Organski silicij – pomemben gradnik kolagena

1374
middle age woman tightening skin on face with hand, make you look younger

Zdrava, gladka in elastična koža je nujna stvar za poletje, če si želite samozavestnega uživanja na plaži in dobre družbe. Če imate radi svojo kožo, potem je to glavna motivacija, da zanjo tudi poskrbite. Pogosto pozabimo, da je skrb za kožo celoletni projekt, ki od vas zahteva predanost, prehransko disciplino in pametne odločitve glede izpostavljanja soncu v poletnih mesecih.

Kolagen je beljakovina, ki je bistvenega pomena za naše telo. Predstavlja gradbeno beljakovino za kožo, lase in sklepe. S prihodom poletja je ta naravna molekula še posebej zanimiva za vse nas, saj velja za glavnega zaveznika pri pripravi našega telesa na zunanje vplive, kot so UV-žarki, vročina in izsušenost.

Organski silicij, strukturni element vezivnega tkiva, je pomemben za ohranjanje vlažnosti kože, obnovo in regeneracijo kožnih celic. Spodbuja in uravnava proliferacijo fibroblastov – rast in razmnoževanje aktivnih celic vezivnega tkiva, povečuje sintezo kolagena in spodbuja regeneracijo elastičnih vlaken (elastin).

Poenostavljeno povedano, organski silicij je ključen za gladko, zdravo in elastično kožo. Koža z zdravo vsebnostjo kolagena in elastina ni le bolj mladostna, ampak je tudi močnejša.

Organski silicij in zdravje kosti

Vse več dokazov kaže, da je vnos silicija s hrano pozitivno povezan s homeostazo in regeneracijo kosti, kar predstavlja potencialno in veljavno podporo za preprečevanje in izboljšanje bolezni kosti, kot je osteoporoza. Vnos silicija v prehrani je bil pozitivno povezan z mineralno gostoto kosti, kar je zmanjšalo tveganje za zlome kosti.

Prehrana je pomemben dejavnik zdravja kosti, vendar so učinki posameznih hranil in mineralov, razen kalcija, slabo poznani. Kopičenje dokazov v zadnjih 30 letih jasno kaže, da je prehranski silicij koristen za zdravje kosti in vezivnega tkiva, nedavno pa so poročali o močnih pozitivnih povezavah med vnosom silicija s hrano in mineralno gostoto kosti.

5 načinov, kako poskrbeti za zdravo kožo s pomočjo zdrave prehrane:

 1. Organski silicij vedno kombinirajte z vitaminom C, ker skupaj sodelujeta pri tvorjenju kolagena in elastina.
 2. Pokrijte hranilne potrebe po vitaminih A, C in E. Vsi našteti vitamini imajo antioksidativne lastnosti, ki pomagajo ohranjati mladostno in vitalno kožo. 
 3. Uživajte fermentirane izdelke in probiotične bakterije, ki vam bojo pomagale ohranjati optimalno ravnovesje črevesnega in kožnega mikrobioma.
 4. Uživajte čim bolj pisano sadje in zelenjavo – rastlinski polifenoli vam bojo pomagali zaščititi kožo pred oksidativnim stresom in staranjem.
 5. Uživajte dovolj vode, da bo koža navlažena, hidrirana in se sposobna obnavljati tudi s pomočjo organskega silicija.

Organski silicij je naravno prisoten v rastlinah in nekaterih zeliščih, kot je njivska preslica (zeleni del rastline), pa tudi v sadju in zelenjavi, bogati z vlakninami: stročji fižol, banane, rjavi riž, leča, žita.

Poletni meseci predstavljajo za kožo zares velik izziv, zato ravnajte pametno in se izogibajte pretirani izpostavljenosti sončni svetlobi v času, ko je sonce najvišje nad nami. Poskrbite tudi za hidracijo, privoščite si osvežilno sadje/zelenjavo in v senci preberite vaš najljubši roman.

Zanimivosti o koži:

 • Ko greste spat z naličenim obrazom, se vaša koža lahko stara do sedemkrat hitreje?
  Zato si pred spanjem vedno očistite obraz!
 • Vroča prha lahko poškoduje vašo kožo?
  Visoka temperatura razširi krvne žile, zaradi česar iz vaše kože izhlapi več vode. Da se vaša koža ne izsuši, se je pametno izogibati vročim prham.
 • Koža je največji organ v telesu?
  Dovolj razlogov, da jo dobro negujemo!
 • Zgornja plast kože se nenehno obnavlja in lahko vsako leto izgubi do pol kilograma odmrle kože?
  Zato lahko priporočamo, da si tu in tam privoščite dober piling.
 • Stres lahko povzroči zgodnje staranje kože?
  Še en razlog, da se bolj sprostite!
 • Dotikanje kože ima številne koristi?
  Lahko vas pomiri in spodbuja razvoj možganov.
Prejšnji članekNatokinaza in brazgotine
Naslednji članekGobova juha – preprosta klasika
Avtor Uredništvo navajamo povsod, kjer so članki sestavljeni iz več virov ali kjer avtor besedila ni znan oz. ni želel biti izpostavljen.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj