Loading Dogodki

« Vsi Dogodki

  • Ta dogodek je minil.

Samooskrbni dan ob Svetovnem dnevu lokalizacije

petek, 11. junija, ob 16:00 - 19:45

Svetovni dan lokalizacije ali WLD (20. junij 2021) je proslavljanje nastajajočega svetovnega gibanja za lokalizacijo, ki si prizadeva obnoviti pripadnost skupnosti in ljudem in okolju prijazne ekonomije, s poudarkom na lokalnih prehranskih verigah.

V letu 2021 med 15. majem in 20. junijem se bo po vsem svetu odvila vrsta dogodkov v živo in na spletu. Sodeluje 25 držav na 6 kontinentih. V Sloveniji se bosta na zemljevid dneva lokalizacije vpisala tržnica v Stražišču in Društvo Sorško polje: https://worldlocalizationday.org/partners-2021/.

Poleg klasičnega programa Stražiške tržnice bosta tokrat gostovali ekipa Nakupujmo skupaj in Zadruga Zemlja in Morje, ki bo obogatila običajno ponudbo z morskimi sadeži in ekološkim primorskim refoškom.

Kot spremljevalni program pri rednem prevzemu naročenih izdelkov v okviru skupnostnih nakupov bo na stojnici predstavljeno delovanje Konzorcija za samooskrbo Slovenije.

Ob 16. uri: predavanje Marjana Kogelnika
Samooskrba za prehransko in zdravstveno varnost ter nacionalno suverenost

Zakaj lokalna samooskrba? Zakaj raje ne uvažamo hrane in proizvajamo kaj drugega? Kako do prehranske samooskrbe? Skupnostno podprto kmetijstvo (kot odgovor na uničujoče globalistične trende), ki izziv lokalne samooskrbe rešuje z neposredno prodajo znanim naročnikom. Predstavitev koncepta Oskrbovalnica Posvojite kmeta – Skupinsko naročanje hrane.

Ob 18. uri: predavanje Sanje Lončar
Kako čim prej doseči celostno samooskrbo?

Velike težave globalnega sveta lahko v veliki meri rešimo lokalno. Kaj lahko storimo za večjo prehransko samooskrbo v času, ko živila postajajo vse dražja? Kako s povezovanjem, medgeneracijskim sodelovanjem in sobivanjem rešimo številne izzive današnjega časa? Kako izboljšamo svojo zdravstveno samooskrbo v luči pandemije, ki ji še ni videti konca?

Predavanja bodo izvedena v Šmartinskem domu (Škofjeloška cesta 18, 4103 Kranj).

Vabljeni, da se nam pridružite!

Podrobnosti

Datum:
petek, 11. junija
Čas:
16:00 - 19:45
Kategoriji Dogodek:
,

Prizorišče

Baragov trg, Stražišče pri Kranju
Stražišče pri Kranju, 4103 Slovenija + Google Map