Je neravnovesje v črevesju vzrok za ženske bolezni? 

Female patient with abdominal pain undergoing medical examination by doctor for indigestion. Young woman is talking to doctor and holding her stomach while sitting on medical couch in doctor's office.

Najpogostejše bolezni, ki jih danes diagnosticirajo ginekologi, so vnetna obolenja – obenem pa so ta tudi eden najpogostejših vzrokov za neplodnost pri ženskah. Kaj se dogaja?

Zdravniki najpogosteje diagnosticirajo motnje menstrualnega cikla, policistične jajčnike, ponavljajoča se vnetja mehurja, vaginalne okužbe, težave zaradi menopavze in podobno. Kot terapijo pogosto predpisujejo protivnetna zdravila in antibiotike – a pogosto se čez nekaj časa bolnice vrnejo z isto boleznijo, na žalost včasih celo v kronični obliki. Kaj je torej razlog za nenehno pojavljanje vnetnih bolezni genitourinarnega trakta in ali jih je mogoče preprečiti?

Pri celovitem pregledu tovrstnih bolnic zdravniki odkrivajo dodatne simptome povečane prepustnosti črevesja (sindrom prepustnega črevesja) in motnje mikrobioma. Bolnice tožijo o prebavnih težavah, napihnjenosti in intoleranci na določeno hrano, pogostih glavobolih in virozah, alergijah in izpuščajih, depresiji, anksioznosti, težavah z glivico kandido in avtoimunskih boleznih. To kaže na tesno povezavo med temi boleznimi in prepustnim črevesjem. Še več, rezultati študij kažejo, da sta neravnovesje mikrobioma in vnetje, ki se pojavi pri sindromu prepustnega črevesja, vzrok za vnetne bolezni genitourinarnega sistema.

Mehanizem prepustnega črevesja

Ko je črevesje zdravo, so celice njegove sluznice tesno povezane in prepuščajo le majhne molekule – tako v krvni obtok pridejo samo koristne snovi. Zgodi pa se, da se sluznica začne tanjšati, preneha delovati pravilno, stiki med celicami postanejo šibkejši. Pojavijo se “luknje” v črevesni steni, črevesje torej postane prepustno. Takrat lahko bakterije, glivice, toksini in celo neprebavljeni delci hrane, vstopijo v krvni obtok, potujejo po telesu in na različnih delih organizma povzročijo različne bolezni, vnetja ter porušijo stanje mikrobioma.

To pa ne velja le za črevesje, ampak tudi kateri koli drug organ. Ko toksini, bakterije, glivice in celo delci hrane vstopijo v krvni obtok, pride do vnetja v telesu in verjemite – telo vas o tem obvesti!

Razlogi za pojav prepustnega črevesja:

 • Vzrok pojava prepustnega črevesja so kronične poškodbe in vnetje črevesne stene ter otekanje zaradi alergijske reakcije (na določeno hrano in patogene mikroorganizme): glavni vzrok sindroma prepustnega črevesja je gluten, beljakovina, ki jo najdemo v pšenici, rži, ječmenu in nekaterih drugih žitih. Uživanje glutena spodbuja nastajanje beljakovine zonulin, ki poveča prepustnost črevesja, saj razteza tesne stike epitelija. Tudi mlečni izdelki, sladkor in alkohol lahko povzročijo vnetje in sprožijo sindrom prepustnega črevesja.
 • Povzročitelji: glive, bakterije, paraziti. Uravnovešen črevesni mikrobiom je zelo pomemben za vzdrževanje črevesne sluznice.
 • Antibiotiki, hormonska kontracepcijska sredstva, klor, kemikalije in zdravila (nesteroidna protivnetna zdravila itd.) so lahko vzrok previsoki prepustnosti črevesne stene.
 • Nezadostna proizvodnja želodčnega soka (gastritis z zmanjšano kislostjo, dispepsija, drugi vzroki) in posledično rast bakterijske in glivične biote.
 • Pomanjkanje prebavnih encimov in zakisanost prebavil.
 • Kronični stres šibi imunski sistem in sposobnost telesa, da se upre patogenom, zato stalno prihaja do nepojasnjenih vnetij in simptomov.

Vloga hormonov pri oblikovanju črevesnega mikrobioma

Številni črevesni mikroorganizmi vplivajo na fiziološke funkcije gostitelja in močno vplivajo na nastanek in izločanje hormonov, elementov v sledovih, rastnih faktorjev in delovanje imunskega sistema. Črevesna mikrobiota in gostitelj sta zato vzajemno koristna in tudi soodvisna.

Črevesni mikrobiom lahko spremenimo s pomočjo hormonskega medsebojnega delovanja in s tem vplivamo na biološko ravnovesje telesa. Pred kratkim so namreč ugotovili, da lahko črevesna mikrobiota nadzoruje raven estrogena, enega glavnih ženskih hormonov. Številne bakterije v črevesju lahko namreč presnavljajo estrogen. Iz tega sledi, da črevesni mikrobiom lahko vpliva ne le na procese prebave in presnove, ampak tudi na delovanje drugih organov. Velik delež črevesne mikrobiote je zaradi nivoja estrogena tesno povezan z delovanjem ženskega reproduktivnega sistema.

Mikrobiom prebavil in reproduktivnega sistema

Znanstveniki so že večkrat dokazali, da celoten mikrobiom našega telesa izvira iz prebavil. Boljša in bolj uravnotežena kot je posameznikova prehrana, boljša je sestava njegovega mikrobioma.

Vaginalni mikrobiom je poseben del ženskega mikrobioma. Zanj je značilnih več vrst mikroorganizmov, običajno laktobacilov, ki lahko uporabljajo glikogen, ta pa je pod nadzorom estrogena. Laktobacili in druge koristne bakterije skupaj z vaginalnimi celicami proizvajajo mlečno kislino in so odgovorne za kisel pH vaginalnega okolja. Takšni posebni pogoji pomagajo zaščititi žensko telo pred določenimi boleznimi.

Mikrobiota in menopavza

Že pred stoletjem so dokazali, da vaginalne bakterije podpirajo vaginalno homeostazo in da je neravnovesje (disbioza) lahko povezano s slabim reproduktivnim in ginekološkim zdravjem.

Vaginalna mikrobiota je še posebej pomembna za ženske po menopavzi in lahko močno vpliva na vaginalno atrofijo, suhost nožnice, spolno zdravje in splošno kakovost življenja. Trajna poškodba vaginalne sluznice zaradi atrofije ne vodi le do znatnega poslabšanja dobrega počutja, ampak je tudi dejavnik tveganja za razvoj številnih patoloških stanj.

Kako se boriti proti disbiozi in sindromu prepustnega črevesja

Na splošno je precej težko reči, katera bolezen je vzrok in katera posledica – motnje mikrobioma ali prepustnost črevesja, vendar je očitno dejstvo, da sta ti dve stanji med seboj tesno povezani in pomembno negativno vplivata na celotno telo. Zato je pomembno, da ju preprečimo ali pa vsaj zdravimo, da preprečimo vnetne bolezni in izboljšamo zdravje celotnega ženskega telesa.

Najpomembnejša in najlažja pot do uspešne preventive je vsekakor pravilna prehrana – sredozemska prehrana velja za eno od najboljših protivnetnih diet in je učinkovita pri disbiozi. Poleg tega je priporočljivo uživati izbrane bioaktivne vitamine in biodostopne polifenole, ki pomagajo pri zniževanju vnetij in regeneraciji črevesne sluznice. Pomembno je tudi uživanje fermentiranih izdelkov, ki vsebujejo bakterije s probiotičnimi lastnostmi. To pomeni, da se zelo dobro naseljujejo v črevesju in pomagajo vzpostaviti tisto ravnovesje v črevesnem mikrobiomu, ki je idealno za zdravo prebavo in optimalno presnovo vseh hranil, ki jih zaužijemo s hrano.

Za vzdrževanje ženskega zdravja je ključno razumeti povezavo med disbiozo in različnimi boleznimi, ki jih pogosto diagnosticirajo ginekologi. Na ta način lahko torej prekinete začarani krog kroničnega vnetja in se zaščitite pred izčrpavajočimi ginekološkimi boleznimi ter zmanjšate možnost za pojav neplodnosti.


Viri:

 1. Martin, C. R., Osadchiy, V., Kalani, A., Mayer, E. A. The Brain-Gut-Microbiome Axis. Cell. Mol. Gastroenterol. Hepatol. 2018; 6(2): 133–148. doi: 10.1016/j.jcmgh.2018.04.003;
 2. Zeng, M. Y., Inohara, N., Nunez, G. Mechanisms of inflammation-driven bacterial dysbiosis in the gut. Mucosal Immunol. 2017; 10(1): 18–26. doi: 10.1038/mi.2016.75;
 3. Amabebe, E., Anumba Dilly, O. C. Female Gut and Genital Tract Microbiota-Induced Crosstalk and Differential Effects of Short-Chain Fatty Acids on Immune Sequelae. Front. Immunol., Sec. Mucosal Immunity. Volume 11 – 2020;
 4. Muhleisen, A. L., Herbst-Kralovetz, M. M. Menopause and the vaginal microbiome. Maturitas. (2016) 91: 42–50. doi: 10.1016/j.maturitas.2016.05.015;
 5. Graziani, C., Laterza, L., Talocco, C., Pizzoferrato, M., Di Simone, N., D’Ippolit,o S., Ricci, C., Gervasoni, J., Persichilli, S., Del Chierico, F., Marzano, V., Mortera, S. L., Primiano, A., Poscia, A., Ponziani, F. R., Putignani, L., Urbani, A., Petito, V., Di Vincenzo, F., Masi, L., Lopetuso, L. R., Cammarota, G., Romualdi, D., Lanzone, A., Gasbarrini, A., Scaldaferri, F. Intestinal Permeability and Dysbiosis in Female Patients with Recurrent Cystitis: A Pilot Study. J. Pers. Med. 2022 Jun 20; 12(6): 1005. doi: 10.3390/jpm12061005. PMID: 35743789; PMCID: PMC9225239.

Preberite tudi:
Resnica o prehranskih trendih in dejanske koristi za zdravje našega črevesja
Dobro gorivo – slabo izgorevanje?
Učinkovito spopadanje s težavami v menopavzi

Prejšnji članek18. november – Mednarodni dan solidarnosti z vsemi, ki so zaradi samomora izgubili bližnjega
Naslednji članekCelosten pristop k rakavim obolenjem

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj