Duševne motnje moderne dobe: depresija, tesnoba in izgorelost

  276

  (Predavanje, 90 minut)

  Motnje razpoloženja, kot so depresivne in tesnobne motnje so mnogo bolj pogoste, kot si predstavljamo in o njih govorimo. Z njimi se soočajo moški in ženske v vseh starostnih obdobjih. Razjedajo jih črnoglede misli in strahovi pred izgubo zdravega razuma in nadzora nad svojim življenjem; pojavljajo se strahovi pred povsem vsakdanjimi situacijami (kot je na primer odhod od doma), vrtoglavica, šumenje v ušesih, dolgotrajna nespečnost, nenehna zaskrbljenost, obupavanje, jokavost in drugo. V zadnjem desetletju beležimo njihov skokovit porast, pogosto se povezujejo z izgorelostjo. Strokovnjaki napovedujejo, da bo že v naslednjih letih depresija postala najbolj pogost razlog bolniških odsotnosti. V predavanju se bomo posvetili naslednjim vprašanjem:

  – Kdaj je slabo počutje zaradi prekomernih obremenitev ali dolgotrajnega stresa običajen odziv, ki bo izzvenel, ko se bomo spočili in kdaj lahko vodi v duševne in telesne težave?

  – Kakšni so prvi znaki depresije in tesnobe in kdaj zahtevajo upravičeno skrb in iskanje strokovne pomoči?

  – Izgorelost – kdaj se pojavi in kako jo preprečiti?

  – Kakšni preventivni ukrepi v delovnem okolju se priporočajo pri preprečevanju motenj razpoloženja in izgorelosti ter za zmanjševanje z njimi povezanih dolgih bolniških odsotnosti ?

  Predava: Lilijana Šprah
  Prejšnji članekNaravne rešitve za možgane
  Naslednji članekKako poskrbeti za dobro duševno zdravje in počutje starejših delavcev?