Tradicionalni projekt »Vseslovensko petje s srci«

0
Tradicionalni projekt »Vseslovensko petje s srci«
petje s srci
Tradicionalni projekt »Vseslovensko petje s srci«

Tradicionalni projekt »Vseslovensko petje s srci«

by
173 173 people viewed this event.

Dogodek bo že sedmo leto popestril kulturno dogajanje širom Slovenije. Na dan Zelenega Jurija, ki je po koledarju v torek 23. aprila, se med 10. in 11. uro zapoje slovenska pesem, doma, na delovnem mestu, šoli, vrtcu, zavodih za ostarele, bolnišnicah, na sprehodu, vrtičkih, sami ali v družbi prijateljev.

Letošnje leto se bo dogodek tudi izvedel v nedeljo, 21. aprila ob istem času.

Projekt zapolnjuje prostor praznovanja treh pomembnih dnevov in sicer 22. 4. je svetovni dan Zemlje, 23. aprila je dan Zelenega Jurija, ki prinaša nov cikel v življenje in prinaša zdravje in obilje v domove in hkrati je 23. -tega tudi svetovni dan knjige.

Dogodek povezuje vse generacije doma in po svetu, da s skupnim petjem izkažemo poklon našim prednikom za jezik, kulturo in tradicijo ih hkrati dobre vrednote prenašamo na mladi rod.

Dober zgled je Mestna občina Celje, ki je lani organizirala pevski sprehod po starem mestnem jedru s tradicionalnimi običaji in vnovič oživela Mladinski pevski festival.

Dogodek nima predpisanega scenarija, kajti vsako okolje je drugačno, zato menim, da si ga sami v vašem okolju naredite posebnega. Zagotovo je potrebno sodelovanje lokalnih skupnosti, da si skupaj osmislite dogodek tako, kot je primerno za vaš kraj. Sodelovanje Javnega kulturnim sklada, Zavoda za turizem, kulturnih društev, šol in vrtcev, univerz, domov za ostarele, športnih društev, glasbenikov ter občino je način, da oblikujete svojo zgodbo.

Povabite ljudi, da se podružite k skupnem petju  z namero ljubezni, radosti in sreče. Ker je tudi Svetovni dan knjige se lahko prečita tudi kakšna poezija. Namen povezovanja je, da lahko vsak prispeva in sodeluje s svojim glasom.

Tri skupne pesmi so Zdravljica, Lipa zelenela je in Naj ljubezen združi vse ljudi (z dovoljenjem avtorja).

Izkušnje kažejo, da za organizacijo dogodka ni potrebno finančnih sredstev, le dobra volja in da je vsak pripravljen narediti nekaj za dobrobit vseh. To lahko storimo doma v krogu družine, na sprehodu, vrtičku, v družbi s prijatelji na številnih trgih mest in vasi.

Slovenci smo narod, ki znamo skupaj stopiti, ko gre zares. Pokažimo to našo lastnost tudi na tem neformalnem prazniku veselja.

Slike preteklih let TUKAJ. FB dogodek TUKAJ.

Projekt so v preteklosti podprli: Ministrstvo za kulturo, Zavod Republike Slovenije za šolstvo, Državni svet in Državni zbor, predsednik vlade gospod Marjan Šarec, predsednik države gospod Borut Pahor, župan Mestne občine Ljubljana g. Janković. Lansko leto je z nami zapel tudi parlamentarni pevski zbor Kvorum, letošnje leto je projekt podprlo tudi Ministrstvo za šolstvo, Urad za Slovence po svetu in zamejstvu.

To register for this event please visit the following URL:

 

Datum in čas

21. aprila, 2024 - 10:00 do
23. aprila, 2024 - 13:00
 

Lokacija

 

Vrsta dogodka

Delite s prijatelji

WordPress Ads