliko ljudi, ki imajo težave, kot tudi njihove družine, zaradi sramu ali neznanja to okolici prikriva. V predavanju bodo naslovljene naslednje teme:

  – Težave duševnem zdravju – ali jih razkriti/ kdaj, komu in kako?

  – Vrste samopomoči v duševni stiski;

  – Strokovna pomoč; kaj lahko pričakujemo od različnih oblik pomoči (osebni zdravnik, psihiater, psihoterapevt, hospitalizacija, ambulantno zdravljenje);

  – Kdaj so zdravila nujna, ker ozdravitev ali življenje z boleznijo nista mogoča, in kdaj si človek lahko pomaga tudi drugače?

  Predava: Lilijana Šprah
  Prejšnji članekKako poskrbeti za dobro duševno zdravje in počutje starejših delavcev?
  Naslednji članekKako zmanjšamo stres na delovnem mestu?